składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa
Mix smakułatwy w wykonaniu, acz uczący cierpliwości kobiecy trunek, który jesienną lub zimową porą przywołuje smak lata. Składniki : 1,5 kg obranych truskawek garść poziomek 1,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 kg cukru dodatkowo: kilka filtrów do kawy Truskawki i poziomki umieścić w dużym słoiku. Zalać spirytusem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1kg truskawek (świeże lub mrożone) 2,5 l wody cukier (ilość zależna od słodkości owoców) kostki lodu Sposób przygotowania: 1. Truskawki oddzielić od szypułek. Dokładnie umyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować ok. 15-20 min. 2. Po tym czasie kompot dosłodzić do smaku ( ja dała ok. 3-4 łyżek ). Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Kompot odstawić
A Ty Smakuj Mniejest trudny do zrobienia. składniki: 1 kg sera z wiaderka 100 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)szklance wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie truskawki zmiksować na mus i dodać galaretkę. Mus podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki aby lekko stężała a drugą część pozostawić na kuchennej szafce. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać i rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dwoma łyżkami sera. Następnie porcjami dodawać resztę sera
Monia miesza i gotujepraktycznie ... po kilku miesiącach od nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować(...)Każdorazowo otrzymamy nalewkę o innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Walijskie Pichcenieuwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon. Składniki : bulwa fenkułu z młodziutką natką 2 młode maechewki kilka truskawek jogurt naturalny ewentualnie jakieś słodziwo Fenkuł pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wyciąć głąb. Resztę pokroić na piórka szerokości ok. 3-4 mm. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroiłam na drobne kawałki, bo jest wysiana zbyt gęsto i trzeba przerywać, więc zjadam, co wyrwane. Truskawki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Natkę (dwie młodziutkie gałązki) pokroić na drobno. Wszystkie składniki surówki wymieszać z łyżką lub dwiema jogurtu naturalnego. Jeśli ktoś ma ochotę, może posłodzić np. świeżym miodem
Weekendy w domu i ogrodzieposłodzenia użyłam tegorocznego miodu rzepakowego Miody Wileńskich. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich 8 podłużnych biszkoptów 300 g truskawek 1 łyżka miodu rzepakowego Przygotowanie: Zagotować mleko, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować na średnim ogniu około 4 minuty. Zdjąć z ognia dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odłożyć(...)ostudzenia. Płatkami napełnić do połowy kieliszki, pokruszyć po dwa biszkopty i na wierzch nałożyć truskawki zmiksowane z miodem. Deser można podać od razu po przygotowaniu lub przed podaniem schłodzić w lodówce
Ala piecze i gotujeskładniki: 500 g truskawek mrożonych 70 g banana świeżego, dojrzałego 50 g cukru pudru wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem z opcja kruszenia lodu lub przy pomocy Thermomixa, dodajemy cukier oraz banana i ponownie miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu lub przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażarce, ok. 15 – 20 min. przed podaniem wyciągamy
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła i pieczemy
Ewa w kuchnisię robi to smakuje obłędnie! Składniki: 3 łyżki mąki graham T1850 lub pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko 4 łyżki maślanki aromat cytrynowy truskawki Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maślankę i aromat cytrynowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego(...)przelewamy masę. Na wierzch układamy oczyszczone, umyte i pokrojone truskawki. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaIdealny koktajl na upalny dzień, świetny na podwieczorek lub dodatek do śniadania. Potrzebujemy: 1 szklankę truskawek 1 szklankę pokrojonego arbuza 5 kostek lodu opcjonalnie: mięta lub melisa do ozdoby Do blendera wrzucamy truskawki, arbuza i kostki lodu. Całość miksujemy i pijemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pyszny napój o pięknym kolorze i kwaskowym smaku. Wspaniale gasi pragnienie nie tylko w upalne dni. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. składniki: 700 g truskawek 700 g rabarbaru 2,5 l wody 1 szklanka cukru Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Truskawki opłukać i usunąć szypułki dodać do rabarbaru. Dodać cukier i wszystko zalać wodą. Zagotować
Monia miesza i gotujePuszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :) Składniki na 9 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli(...)miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 4 łyżeczki bułki tartej 400 g truskawek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g roztopionego masła Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
Domowa cukiernia Ewymasła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki : Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli - 3-4 łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny - 1 szklanka wiórków kokosowych - 4 łyżki nasion chia Przygotowanie Spód : Daktyle zalać gorącą wodą(...)owsianymi ( zmielonymi na mąkę) i wiórkami na gładką masę, wyłożyć masę na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem (najlepiej lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi), wstawić do lodówki Wierzch: Truskawki zblendować z bananami, wiórkami i olejem na gładką masę , następnie nasiona chia zalać gorącą wodą (8 łyżek) odczekać chwilę i dodać do truskawkowej masy, następnie wylać na spód z płatków
zdrowa vege kuchniasłodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy. Składniki: 800 g truskawek 200 g rabarbaru (czerwony) 1 cukier żelujący 2:1 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj Przygotowanie: Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka
Ala piecze i gotuje