promieniach słońca na straganach powoli zaczynają się pojawiać pierwsze dynie i cała reszta typowo jesiennych wspaniałości ale też wciąż wdzięczą się letnie smaki. Moc pomidorów, jeżyny, maliny, a nawet truskawki! W zeszłym roku celebrując najpiękniejszy czas Babiego Lata, upiekłam kruche pierożki cytrynowe [<- klik] wypełnione po brzegi soczystymi malinami i jeżynami. Ach! Co to była za uczta! W tym roku(...)postanowiłam pozostać przy tym połączeniu owoców, dorzucając czerwony akcent w postaci truskawek, które skusiły mnie swoim wdziękiem, piękniejąc w osiedlowym warzywniaku. Całość spoczęła na leciutkiej chmurce czekoladowej. Jednym z najbardziej znanych ciast Nigelli Lawson, królowej kuchennego wdzięku i seksapilu :) Niezwykłe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach! A na nim krem w kolorze letniego obłoczku…może to być po prostu
Kuchnia w Słońcu Skąpanabyśmy już więcej nie musieli takich dylematów rozstrzygać! Ciężkie, wręcz ociekające czekoladą, wilgotne Brownie, przełamane smakiem puszystej serowej, śmietankowej masy, daje niepowtarzalnie pyszny smak. Wykończenie polewą czekoladą i świeżymi truskawkami sprawia, że całość prezentuje się pysznie i elegancko! Czekoladowe Brownie z masą serowa to prawdziwa, czekoladowo-sernikowa pychotka! Zapraszamy do przepisu i życzymy SMACZNEGO!!! Przepis na dużą tortownicę (średnica(...)mąki pszennej 40 g. kakao 50 g. mlecznej czekolady 50 g. białej czekolady 3 jajka 275 g. cukru łyżeczka sody łyżeczka zapachu waniliowego DO OZDOBY: 6-8 dużych truskawek SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 1/2 kg. sera twarogowego zmielonego (może być z wiaderka) 250 g. masła/margaryny do pieczenia 1 szk. cukru pudru łyżeczka zapachu waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ
Domowe TortyKaszę również często wykorzystuje do mniejszych deserów i dzisiaj chciałam się z Wami podzielić jednym z nich. Korzystając z letnich temperatur i świeżych owoców, wykonałam budyń w wersji z truskawkami. Jest niezwykle sycący, nie to co ten w proszku. Zapewniam Was, że takim deserem będziecie najedzeni spokojnie na parę godzin i doda on Wam mnóstwo energii. Ja takim smakołykiem zajadam(...)odżywcze 1 porcji: 413 kcal B 22 g W 57 g T 11 g Składniki na 2 porcje: ▪ 120 g kaszy jaglanej ▪ 1 szklanka mleka (lub wody/napoju) ▪ 300 g truskawek ▪ 100 g twarogu chudego ▪ 2 łyżki wiórków kokosowych ▪ dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy. Polecam rady jak ugotować kaszę link . 2. Do ugotowanej kaszy
Zdrowie i pysznie na talerzuwzględu na córkę zawsze staram się mieć w zamrażarce jakieś mrożone owoce. To tak awaryjnie, aby dodać jej do ciepłej owsianki lub innych płatków. W sezonie nazbierałam trochę truskawek oraz dodatkowo przygotowałam owocowe kostki i serduszka. To prosty patent, który Natalia od razu polubiła podjadajac jak lody. Zazwyczaj tak zamrożone owoce dodaję je do ciepłych płatków, wody, a nawet(...)jogurtu. Oprócz smaku sprawiają, że posiłek wygląda bardziej atrakcyjnie i kusi nawet niejadków. Na zdjęciach widnieją zamrożone truskawki, ale z powodzeniem możecie użyć malin, jagód, borówek lub innych owoców. Polecam! owoce w dowolnej ilości (u mnie na zdjęciach truskawki) foremki do mrożenia kostek lodu o różnych kształtach Owoce należy umyć oraz osuszyć, a następnie zblendować na jednolitą konsystencję
Di gotujeDelikatne, puszyste, a przede wszystkim pyszne ciasto z truskawkami, które powstało z potrzeby wykorzystania zalegających w lodówce białek. Cukier zastąpiłam erytrytolem, który ma niską wartość energetyczną i zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go stosować cukrzycy i osoby dbające o szczupłą sylwetkę (ja zdecydowanie powinnam zadbać ;)). Do ciasta można dodać przeróżne owoce, u mnie są to truskawki. Ciasto bardzo proste(...)szklanka erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki oleju 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół kg truskawek (lub innych owoców) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 ° C . Białka z erytrytolem ubić na sztywno, następnie dalej ubijając dodać ekstrakt z wanilii, mleko i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cookierenka Agikarmelowym budyniem Ostatki truskawki warto połączyć z bazylią w pysznym kakaowym cieście z masą budyniową. ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 70 g masła lub oleju 2 łyżki kakao garść liści świeżej bazylii 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym(...)rozpuszczamy w nim proszek. Pozostałą część mleka podgrzewamy z ksylitolem. Dolewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy rondelek na bok. Masa powinna mieć konsystencję jogurtu. Truskawki kroimy w kostkę. Część dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wierzch ciasta. Wykładamy pozostałą część truskawek i kilka posiekanych listków bazylii. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C przez
KucharzycaSezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową(...)tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło – 100 g * kisiel truskawkowy – 2 op * galaretka truskawkowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka truskawkowa – 2 op DODATKOWO: * truskawki – ok. 400 g * biszkopty okrągłe – ok. 25 szt * herbatniki – ok. 20 szt * galaretka truskawkowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty. MASA KISIELOWA: Kisiele gotujemy w 3 szklankach
