pankejków czy naleśników. Przyszła mi ochota. Robiłam kiedyś pyszne jaglane pancakes z musem malinowym i dzisiaj postanowiłam zaserwować sobie podobne, choć jak zwykle trochę przepis zmieniłam, a maliny zastąpiły truskawki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowychłodzi i cudownie smakuje. Polecam na długi weekend. Zróbcie koniecznie, zanim krótki sezon truskawkowy dobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy
Sto kolorów kuchnigotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać jeszcze chwilę i wyjąć łyżką cedzakową. Kluseczki polać jogurtem naturalnym, posypać truskawkami i dosłodzić miodem. Ja użyłam miód lipowy Sądecki Bartnik . Smacznego
kolorowotorcikowogorącej wody W wodzie rozpuścić żelatynę. Napój czekoladowy połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać, ciągle mieszając - do zgęstnienia. Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia. Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie. Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia. Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego
kolorowotorcikowowakacje to przecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał. Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać
Pasja Smakujeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo: - -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady+50ml kremówki -uprażone płatki migdałów Na pierwszym spodzie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany ze śmietan-fixem. Na nią wyłożyć część pokrojonych truskawek lub inne
Smaczne Zdrowesamego ksylitolu można ją również przygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy smak. Znalezione tutaj . Z przepisu wychodzi ok.6 słoiczków. Składniki: - 900g odszypułkowanych dojrzałych truskawek -600g rabarbaru malinowego -2 łyżki soku(...)cytryny -1 szklanka ksylitolu -0,5 szklanki cukru trzcinowego -1,5 płaskiej łyżki przyprawy piernikowej Rabarbar i truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, ksylitol i cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić
Smaczne Zdroweubiegłego roku w przetworach zimowych swoje miejsce wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol. Składniki: - odszypułkowane truskawki (ilość dowolna) - ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy go 1kg ) lub cukier - po kilka kulek agrestu (na każdy słoik po 4-5 sztuk)- nie trzeba Do wymytych, suchych słoików wkładamy(...)kilka kulek agrestu oraz umyte i odszypułkowane truskawki- do pełna. Do garnka wlewamy ok.1 litra wody (może być gorąca) i wsypujemy ksylitol (lub cukier). Na każdy litrowy słój potrzebujemy 1/8 kg ksylitolu (cukru). Przykładowo: ja miałam 8 słoików po 0,5l = 4 litry, więc do litra wody w garnku wsypałam 0,5kg ksylitolu. Wodę z ksylitolem doprowadzamy do wrzenia (mieszając
Smaczne Zdrowecoś dla amatorów lekkich deserów. Możemy zrobić sobie taki pucharek w kilka chwil i rozkoszować się nim do woli, jest przecież niskokaloryczny i pyszny. Ktoś ma jeszcze chęć na truskawki? Składniki : * szklanka truskawek * 3 łyżki jogurtu greckiego * kostka gorzkiej czekolady Przygotowanie : Umyte i obrane z szypułek truskawki przełożyć do miseczki bądź deserowego pucharka. Polać jogurtem i oprószyć startą
Magiczne Życie Martywłaściwie pomysł jak podać truskawki inaczej. Może i Wam zasmakuje, moi goście byli zadowoleni, to przysmak na szybko do przygotowania, a kto nie lubi czekolady? Składniki : * umyte truskawki razem z szypułkami * tabliczka dobrej jakościowo gorzkiej czekolady * patyczki do szaszłyków * opcjonalnie : kolorowe cukiereczki do posypania Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki dobrze odsączyć, każdą nadziać na patyczek
Magiczne Życie Martycarpaccio podaje się z polędwicą wołową) i sałatek. Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing(...)jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek Sałatę umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serkach i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki
Sajkofanka smakuZapachniało wiosną! Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców - każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe warzywa aż wysypują się ze skrzynek na okolicznych warzywniakach. Korzystając z mojej pierwszej, od miesiąca, wolnej soboty postanowiłam przygotować coś bardziej wykwintnego. Ruszyłam o poranku na ryneczek i kupiłam kochany polski ser korycińki z Korycina, świeżą(...)botwinkę i koszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar
Sajkofanka smakuTrzeba korzystać z świeżych truskawek dopóki są,sezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie: Zimną(...)jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem oprószyć kakao i na górze ułożyć truskawki.Naczynie
Ala piecze i gotujePyszny, owocowy i lodowy deserek z dodatkiem musu z świeżych truskawek i zwieńczony owsianymi ciasteczkami, pycha. Składniki: 350 ml kremówki 2 żółtka 50 g cukru 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej ciasteczka owsiane Przygotowanie: Żółtka razem z cukrem zmiksować na puszystą masę.W osobnym naczyniu zmiksować zimną kremówkę na sztywno.Do masy z żółtek(...)Naczynie żaroodporne wyłożyć folią spożywczą i wylewać porcje masy przesypując pokrojoną czekoladą i odłożonym musem truskawkowym. Na wierzchu ułożyć ciasteczka owsiane. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Mus truskawkowy. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek.Zmiksować z cukrem pudrem na mus. Odłożyć 3 łyżki musu na warstwy
Ala piecze i gotujeDzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki więc trzeba korzystać. Przygotowanie torciku bardzo proste jedynie czas oczekiwania się dłuży szczególnie jak już torcik odłożony w lodówce do stężenia i schłodzenia. Składniki: 1 galaretka truskawkowa Winiary 1 galaretka arbuzowa Winiary(...)galaretka jagodowa Winiary (375 ml) 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka mleka niesłodzonego biszkopty truskawki borówki Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej wody. Wszystkie galaretki odłożyć do lekkiego stężenia. Zimne mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać
Ala piecze i gotuje