truskawki - 19264 przepisów (strona:321/1285)

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami 282

Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami. Składniki na formę o śr. 26 cm: na spód tarty: 200 g mąki 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko łyżka zimnej wody na Creme Patissiere(...)żółtka szklanka mleka 50 g cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: 500 g truskawek                     2-3 łyżki dżemu truskawkowego Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować. Ciągle mieszając wlewać powoli

wyzwania kuchenne
Truskawkowa kostka 2339

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę

Monia miesza i gotuje
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 203

Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier(...)waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka 800-1000g truskawek (umytych i pozbawionych listków) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły

Smakowy Raj
Truskawkowe twisty 123

Mięciutkie, puszyste drożdżówki. Z budyniem przygotowanym na truskawkach, smakują wyśmienicie, a pachną wprost obłędnie! I wyglądają rewelacyjnie, z ciastem dobrze się współpracuje. Jak widzicie, same plusy ;) Polecam! Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 50 g świeżych drożdży 50 g masła 1 jajko szczypta soli + 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżeczka cukru(...)truskawek Mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, dodać rozkruszone drożdże, połączyć. Rozczyn przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, cukier, sól i przestudzone masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Uformować w kulę. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Domowa cukiernia Ewy
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 176

takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych  1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem(...)truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.  Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser red velvet 159

siebie czas. Chociaż 5 minut, abyście mogły się zrelaksować i z nową energią zdobywać świat.  Jeśli z poprzedniego deseru zostały Wam przypadkiem zniszczone babeczki, trochę kremu i truskawki, możecie zrobić pyszny deser dla siebie i swojej drugiej połówki. Wystarczą długie szklanki lub szklaneczki do irish cream. Potrzebne nam (na 2 osoby): - jedna babeczka pokruszona tak, by powstały małe okruszki(...)truskawek - 12 czubatych łyżeczek kremu śmietanowego Przygotowanie: Połowę okruchów podzielić między dwa pucharki, następnie do każdego włożyć pokrojone drobno truskawki (po 1,5 sztuki) i wycisnąć na nie połowę kremu. Podobnie postąpić z drugą warstwą pozostawiając odrobinę okruchów do posypania wierzchu deseru. Ostatnią truskawkę pociąć na cienkie plastry i foremką do małych ciasteczek wyciąć z nich serduszka. Udekorować wierzch deseru

W poszukiwaniu inspiracji
Jaglana panna cotta, giełda staroci i antyków 143

smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj do garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj(...)Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj, znów doprowadź do wrzenia, nieco ostudź i zblenduj. Sos jest dość gęsty. Komu się nie chce robić takiej wersji, może po prostu zmiksować dowolną

Qlinarnie i Qlinarnie
Truskawki na 3 sposoby, stary Rzeszów na okrągłej kładce 172

Wersja dla najbardziej leniwych – świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową . Szybka i zdrowsza alternatywa dla zwykłej śmietany. Po prostu ubij gęste mleko kokosowe z cukrem i polej nim świeże truskawki. Smakują rewelacyjnie! 2.    Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami . Przygotujemy jak pannę cottę , ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi(...)truskawkami. Można deser polać sosem truskawkowym lub innym. Nie wymaga dużo pracy, ale trzeba trochę poczekać.  3 .    Wersja dla pracusiów: pyszny dżem truskawkowo-bananowy lub truskawkowy . Jeśli użyjemy żelfixu (np. Dr. Oetkera na bazie pektyny), pracy nie jest tak dużo, a dzięki bardzo krótkiemu czasowi gotowania, owoce zachowują dużo witamin. Zimą będzie jak znalazł, np. do porannych

Qlinarnie i Qlinarnie
Crumble truskawkowe z amarantusem. 150

Kolejny ,ekspresowy deser z truskawką w roli głównej .Crumble czyli chrupiąca kruszonka migdałowo – amarantusowa z truskawkami .Koniecznie podawać na gorąco!. Składniki: na 3 kokilki 200 g truskawek ,pokroić na większe kawałki 3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki poppingu z amarantusa Masło łączymy z mąką migdałową ,krupczatką ,amarantusem(...)cukrem . Na dno kokilek wkładamy truskawki do połowy wysokości , wierzch posypujemy kruszonką ,czym więcej ,tym lepiej!. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut .Podajemy gorące