Ostra na Słodkosałatkę najbardziej lubię w wersji niedopieszczonej. Tylko mozzarella, pomidorki i truskawki. 1 porcja: 2 garści miksu sałat 1/2 opakowania (ok. 60 g) kuleczek sera mozzarella 1/2 szklanki drobnych truskawek (ok. 50 g) 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych (ok. 50 g) 1 łyżeczka sosu balsamicznego 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich 1 łyżeczka nasion do posypania Sałatę myjemy, suszymy, wykładamy na talerz(...)Dodajemy kulki sera i truskawki oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki. Jeśli mamy duże truskawki, je także kroimy na ćwiartki. Posypujemy ziarnami, polewamy sosem balsamicznym i olejem. Całość ma ok. 260 kcal
KucharzycaSłodka, gęsta konfitura bez cukru i żelfixu? Czy to możliwe? Tak, jak najbardziej. Zapraszam do zrobienia konfitury zawierającej wyłącznie 100% owoców. Moją konfiturę zrobiłam z truskawek, ale równie smaczna będzie z jeżyn, moreli, czy brzoskwiń. Jak już wiele razy wspominałam nie jestem fanką słodkiego smaku. Dlatego konfitura bez dodatku cukru jest moim naturalnym wyborem. I nie chodzi tu o jakąś(...)agarem ale pektyną owocową pochodzącą z pestek cytryny. Jedyne co powinnaś mieć, aby przygotować konfiturę bez cukru, to bardzo słodkie owoce. Składniki na konfiturę bez cukru: 1 kg truskawek (lub innych słodkich owoców) szczypta soli (to tyle ile chwycisz w trzy palce) 10 pestek cytryny Przygotowanie konfitury: Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Przełożyć truskawki do garnka z grubym
Codziennik Kuchennyprzeczytania przepisów i przygotowania swojej ulubionej wody smakowej. SKŁADNIKI Z borówkami 2 litry wody 2 limonki 100 g borówek 10 listków świeżej mięty Z truskawkami 2 litry wody 100 g truskawek 5 listków świeżej bazylii Z ogórkiem 2 litry wody 2 cytryny 1 ogórek 10 listków świeżej mięty(...)godzin, aby aromaty si ę przegryzły a woda nabrała głębi smaku. Przed podaniem wodę możemy dosłodzić miodem do smaku. Z truskawkami Do szklanej butelki lub dzbanka wrzucamy truskawki pokrojone w plasterki oraz listki bazylii. Całość zalewamy 2 litrami wody, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin, aby aromaty
La grande e la piccola cuocastopni, więc generalnie jest to duża różnica. Mamy lato, i z pewnością upały jeszcze dadzą o sobie znać, tak więc dzisiaj chcę wam przedstawić przepis na lody z pieczonych truskawek. W smaku bardzo wyraziste i mocno owocowe, w porównaniu do tych poprzednich nie co mniej puszyste. Wciąż testuję nowe połączenia smakowe, tak więc przepis ten będzie zupełnie inny niż(...)poprzedni. Tym razem bez jajek, za to bazą jest jogurt naturalny oraz śmietanka kremówka. Mojej córce, jak i mężowi bardzo smakowały a w tym roku moich ogrodowych truskawek miałam dość sporo. I jeszcze nie zdarzyło mi się, by wykorzystać wszystkie owoce w sezonie i nic nie zamrozić. No ale powiem wam, że nie mam takiej możliwości by robić
vaniliowoczekoladowazakończenie sezonu truskawkowego proponuję Wam lekkie ciasto kokosowe z galaretką i truskawkami. Delikatny olejowy spód, rozpływająca się w ustach masa z mleczka kokosowego i niezawodne truskawki. Pyszności :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 1 jajko 4 łyżki cukru 1 łyżka oleju 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g mleczka kokosowego 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Jajko ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego
babka w formieByła ochota na ciacho więc powstało z tego co było pod ręką. Miałam czekoladę i padło na brownie które poszło na spód. Do tego krem ze śmietanki i mascarpone, truskawki i galaretka. Krem ze śmietanki i mascarpone jest dosyć sztywny sam w sobie i nie dodawałam żadnego usztywniacza, gdyby jednak wyszedł za rzadki można go usztywnić i dodać rozpuszczoną(...)czekoladę lub troche żelatyny. Zamiast truskawek oczywiście można wykorzystać dowolone owoce. składniki: spód brownie 200 g gorzkiej czkolady 200 g masła 6 jajek 200 g cukru 110 g mąki pszennej krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30 % ewentualnie cukier do smaku na wierzch 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Czekoladę połamać i przełożyć do metalowej miski
Monia miesza i gotujebyły zalane alkoholem, bo w przypadku tej nalewki nie łatwo jest utrzymać klarowność. Jeżeli ktoś lubi może do niej dodać np. laskę wanilii, ale według mnie z samych truskawek jest najlepsza. Przepisy na inne nalewki znajdziecie TU . Skorzystałam z przepisu Margarytki . Składniki /ok.1,7 l/: 1,5 kg truskawek 500 ml wódki 40% 300 ml spirytusu 95% sok wyciśnięty(...)dużej cytryny 500 – 600 g cukru 150 ml wody Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki, wszystkie pokroić na pół i partiami wkładać do słoja, przesypując je 200 g cukru, a następnie szczelnie zakręcić i pozostawić na dobę w ciepłym, słonecznym miejscu. Pozostały cukier potrzebny będzie do przygotowania syropu. Co kilka godzin potrząsać słojem, by przyśpieszyć etapu puszczania przez truskawki soku
Pasja Smaku