kwaskowaty posmak , ale można zastąpić go także owocowym , lub waniliowym. Efekt końcowy będzie troszkę inny , ale równie pyszny. Biszkoptowy spód ... masa jogurtowa i solidna warstwa zatopionych w żelu truskawek . Użyłam mrożonych ,ale w sezonie oczywiście jak najlepsze będą świeże. Biszkopt : 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju białka ubić(...)waniliowym. Do jogurtu dodac żelatynę , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki. Połączyć z ubitą śmietaną. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Frużelina truskawkowa : 70 dkg truskawek 20 dkg cukru (niepełna szklanka ) 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny. Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół. Postawić na ogniu
Malinowa Kawiarenkapszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski z żółtkami i miksujemy ( zostawiamy 2 łyżki). Miksujemy tak długo aż zrobi się biała(...)miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCherry czyli wisienka. Wiele bym dała by mieć teraz taka garść czarnych i słodkich owoców czereśni. Tak soczystych czereśni. Drugim zapachem jest Sweet Strawberry Sweet Strawberry czyli słodka truskawka. Miąższ idealnie dojrzałych truskawek posypanych cukrem. Dla mnie, wielkiej fanki świeżych truskawek, ten zapach niestety jest sztuczny. I do ulubieńców moich się nie nadaje. Ostatnim dzisiaj zapachem jest Mandarin Cranberry
Magiczne Życie Martypolecam coś w pucharkach na weekendowy deser. Częstujcie się! Ja mój sobotni i niedzielny dzień mam już zaplanowany w 105%, ale Wam życzę pogody i odpoczynku. Składniki : * szklanka truskawek * jogurt grecki * serek mascarpone * bezy Przygotowanie : Truskawki pokroić, ułożyć w pucharkach. Dodać pokruszone bezy - u mnie są z piekarni, ale polecam zrobić samemu. Jogurt wymieszać z serkiem mascarpone - można dodatkowo dosłodzić(...)bezy są już dla nas wystarczająco słodkie. Kremem polać bezy, dodać warstwę bezy na krem i kilka truskawek. Ozdobić listami mięty. Deser podaję schłodzony
Magiczne Życie Martypłci pięknej w tym domu, zasiadająca przed telewizorem z rzeszą facetów... Czym mam się pocieszyć? Znalazłam idealne rozwiązanie. Jest lekko, zdrowo... I patriotycznie! SEREK WIEJSKI Z MIODEM I TRUSKAWKAMI. (przepis autorski;) ulubiony serek wiejski ( u mnie Mlekovita) kilka dojrzałych truskawek łyżeczka płynnego miodu Miód wymieszałam z serkiem. Truskawki opłukałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do serka. Osobiście - ozdobiłam posypką
W kuchni Karmel-itkipołowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę
Poezja smakuunikać w późniejszych porach ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Kasza manna jest sama w sobie pyszna, ale jak dodamy do niej owoce jest jeszcze lepiej :) Ja dzisiaj wybrałam truskawki. Żeby maksymalnie ograniczyć kalorie zamiast cukru użyłam słodzika. MANNA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM (1 porcja) - szklanka mleka - 3 łyżki kaszy mannej - 4 pastylki słodzika - kilka truskawek - ja dodałam jeszcze owoce goji(...)Truskawki zmiksować w blenderze z dodatkiem 2 słodzików (ja roztapiam słodzik w łyżeczce wrzątku i dodaje do owoców). 3/4 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować z dodatkiem 2 słodzików. Do pozostałej 1/4 dodać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kasze manną, gotować jeszcze około 3 min ciągle mieszając. Kasza powinna być dość gęsta
Zgrabne GotowanieSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g drobnego cukru (można cukier puder) 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g śmietankowego sera twarogowego 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka Przygotowanie: Blaszkę(...)wysmarować olejem lub roztopionym masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Mus truskawkowy: Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. W połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić. Brownie (spód): W rondelku roztopić czekoladę razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić
Blondynka Gotujejest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix(...)konfiturex Wykonanie: Z truskawek usuwam szypułki, płuczę i miksuję w malakserze. Zmiksowane truskaweczki przelewam do woka z teflonową powłoką i smażę na małym ogniu. Jak już zaczną się delikatnie gotować wsypuję torebkę żelfix`u i cukier. Trzymam na ogniu kilkanaście minut, po czym przekładam do wyparzonych słoików, szybko zakręcam i odwracam wieczkiem do dołu, układając na rozłożonej ściereczce. Po wystygnięciu
Blondynka Gotujewodę mineralna gazowaną, czasami cynamon, różnie. To wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki. Składniki: kilka słodkich naleśników kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek konfitury z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie: Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo(...)składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą śmietanę, dekorując listkami świeżej mięty. Moja bita śmietana była mało słodka, ponieważ chciałam zrównoważyć słodycz konfitury z pozostałymi składnikami. Efekt - pyszne:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePanna Cotta: 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii Mus Truskawkowy: 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) ok 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego Wykonanie: Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy(...)wstawiamy do lodówki. Gdy masa będzie już prawie stężała, wylewamy na nią mus truskawkowy. Przed podaniem musimy ocieplić tartę w temperaturze pokojowej i układamy ozdoby z czekolady. Mus Truskawkowy: Truskawki rozmrażamy.Następnie wykładamy do rondelka najlepiej z teflonową powłoką i podgrzewamy. Do podgrzanych truskawek wsypujemy cukier i gotujemy do momentu aż sok się zredukuje. Po tym czasie całość miksujemy, schładzamy
Blondynka Gotujeniepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii lub 3 łyżki cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Mus truskawkowy: 400 g mrożonych truskawek 1/4 szklanka cukru Wykonanie: Ser i jajka na sernik ocieplić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 20x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności przygotowałam(...)truskawkowy. Truskawki wyłożyłam do rondelka, zasypałam cukrem i podgrzewałam na gazie około 15 minut. Po tym czasie całe truskawki przecisnęłam przez praskę do drugiego rondelka i podgrzewałam jeszcze chwilkę. Zestawiłam z ognia i zabrałam się za przygotowywanie spodu brownie. Spód brownie: Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. Połamaną na kosteczki czekoladę i masło włożyłam do rondelka, po roztopieniu składników, zestawiłam
Blondynka GotujeKiedyś może doczekam się, że na swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU ) Wykonanie
Blondynka Gotujesmak! U mnie były dwa składniki, dziecko dodało jeszcze cukier, więc trzy składniki. Wybór należy do Was, czy z cukrem, czy bez cukru. Składniki na 1 szklankę: 1 garstka truskawek cukier do smaku - dla tych co słodzą mleko Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem lub bez cukru. Zmiksowane przelewamy do wysokiej szklanki, aby poziom truskawek nie przekraczał połowy szklaki. Na wierzch
Blondynka Gotujemaksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania(...)może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy) Dodatkowo 2 galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji
coolinarnastrefa.blogspot.com