Ladylaura.
Kompot z truskawek na zimę. Wspomnienie lata. Domowe przetwory. 144

dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :) Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l ) - truskawki 4 kg - cukier 1 kg - woda 3 litry Wykonanie Truskawki myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem(...)cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości

Kuchnia z widokiem na ogród
Wiosenna sałatka z truskawkami 176

oknem znów pochmurno, wije mocno wiatr... Dlatego choć w mojej kuchni staram się, aby było bardziej wiosennie i pozytywnie. Dziś zapraszam Was na pyszną i szybką sałatką z soczystymi truskawkami. Składniki: mix sałat z rukolą 8 truskawek 3/4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 0% (lub inny jogurt naturalny) Przygotowanie: Sałatę układamy na talerzu. Jedną lub dwie truskawki lekko podgrzewamy(...)mikrofali lub garnku) i mieszamy z jogurtem tworząc sos do naszej sałatki. Resztę truskawek kroimy na pół (lub na mniejsze kawałki) i układamy na naszej sałacie. Dodajemy sos. Smacznego

Słodkie okruszki
Szybki deser truskawkowy 176

składniki na 2 porcje pół jogurtu greckiego 3 łyżki słonecznika 200 g truskawek 2 łyżeczki konfitury truskawkowej 2 kopiaste łyżki musli bakaliowego Truskawki rozmrozić w kąpieli wodnej posypując je odrobiną cukru , następnie rozdusić widelcem- powstał sos z kawałkami truskawek. Słonecznik prażyć na suchej patelni. Do pucharka układamy jogurt ,musli, konfiturę, jogurt , zalewamy truskawkami i posypujemy słonecznikiem. Smacznego

Cukier&Puder
Pyszny i zdrowy koktajl truskawkowo - malinowy. 168

Składniki : 0,5 l jogurtu naturalnego lub kefiru 25 dkg truskawek 25 dkg malin  Sposób wykonania :  Truskawki dokładnie umyć, oczyścić z szypułek. Jogurt wlać do miksera, wsypać owoce, dobrze zmiksować. Zmiksowany jogurt można wstawić do lodówki, aby go schłodzić. Gotowy rozlać do wysokich szklanek, można ozdobić świeżymi owocami. Możemy użyć także mrożonych truskawek i malin, będzie równie pyszny(...)świeżych.   Można go przygotować również z samych malin lub truskawek, wtedy dajemy podwójną porcję owoców tych które mamy.                                                       Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z Serem Korycińskim Swojskim, Truskawkami, Migałami na Jogurcie Cytrynowym 200

wiosnę, a nawet w zimie! Wszystko mam zaplanowane, to nie przypadek, że w mojej zamrażarce przeważają owoce. Zamrożone w różnej postaci. W sałatce widzicie mrożone  ć wiartki truskawek, oczywiście ostrożnie rozmroziłam przed wyłożeniem ich na sałatę :) Sałatka pyszna, dla nas idealna! Na sam widok takiego talerza uśmiech miałam od ucha do ucha. Tym bardziej, że nalazł się(...)produkt, którego smakiem jestem zauroczona  :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach, ale to będę pokazywa ć  na bieżąco. Co to za ser? Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej

Blondynka Gotuje
Dietetyczny deser z truskawkami i persymoną bez cukru 155

oznaczało jedzenie ciężkich i  kalorycznych słodkości na potęgę. Dlatego, gdy znów przyszło mi przygotowywać deser postanowiłam, że tym razem będzie lekki i niskokaloryczny! Wyciągnęłam więc z zamrażarki truskawki, które schowałam tam latem, umyłam i obrałam persymony i przygotowałam jogurt z przyprawami. Powstał pyszny fit deser, którym dziś się z Wami podzielę. Lekki deser z truskawkami, persymona i jogurtem(...)cukru Składniki: 2 średnie persymony, 200 g mrożonych truskawek, 500 ml gęstego jogurtu, ale nie greckiego, spora szczypta kardamonu, szczypta cynamonu,  garść uprażonych płatków migdałów, Przygotowanie: 1.  Truskawki rozmrozić i zblendować. 2.  Persymony obrać ze skórki i zblendować. 3.  Jogurt wymieszać z przyprawami. 4.  W szklankach lub innych naczyniach ułożyć warstwy: jogurtową, truskawkową, znów jogurtową

Pełna Lodówka

Proponowane wyszukiwania