Sernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika i zastąpiły je brzoskwinie. Smak galaretek z owoców leśnych i agrestu fajnie łączy się z kremowym serem i musem brzoskwiniowym. Na upalne dni jest idealny, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnym lekko owocowym smaku. Składniki
Kuchcik gotujeŚwietna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone(...)pół truskawki, ser pokrojony w kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym. Mieszamy i od razu podajemy. Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/niedziele pojechałem po truskawki na deser, który ukażę się na blogu jutro :) Ale oprócz truskawek przywiozłem bób, jak ja go dawno nie jadłem pomyślałem :) Jak tylko zobaczyłem na straganie, musiałem go kupić i za chwilę już był w parowarze, a po chwili na talerzu razem z młodymi ziemniaczkami:) Składniki : 3 młode ziemniaczki 2 garście bobu 2 pomidorki
Parowar Facetakolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej. Na 1,2 litra wody wykorzystanych zostało aż 1 kg owoców: truskawek, moreli i czereśni (w różnych proporcjach) oraz dodatkowo smak został wzbogacony o kisiel malinowy, wanilię i cynamon, dzięki czemu zupa jest cudownie aromatyczna. Świetnie komponująca się z makaronem(...)jogurtem bądź śmietanką. Fantastycznie gasząca pragnienie w upalne dni, których niedługo będzie w nadmiarze :) Czym prędzej zmykajcie po owoce! :) Zupa: * woda- 1,2 litra * owoce- 1 kg (użyłam moreli, truskawek, czereśni w różnych proporcjach) * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kisiel np. malinowy- 1 op. * laska wanilii- 1/2 szt. * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * makaron- 100 g* * jogurt naturalny- kilka kleksów * świeża
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 jajko truskawki Gotujemy ok 700 g ziemniaków, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną wbijamy jajko i wsypujemy mąkę, krótko wyrabiamy. Robimy knedle wkładając do każdej kluski truskawkę zamoczoną w cukrze. Dokładnie zlepiamy i wrzucamy do gotującej osolonej wody, gotujemy od momentu wypłynięcia 7 minut. SOS ŚMIETANOWO-WANILIOWY 3/4 szklanki śmietanki
harrisaSmaki lodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet gorzka czekolada Sorbet z ananasem i miętą Sorbet mango Sorbet jagodowy Koszt porcji: 3,50zł Dodatkowy wafelek: 20gr Wafelek cukrowy: 40gr Oprócz lodów możemy zamówić(...)zaintrygowały to w smaku okazały się przeciętne. Sorbet jagodowy całkiem niezły, ale nie smakował jak klasyczne jagody. Ze wszystkich smaków, które próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni jest ciekawy wystrój oraz miejsce, gdzie można usiąść i zjeść
Kolizje SmakówKopiec kreta to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Pewnie dlatego pojawia się u nas bardzo często. Oryginalny przepis jest z bananami a ja postanowiłam zamienić banany na truskawki. Wyszło pysznie. I powiem Wam, że nie wiem która wersja lepsza;-) Zresztą spróbujcie sami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem(...)stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Jak już ciasto wystygnie należy delikatnie wydrążyć połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Na cieście układamy truskawki. Jeżeli są duże to należy je przekroić. Krem: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach razem cukrem pudrem i fiksem do śmietan. Jak już będzie ubita
Passion of CookingDziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki(...)mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. Oleju Kujawskiego, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 kg truskawek, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien
Passion of Cookingkubka mleka kubek płatków owsianych ¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej ¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych ¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki) ½ kubka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego Łyżeczka soli 2 rozbełtane jajka Wykonanie: Płatki zalać mlekiem, dodać jajka(...)wymieszać. Dodać mąkę, otręby wymieszane z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać posiekane orzechy i połowę jagód (u mnie pół rozgniecionego banana / pokrojone truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać miodem i posypać pozostałymi
Sto kolorów kuchnijakiś czas odwracając aby się nie przypaliły. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Przepis na lekką sałatkę na grilla z ricottą Składniki : 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 szklanki truskawek 1/2 zielonego ogórka 1/2 opakowania ricotty sól, pieprz kolorowy, ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek garść listków mięty Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę(...)kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na cienkie plasterki, dodajemy truskawki i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wszystkie składniki przerzucamy do miski z sałatą. Mieszamy. Za pomocą dwóch małych łyżeczek nakładamy na wierzch serek ricotta tworząc małe kulki. Następnie sałatkę posypujemy ziarenkami chilli i kolorowym pieprzem. Całość polewamy oliwą z oliwek wymieszaną
Słodkie PrzyjemnościChyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej
Wiem co jemrazem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale przepis był na blachę(...)użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej
Wiem co jemotrębami truskawkowymi. Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować go od razu w małych pucharkach, bo raczej do przenoszenia się nie nadaje. Zachęcam
Wiem co jemprawda sezon na truskawki już się pomału kończy, ale jeszcze są i można je dostać na straganach. Są też owoce mango, więc kto będzie miał ochotę może zrobić parę słoiczków tego pysznego dżemu. Ja zazwyczaj do dżemów używam cukru zelującego 1:1. Wiem, że wychodzi dość słodki ale za to nie ma konserwantów. Producent zaleca zasypywanie owoców cukrem(...)miksuję, ale można też zmiksować tylko część owoców, a resztę zostawić w kawałkach. Czas gotowania w dużej mierze zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Moje truskawki zbierane były po deszczu i musiałam je gotować znacznie dłużej. Najlepiej więc przed włożeniem do słoików zrobić test, wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest gotowy." Czytaj
Wiem co jemPierwsze truskawki w tym sezonie. Jeszcze dość drogie, ale sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje(...)owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera i śmietany. Zamiast różowego wina można użyć wina musującego, wszak bąbelki i truskawki to świetne połączenie.” Czytaj więcej
Wiem co jem