szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy; 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody; 1 szklanka (250 ml) musu truskawkowego; 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek; 150 g biszkoptów; 2 galaretki truskawkowe; Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią i ułożyć na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Serek wymieszać(...)cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 przygotowanej żelatyny. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i resztę żelatyny. Na przygotowane wcześniej ciastka biszkoptowe wylać masę truskawkową z truskawkami, następnie masę białą. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Uwagi: 1. Do przygotowania tego sernika użyłam tortownicy o średnicy
In my kitchenMasa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody 1 szklanka wody pół szklanki cukru pudru 50 g truskawek Spód: 180-200 g herbatników 20-30 g masła Dekoracja: 50 g truskawek 1 duże kiwi zielona galaretka- ja użyłam agrestowej Przygotowanie: Spód: 1. Pokruszyć przy pomocy widelca bądź blendera(...)garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia
KreatywnePinyokazji moich dzisiejszych urodzin, postanowiłam upiec ciasto do pracy. Padło na ucierane (moje ulubione). A że sezon z truskawkami (podobno) dobiega końca, użyłam je do ciasta, a na wierzch mnóstwo kruszonki! Powiem tak-PYCHA! To ciasto zawsze wychodzi. Przepis dostałam od swoich Przyjaciółek ładnych parę lat temu. Do ciasta można użyć każdych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. 'ciasto ucierane(...)truskawkami i kruszonką' Składniki (na blachę 20x30): ciasto: - 100g miękkiego masła/margaryny - 4 jajka - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 1,5 szklanki cukru (1 szklanka jeśli ciasto robimy bez owoców) - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskich) - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 600g owoców kruszonka: - 100g zimnego masła - 12 łyżek mąki - 4-5 łyżek cukru
CookYourselftutaj miała być mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :) 'lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem ' Składniki: - 1 szklanka śmietany kremówki(...)szklanka tłustego mleka - 5 żółtek - 80g cukru + 3 łyżki - laska wanilii - 500g truskawek - 2 łyżki soku z cytryny - cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka) Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze
CookYourselfMasa serowa: 700 g serka homogenizowanego waniliowego, ja użyłam serka firmy President 35 g żelatyny- rozpuszczonej w 30 ml wody 1 szklanka wody pół szklanki cukru pudru 250 g truskawek Spód: 180-200 g herbatników 20-30 g masła pół tabliczki czekolady deserowej łyżeczka cukru waniliowego, ja użyłam cukru waniliowego z firmy Delecta Dekoracja: 150 g truskawek(...)garnuszka wlać gorącą wodę i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia
KreatywnePinyaksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii(...)oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem Dodatki: Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika 5 g startego parmezanu starta skórka z cytryny 1 łyżka 2 duże truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto
KreatywnePinyUlubione danie dla naszych dzieci czyli makaron z serem i truskawkami to moja propozycja dzisiejszego dnia. Przygotowuje się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy. składniki na 2 porcje 250 g makaronu świderki 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego ( po 200 g) torebka cukru waniliowego 30 g 1/2 szklanki śmietany 18% 40 dag truskawek przepis Makaron gotujemy według przepisu(...)opakowaniu a następnie odcedzamy. Do miski wkładamy serek homogenizowany, dodajemy cukier puder i śmietanę, całość dokładnie mieszamy. Opłukane truskawki kroimy na połówki. Na talerz kładziemy porcję makaronu i polewamy sosem z serka i śmietany a wierzch posypujemy truskawkami
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na przepyszny deser lodowy z truskawkami posypany ciasteczkami kakaowymi. Idealny dla dzieci i dorosłych na upalne dni . Chłodzi, orzeźwia , poprawia nastrój po prostu"niebo w gębie ". składniki na formę keksową deseru 2 szklanki śmietany 30 % puszka mleka skondensowanego słodzonego 40 dag truskawek 10 ciastek kakaowych przepis Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ale nie na sztywno tylko(...)żeby miała lejącą konsystencję. W trakcie ubijania wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, a na koniec wrzucamy umyte i osuszone truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser
Smakowite DaniaTarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)żółtka szklanka mleka 50 g cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek 2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli
wyzwania kuchenneOstatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę
Monia miesza i gotujeUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier(...)waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły
Smakowy RajMięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru(...)truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
Domowa cukiernia Ewytakie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem(...)truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisiebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat. Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne nam (na 2 osoby): - jedna babeczka pokruszona tak, by powstały małe okruszki(...)truskawek - 12 czubatych łyżeczek kremu śmietanowego Przygotowanie: Połowę okruchów podzielić między dwa pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich serduszka. Udekorować wierzch deseru
W poszukiwaniu inspiracjismakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj(...)Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów doprowadź do wrzenia, nieco ostudź i zblenduj. Sos jest dość gęsty. Komu się nie chce robić takiej wersji, może po prostu zmiksować dowolną
Qlinarnie i Qlinarnie