olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystkie składniki(...)pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 35-40 minut/160C bez termoobiegu. Studzimy, ścinamy wierzch, który będzie do dekoracji. Blat nasączamy sokiem z cytryny. MUS: Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny, gotujemy. Miksujemy na puree, do gorącego dodajemy galaretkę, mieszamy. Odstawiamy do studzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy schłodzone puree, wylewamy na biszkopt
Ostra na Słodkozielonych, wytrwanych ptysiach przyszła pora na różowe ptysie na słodko :) Buraczano-truskawkowe ptysie ze słodką kruszonką w takim samym smaku, idealnie skomponowały się z naturalnym twarożkiem i świeżymi truskawkami. Uwierzycie na słowo, jak powiem, że warto się skusić? :) 14 sztuk ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 250 ml soku z buraka (kupiłam gotowy w buteleczce 230 ml, resztę(...)dopełniłam wodą) 5 jajek szczypta soli kruszonka: 20 g miękkiego masła 20 g brązowego cukru 20 g mąki pszennej łyżka mielonych liofilizowanych truskawek łyżeczka liofilzowanego buraka dodatkowo: 250 g naturalnego, kremowego twarożku świeże truskawki Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i puder truskawkowy i buraczany. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy
Mienta blogtruskawkowy uważam za otwarty :) Knedle to miłe i smaczne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to nie mogłyśmy doczekać się z siostrą. aby zacząć delektować się smakiem tych pysznych kul z truskawką . Przygotowanie ich zajmuję niestety sporo czasu, ale naprawdę warto na nie czekać :) Składniki: kg ziemniaków kg truskawek 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki margaryny(...)połączone.( mąki podałam 7 łyżek,ale wszystko zależy od ziemniaków , dodawać tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk , mąkę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleić ) Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Z ciasta urywać kawałki, formować w małe kuleczki , po czym rozpłaszczać w ręku i wkładać po jednej truskawce z łyżeczką cukru i sklejać tak , aby powstała
Różne smaki w kuchniroku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt: 5 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dwie krople octu Białka oddzielamy od żółtek(...)metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 20 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Masa truskawkowo-jogurtowa: 300 g jogurtu naturalnego 400/500 g umytych truskawek bez szypułek + garść do dekoracji 5 łyżek ksylitolu/cukru/miodu 200 ml gorącej wody 3 łyżki żelatyny Truskawki miksujemy z jogurtem i ksylitolem Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy do masy
Czarnawisienkadlatego, że osobiście uwielbiam, ale dlatego, że mój syn i mąż nie mogą się im oprzeć. Dzisiaj upiekłam dwie rolady drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym, do którego dodałam również truskawki. Ciasto wyszło pyszne, tylko za cienko je rozwałkowałam, bo jedna z rolad w trakcie pieczenia mi pękła (rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 45 x 35 cm). W przepisie koryguję wymiary(...)cukru 8 g soli 1 jajko 100 g masła Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka 250 g twarogu 50 g cukru 350 g truskawek Dodatkowo: cukier puder do dekoracji, mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do małej miski wlać ciepłe mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifeWarstwa śmietanowa 200 g ricotty 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki 4 g żelatyny w listkach Warstwa truskawkowa 350 g truskawek 200 g ricotty 50 g cukru 8 g żelatyny w listkach 100 ml śmietany kremówki Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru truskawki(...)mieszamy z cukrem, śmietaną z żelatyną i cukrem waniliowym. Przygotowany krem śmietanowy wykładamy do tortownicy. Wierzch tortu delikatnie wyrównujemy. Tort schładzamy ok. 1 godziny. Warstwa truskawkowa Blendujemy truskawki na gładki mus. Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, po czym zdejmujemy z ognia. Namoczoną żelatynę delikatnie odciskamy z nadmiaru wody
La grande e la piccola cuocaszczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu z kwiatu czarnego bzu garść listków świeżej mięty Piekarnik nastawiamy na 160 stopni, grzanie góra i dół(...)prawdziwą wanilią na sztywny krem, Dodajemy mascarpone i krótko razem miksujemy. Sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 500 g umytych, obranych i pokrojonych (lub gotowych mrożonych) truskawek umieszczamy w rondelku i gotujemy na średnim ogniu do zmięknięcia/rozmrożenia. Następnie dorzucamy listki mięty i wszystko razem blendujemy na gładki sos. Doprowadzamy do zagotowania, zmiejszamy ogień i gotujemy
