śmietankowe lub truskawkowe dobrej jakości. Zamiast zwykłego mleka możesz użyć napoju roślinnego - świetnie sprawdzi się ryżowe, migdałowe lub kokosowe. Do milkshake jako dodatki świetnie będzie pasowała bita śmietana, świeże truskawki, mini pianki, posypki cukrowe czy też drażetki z białej lub różowej czekolady. Składniki na 3-4 porcje: 400 ml mleka 200 g truskawek Kilka kostek lodu(...)łyżki miodu/syropu z agawy lub 3-4 łyżki lodów Ulubione dodatki do podania Przygotowanie: Mleko, truskawki i lód ze słodzidłem lub lody miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do szklanek. Dekorujemy bitą śmietaną i innymi dodatkami. Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego Instagrama -> czarna.wisienka
Czarnawisienkaskładniki: ok 500 g herbatników 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 6 łyżek cukru 3 łyżku cukru waniliowego 200 g masła ok 650 g schłodzonych truskawek 2 galaretki truskawkowe+800 ml gorącej wody Do garnka wlać 3/4 mleka. Dodać masło, cukier oraz cukier waniliowy. Zagotować. W pozostałym mleku wymieszać kaszę mannę i wlać do gotującego mleka(...)herbatników. Ciasto odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie wstawić do schłodzenia do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułożyć pokrojone truskawki ( truskawki wcześniej schładzam w lodówce dzieki temu galaretka po zalaniu szybciej stężeje ). Zalać tężejącą. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała
Monia miesza i gotujepyszne babeczki orzechowo - truskawkowe... Babeczki są mięciutkie i puszyste, nadziane po upieczeniu dżemem truskawkowym. Krem natomiast jest cięższy, maślany i orzechowy, zwieńczony kolejną, malutką porcją dżemu i soczystymi, słodkimi truskawkami. Mój Mąż nie przepada zbytnio za maślanymi kremami, dlatego zrobiłam na szybko jeszcze jedną wersję kremu do babeczek z dosłownie 3 składników: mascarpone, masła orzechowego i cukru pudru. Ten krem(...)ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli Druga opcja - Krem z mascarpone: 350 g mascarpone 6 łyżek masła orzechowego 5 łyżeczek cukru pudru 1/4 łyżeczki soli DODATKOWO: dżem truskawkowy świeże truskawki kilka łyżeczek posiekanych orzeszków ziemnych WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. 1. Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj przychodzę do was z przepisem na ekspresowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Niezwykle smaczne puszyste i wilgotne ciasto, które w zależności od pory roku możecie przygotować z innymi, sezonowymi owocami. Składniki: 500 g rabarbaru 200 g truskawek Ciasto: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 lyzka cukru z wanilia 150 g rozpuszczonego masła 250 g maki pszennej(...)proszku do pieczenia opcjonalnie odrobina cynamonu Cukier puder do posypania ciasta Zapraszam również do obejrzenia ciasta Wykonanie: Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekroić na pol. W misce utrzeć jajka ze szczypta soli i cukrami, na puszysta masę. Do utartych jajek dodać masło i dobrze wymieszać. Następnie do masy przesiać make i proszek
Pani M - kuchnia smakowitalody powinno się używać surowych soków wyciśniętych w danej chwili z owoców czy warzyw barwiących, takich jak szpinak czy czerwony burak. Z owoców pięknie barwi surowy sok z malin, truskawki czy wiśni. Lody truskawkowo-miętowe Potrzebujemy • 500 ml śmietany kremówki, • 4 żółtka, • 100g cukru pudru, • 300g truskawek, • garść mięty, same listki. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszysty(...)ogniu / najlepiej na płytce / i mieszamy łyżką aż masa lekko zgęstnieje. Nie gotujemy! Mus powinien delikatnie pokryć powierzchnię łyżki. Przelewamy masę do pojemnika i dobrze schładzamy. Teraz możemy zmiksować truskawki i dodać je do schłodzonej masy. Dobrze schłodzoną masę przelewamy do pojemnika maszynki do lodów i dalej jak w instrukcji. Lody śmietankowo-szpinakowe Potrzebujemy • 1 litr śmietany kremówki, • 8 żółtek
Leśny ZakątekPieczenie w niskiej temperaturze sprawia, iż z zewnątrz Pavlova jest chrupiąca a wewnątrz ma delikatną, lekką konsystencję. Najczęściej Pavlova dekorowana jest bitą śmietaną z owocami. Mogą to być maliny, truskawki, kiwi, jeżyny borówki lub dowolne miękkie owoce. Ja lubię kiedy Pavlova podana jest nie tylko z bitą śmietaną, ale także z dodatkiem kwaskowego kremu bądź owoców o kwaskowym smaku. Taki(...)dodatek pomaga przełamać i nieco zrównoważyć słodki smak bezy . Nie powinno więc nikogo dziwić, iż poniższy przepis na bezę Pavlova jest z dodatkiem kremu cytrynowego. Bezę udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami i borówkami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Beza Pavlova Składniki na bezę Pavlova. 19 dkg białek 32 dkg cukru pudru 1 łyżeczka octu
