Matka natura podpowiada nam jakie składniki łączyć ze sobą. Na ryneczku pojawiły się szparagi i truskawki oraz sałata masłowa. Jest taka prosta sałatka, którą robię raz w roku. I ona właśnie łączy te składniki. Potrzebujemy: 300 g zielonych cienkich szparagów 0,5 główki sałaty masłowej 8 truskawek 1 garstka orzechów włoskich 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do gotowania szparagów(...)Czubeczki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie. Odcedzamy szparagi i odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę rwiemy na drobniejsze części i wrzucamy do miski, dodajemy szparagi oraz pokrojone na ćwiartki truskawki. Posypujemy całość orzechami włoskimi. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy 2 łyżki cukru i czekamy, aż zacznie się karmelizować - nie mieszać. Dolewamy wodę, ocet balsamiczny oraz wsypujemy sól i pieprz - dosłownie
Emskie Smakiwykonaniu zbyt dumnie i lepiej by pasowała „sterta naleśników przekładana serem i musem owocowym”. Co myślicie? Zdecydowanie zabrakło u mnie jakiejś dekoracji na wierzchu, polewy czy świeżych truskawek. Na przygotowanie tego, znalezionego w sieci, przepisu zdecydowałam się jednak dość spontanicznie i jest solo Najważniejsze, że był pyszny i zniknął do ostatniego kawałka Naleśniki: 3 jajka 2 szkl. mąki(...)pszennej 3 – 3 i 1/2 szkl. mleka 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka
Smaki Na TalerzuTruskawki już SĄ! Bardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw. Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki 4 łyżki cukru 250 gramów masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka budyniowa 5 białek 1/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania(...)proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego 2 opakowania cukru pudru 0,5 szklanki oleju 400 gramów truskawek ew. cukier puder na lukier Sposób wykonania: Ciasto. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut
Kocham Czekoladęsłodko – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz: banan + serek wiejski + mus z malin dojrzała gruszka + domowa nutella lub masło orzechowe dojrzałe mango + orzeźwiająca rukola truskawki + mięta + mus z malin – na słono – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz: dojrzała gruszka + ser typu gorgonzola kiszony ogórek + twaróg pomidorki koktajlowe + rukola +sos balsamico tuńczyk(...)serek wiejski + mus z malin Na kolejnym toście ułóż plasterki dojrzałej gruszki + domowa nutella lub masło orzechowe Na następnym połóż plastry dojrzałego mango + orzeźwiającą rukolę. Na ostatnim poukładaj połówki truskawek + mięta + mus z malin Składniki NA SŁODKO 1 bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado 1 banan 1 dojrzała gruszka 1 dojrzałe mango 10 dojrzałych truskawek pół pęczka mięty
Eat me! Fit me!dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub 1,5 opakowania cukru wanilinowego) 250 gr truskawek odszypułkowanych i umytych (mogą być jagody, poziomki, maliny, porzeczki) Śmietanę ubić na sztywno. We wrzątku rozpuścić żelatynę, wymieszać, żeby nie było grudek, dodać do niej 3 łyżeczki ubitej śmietany. Mikser(...)obroty i wlewać ciurkiem żelatynę. Dodać cukry. Miksując dodawać po łyżce sera. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do tortownicy 2/3 masy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki zblenbować, delikatnie dodać do 1/3 masy serowej, dosłodzić jeżeli masa będzie kwaśna. Zmiksować do połączenia składników. Wylać na masę serową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos jagodowy
moj przepis narulon wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia zwiniętą. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30 % schłodzonej min 12 godzin 1 łyżka cukru pudru 500 gr truskawek, opłukanych, odszypułkowanych, przepołowionych 150 ml dżemu wiśniowego Śmietanę umieścić w misie miksera, ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, zmiksować. Roladę rozwinąć, wysmarować dżemem. Wyłożyć truskawki około 3/4. Wyłożyć bitą śmietanę(...)rozsmarować, zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie udekorować pozostałymi truskawkami, pokroić i podawać. Przechowywać w lodówce pod kloszem max 3 dni. Smacznego! Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa Kanapka truskawkowa
moj przepis naobciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych(...)dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru
moj przepis naupiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej Czekoladę połamać, przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę pozostać
moj przepis namój pierwszy :). Ciasto jest puszyste i dość wilgotne. Masa śmietankowa delikatna jak najdelikatniejszy pieczony budyń, całość zwieńczona pyszną polewą z białej czekolady. Dodałam jeszcze wiórki z gorzkiej czekolady i truskawki. Składniki na blaszkę kwadratową o boku 25 cm: Warstwa ciemna: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół tortowa z razową) 1/4 szklanki kakao naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)pieczenia, aby się nie spiekło. Ciasto wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć
moj przepis naliście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3/4 szklanka ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek, świeżych lub mrożonych 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli używamy galaretki bez cukru) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) 1 puszka mleka kokosowego 200 g serka mascarpone Wykonanie(...)składników. Masę wylać do formy wyłożonej papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Z ciasta odkroić wierzch i wyrównać. Mus: Truskawki wrzucić do garnuszka razem z cukrem i 2-3 łyżkami wody. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się ksylitolu, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem na puree. Do gorącego puree dodać galaretkę
Healthy food explorerMakaron z truskawkami i twarogiem, to propozycja na szybki i sycący obiad. Bez wątpienia najbardziej to danie zasmakuje najmłodszym domownikom. Ja wykorzystałam pół na pół makaron zwykły i czekoladowy. W chwili obecnej, gdy borykamy się z pandemią, a ceny mięsa poszły drastycznie w górę, potrawa ta sprawdzi się idealnie. SKŁADNIKI 450 g mrożonych truskawek 1 banan 200 g śmietany(...)łyżki cukru brzozowego 400 g makaronu świderki 150 g półtłustego twarogu WYKONANIE Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Na patelnię wsypać truskawki, dodać cukier, pognieciony widelcem banan i śmietanę, po czym podgrzewać do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie wsypać odcedzony z wody makaron i dobrze wymieszać. Potrawę nałożyć na talerze i posypać pokruszonym twarogiem
Passions hobbies lifeAwokado ze szpinakiem oraz truskawkami, a całość posypana delikatnie czarnuszką, która nadaje charakteru całej sałatce. Składniki: 3 duże garści szpinaku baby, 1 dojrzałe awokado, 8 dużych truskawek, łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy czarnuszką
Lena Gotuje