Zawsze głodna!Zaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko, tylko tyle możemy powiedzieć :) Tort z truskawkami i bitą śmietaną Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: Spód: ok. 150 g herbatników (u nas te z Lidla - Petit Beurre Tastino o smaku waniliowym(...)można zastąpić wodą) 1 płaska łyżka oleju kokosowego Masa: 1 mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h) 3,5 łyżki cukru pudru Wierzch: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ok. 10 truskawek Przygotowanie: Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe. Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym. Gotową masę wykładamy
Bananowe Polepora roku, kie dy wszystko wkoło jest już zielone, na targu można dostać pyszne nowalijki oraz sezonowe owoce. Co je dnak, jeżeli w zamrażarce zostały nam po zimie mrożone truskawki? Mam na to pyszną ra dę :) Skła dniki (4 porcje): 12 bezików 1/2 kg mrożonych truskawek 250g serka mascarpone 1/4 szklanki płatków mig dałowych garść orzechów ziemnych łyżeczka(...)cytryny 1/2 łyżeczki cukru pu dru (opcjonalnie) Przygotowanie: Beziki łamiemy na kawałki i wykła damy na dno szklaneczek lub pucharków. Truskawki wykła damy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mió d i miksujemy na je dnolity mus. Mus wykła damy na wcześniej przygotowane bezy. Serek mascarpone wykła damy do miseczki
ChilliJemyMięciutkie i wilgotne muffinki z truskawkami. Proste do wykonania, ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Nie wymagają miksowania, ani długiego i dokładnego mieszania składników. Najlepiej smakują udekorowane bitą śmietaną. SKŁADNIKI / 12 sztuk 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Pokrojone w kostkę truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i cynamonem. W jednej misce mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy
cool and mintyzachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 6 – 8 porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy(...)galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka
Za drzwiami kuchnijadłam połączenie truskawek z sosem balsamicznym i rukolą, było to zaserwowane jako starter w jakiejś restauracji. Długo za mną chodził ten smak. Gdy zobaczyłam truskawki w sklepie stwierdziłam, że muszę wypróbować. Sałatka ta powstała poprzez połączenie kilku przepisów jakie znalazłam w internecie. I powiem wam, że jak dla mnie to wyszła super. W zasadzie chyba nie tylko mi smakowała(...)pierwszej kolejności. Podoba mi się te połączenie wizualnie i smakowo, na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz. Składniki: mix sałat (roszponka, rukola,sałata lodowa, sałata rzymska) mozzarella truskawki granat płatki migdałowe dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Na suchej patelni zarumienić migdały
Mam apetyt na ...Pokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser. Składniki na formę 26cm(...)sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem
Wypieki Reneprzy tym ma mało kalorii. Polubiliśmy go wszyscy i dlatego często mamy go w lodówce. Idealny jest do wszelkich koktajli i deserów. Stworzony przeze mnie “ Deser ze Skyrem, truskawkami i mango “, to Skyr zmiksowany z mrożonymi truskawkami (w sezonie użyj świeżych) z mrożonym bananem i z dojrzałym, bardzo soczystym mango. Przemrożenie banana po pierwsze sprawia, że traci(...)swój bananowy smak (banan robi się mniej wyczuwalny) oraz nadaje deserowi kremowej, gęstej konsystencji. “Deser ze Skyrem, truskawkami i mango” z chrupiącą, domową granolą będzie idealny również na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli nie macie w domu upieczonej własnej granoli, możecie przygotować szybką granolę z patelni z tego przepisu . The post Deser ze Skyrem, truskawkami i mango appeared
Moja Delicjazdrowy napój na cieplejsze dni, który poprawia samopoczucie i doskonale gasi pragnienie. Mocno orzeźwiający, pachnący latem i słońcem, idealny podczas leżakowania pod chmurką. Składniki (2-3 porcje): 500 g truskawek Plaster (350 g) arbuza 1 młoda, cienka łodyga rabarbaru 0,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: 1) Arbuza, truskawki oraz rabarbar wcześniej dobrze schłodzić w lodówce. 2) Arbuza pokroić na mniejsze(...)kawałki i usunąć pestki. 3) Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałaki. 4) Truskawki umyć i usunąć szypułki. 5) Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera, dolać wodę i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. 6) Podawać od razu po przygotowaniu z kostkami lodu. Artykuł Napój truskawka-arbuz-rabarbar pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me