MeCookszapoznania się z przepisem na pyszny deser truskawkowa chmurka, który z pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki pokruszyć(...)wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone herbatniki umieścić na spidzie każdego kieliszka. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na krakersach ułożyć kawałki truskawek, następnie zalać je lekko tężejącą galaretką. Całość wstawić do lodówki, by masa stężała. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Puszystą śmietankę wyłożyć na warstwę zastygniętej galaretki. Na śmietanki
Przepiski.plodkryłam zupełnie niedawno… Jak mogłam na niego wcześniej nie wpaść? Jest kremowy, lekko słodki, idealnie pasuje to chrupiącego tofu i słodkich truskawek. Koniecznie musicie wypróbować to połączenie. Taką sałatkę jem prawie codziennie, bo co jest najlepsze, można dodawać wszystko co dusza zapragnie rozpoczynając od owoców, aż po ciecierzycę, bób czy jajko. Kupcie ekologiczną sałatę, dodajcie odrobinę ostrej rukoli(...)łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Na patelnię wlać olej i smażyć tofu do uzyskania złotobrązowego koloru. Wcześniej tofu radzę obtoczyć w mące
Jaglusiakuchni. Przygotowuję w nim zupy, sosy, gulasze i inne dania obiadowe. Jednak najczęściej towarzyszy mi w cukiernictwie! Dziś, chcę pokazać Wam jak zrobić przepyszne ciasto czekoladowe przypominające brownie, z truskawkami i kruszonką. Korzystajmy z sezonowych owoców, póki mamy je dostępne na targach i póki sezon trwa w najlepsze! Idealne w gałką waniliowych lodów! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * jajko(...)kakao – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cynamon -1 łyżeczka * masło – 250 g * kompot owocowy – 200 ml DODATKOWO: * owoce: u mnie truskawkami, ale mogą być też wiśnie, maliny, borówki, porzeczka – ok. 300 g KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * kakao – 2 łyżki * cukier – 160 g * masło 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na dobrze wszystkim znaną malinową chmurkę w wersji z truskawkami. To ciasto chyba już wszyscy doskonale znają więc zachwalać go nie będę tylko zapraszam na przepis. Spód: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy(...)rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką. Krem: 500 ml śmietany kremówki
Cynamonowe szczęściePrzepyszne kluseczki z sera twarogowego. Tym razem ich smak postanowiłam wzbogacić truskawkami. Prosty do przygotowania obiad który przygotujemy w kilkanaście minut. 250 gramów twarogu półtłustego 1 jajko 1 szklanka i dwie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kisielu truskawkowego 100 gramów truskawek 1 łyżeczka cukru Oczyszczone truskawki posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem na papkę. Dodajemy rozdrobniony twaróg
Andzia PichciProste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki. 1 i 1/2 szkl. mleka 150 g masła 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 3 jajka 1/2 szkl. cukru(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g) kilka-kilkanaście truskawek 2 op. galaretki truskawkowej Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Smaki Na Talerzu100g cukru – 80 g gorzkiej czekolady – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 80 ml oleju – ok.4 duże truskawki – 1 duża garść borówek amerykańskich Przygotowanie : W jednej misce połączyć mokre składniki (jogurt, olej i jajka), natomiast w drugiej suche składniki ( proszek i sodę, mąkę,kakao cukier, czekoladę pokrojoną(...)kostkę borówki oraz sól). Następnie do mokrych składników wsypać suche i wymieszać. Do foremek* na muffinki wykładamy przygotowane ciasto a następnie wciskamy w nie na wierzchu plasterki pokrojonych świeżych truskawek. Piec w piekarniku nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20- 30 minut. *wskazówka W tym przepisie użyłam większych foremek na muffinki niż klasyczne papilotki Artykuł Muffiny z truskawkami
I LOVE LIFETruskawki z bitą śmietaną to najprostszy deser do przygotowania. Super smaczny i w kilka minut wyczarujesz prawdziwe pyszności na fantastyczny poczęstunek. Puszysta bita śmietanka i pachnące truskawki, no tym deserem zachwycisz każdego łasucha. Truskawki możesz pokroić na kawałeczki i przełożyć bitą śmietaną lub zmiksować. I tą wersję preferuję, bo z sosem truskawkowym smakują wyjątkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Truskawkowy milkshake Długi weekend obfituje w piękne, ciepłe, słoneczne dni. Stragany pełne są już polskich truskawek. Dlatego dziś przygotowałam dla dzieci pyszny, letni deser. Truskawkowy milkshake. Tak prosty i jednocześnie tak pyszny. Polecamy! Moje dzieci go uwielbiają. A i ja sama nigdy nie odmawiam takie pysznej ochłody w letnie dni Truskawkowy milkshake podałam w szklanych buteleczkach (mają możliwość(...)znaleźć na stronie apspolska.pl Polecam odwiedzić Wam ten sklep, bo ma naprawdę bogaty i ciekawy asortyment: szkło, akcesoria barmańskie, artykuły spożywcze, porcelana i wiele więcej. Składniki: około 150 g truskawek 110 g lodów śmietankowych (przepis na domowe znajdziecie tutaj ) zimne mleko (około 125-150 ml) Przygotowanie: Truskawki odszypułkowujemy. Przekładamy do miksera kielichowego, dodajemy lody i zimne mleko (ilość zależy
Słodkie okruszki