truskawka - 16921 przepisów (strona:195/1129)

Tort z truskawkami i bitą "śmietaną" 126

Zaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko, tylko tyle możemy powiedzieć :) Tort z truskawkami i bitą śmietaną Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: Spód: ok. 150 g herbatników (u nas te z Lidla - Petit Beurre Tastino o smaku waniliowym(...)można zastąpić wodą) 1 płaska łyżka oleju kokosowego Masa: 1  mleczko kokosowe schłodzone (minimum 24 h) 3,5 łyżki cukru pudru Wierzch: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ok. 10 truskawek Przygotowanie: Herbatniki rozgniatamy ręką lub tłuczkiem na nieregularne części - jedne mniejsze, inne większe. Daktyle blendujemy z mlekiem roślinnym, a następnie mieszamy z rozgniecionymi ciastkami i olejem kokosowym. Gotową masę wykładamy

Bananowe Pole
Bezowy deser z mascarpone i mrożonym musem z truskawek 165

pora roku, kie dy wszystko wkoło jest już zielone, na targu można dostać pyszne nowalijki oraz sezonowe owoce. Co je dnak, jeżeli w zamrażarce zostały nam po zimie mrożone truskawki? Mam na to pyszną ra dę :) Skła dniki (4 porcje):   12 bezików 1/2 kg mrożonych truskawek 250g serka mascarpone 1/4 szklanki płatków mig dałowych garść orzechów ziemnych łyżeczka(...)cytryny 1/2 łyżeczki cukru pu dru (opcjonalnie)                 Przygotowanie:   Beziki łamiemy na kawałki i wykła damy na dno szklaneczek lub pucharków. Truskawki wykła damy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mió d i miksujemy na je dnolity mus. Mus wykła damy na wcześniej przygotowane bezy. Serek mascarpone wykła damy do miseczki

ChilliJemy
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI 114

Mięciutkie i wilgotne muffinki z truskawkami. Proste do wykonania,  ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Nie wymagają miksowania, ani długiego i dokładnego mieszania składników.  Najlepiej smakują udekorowane bitą śmietaną. SKŁADNIKI / 12 sztuk 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek  1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu WYKONANIE Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu. Pokrojone w kostkę truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i cynamonem. W jednej misce mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy

cool and minty
Panna Cotta 88

zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: na 6 – 8 porcji Galaretka: kilka truskawek 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki żelatyny Panna Cotta: 500 ml śmietanki 30% 400ml mleka 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny (ewentualnie – galaretka truskawkowa) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy(...)galaretkę . W tym celu truskawki trzeba umyć i pokroić w kostkę. Zalewamy je wodą i rozgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu tak aby się rozpuścił a truskawki puściły kolor (nie musi się zagotować). Następnie dodajemy rozcieńczoną we wrzątku żelatynę , można również dodać – łyżeczkę lub dwie – galaretki truskawkowej , dla spotęgowania koloru jeśli jest blady. Gdy żelatyna i galaretka

Za drzwiami kuchni
Sałatka z truskawkami 202

jadłam połączenie truskawek z sosem balsamicznym i rukolą, było to zaserwowane jako starter w jakiejś restauracji. Długo za mną chodził ten smak. Gdy zobaczyłam truskawki w sklepie stwierdziłam, że muszę wypróbować. Sałatka ta powstała poprzez połączenie kilku przepisów jakie znalazłam w internecie. I powiem wam, że jak dla mnie to wyszła super. W zasadzie chyba nie tylko mi smakowała(...)pierwszej kolejności. Podoba mi się te połączenie wizualnie i smakowo, na pewno zagości na moim stole jeszcze nie raz. Składniki: mix sałat (roszponka, rukola,sałata lodowa, sałata rzymska) mozzarella truskawki granat płatki migdałowe dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Na suchej patelni zarumienić migdały

Mam apetyt na ...
Malinowa tarta z truskawkami 543

Pokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków.   Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser. Składniki na formę 26cm(...)sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem

Wypieki Rene
Deser ze Skyrem, truskawkami i mango 247

przy tym ma mało kalorii. Polubiliśmy go wszyscy i dlatego często mamy go w lodówce. Idealny jest do wszelkich koktajli i deserów. Stworzony przeze mnie “ Deser ze Skyrem, truskawkami i mango “, to Skyr zmiksowany z mrożonymi truskawkami (w sezonie użyj świeżych) z mrożonym bananem i z dojrzałym, bardzo soczystym mango. Przemrożenie banana po pierwsze sprawia, że traci(...)swój bananowy smak (banan robi się mniej wyczuwalny) oraz nadaje deserowi kremowej, gęstej konsystencji. “Deser ze Skyrem, truskawkami i mango” z chrupiącą, domową granolą będzie idealny również na pierwsze lub drugie śniadanie. Jeśli nie macie w domu upieczonej własnej granoli, możecie przygotować szybką granolę z patelni z tego przepisu . The post Deser ze Skyrem, truskawkami i mango appeared

Moja Delicja
Napój truskawka-arbuz-rabarbar 96

zdrowy napój na cieplejsze dni, który poprawia samopoczucie i doskonale gasi pragnienie. Mocno orzeźwiający, pachnący latem i słońcem, idealny podczas leżakowania pod chmurką. Składniki (2-3 porcje): 500 g truskawek Plaster (350 g) arbuza 1 młoda, cienka łodyga rabarbaru 0,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: 1) Arbuza, truskawki oraz rabarbar wcześniej dobrze schłodzić w lodówce. 2) Arbuza pokroić na mniejsze(...)kawałki i usunąć pestki. 3) Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałaki. 4) Truskawki umyć i usunąć szypułki. 5) Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera, dolać wodę i blendować do uzyskania jednolitej konsystencji. 6) Podawać od razu po przygotowaniu z kostkami lodu. Artykuł Napój truskawka-arbuz-rabarbar pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Placuszki z jogurtem greckim i truskawkami na oleju kokosowym 299

razem wyciągnęłam z czeluści lodówki zapomniany kubeczek jogurtu greckiego o fantazyjnym smaku figi z miodem . Od razu skusiło mnie, aby go do placuszków zużyć. Do tego zapragnęłam dodać kilka truskawek dla kontrastu smaków. Niestety importowane podróbki obecnie dostępne na bazarku czy w marketach, to nie te same soczyste i słodkie owoce, jakie można było skosztować latem. Jednak mimo wszystko ogromnie(...)domowego cukru waniliowego - można zastąpić zwykłym cukrem pomieszanym z cukrem wanilinowym z papierka 1 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   szczypta soli 2 garście truskawek - lub więcej, w zależności jak dużo owocu chcemy mieć na placuszkach Truskawki obszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić w plastry - tak gdzieś ok 1/2 cm grubości . W dużej misce zmiksować jogurt

Grunt to przepis!
Czekoladowe ciasto z truskawkami. 147

Zapraszam na bardzo pyszne, mięciutkie i mocno czekoladowe ciasto z truskawkami. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć. Takie idealne na podwieczorek. Lubicie ciasta z truskawkami? Ja uwielbiam...mniam :) Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: 4 jajka 2 żółtka 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao około 30 dag świeżych truskawek Wykonanie: 1. Jajka, żółtka i cukier miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około

Izabelawkuchni
Makaron czekoladowy z sosem truskawkowym i serkiem wiejskim 152

ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, lecz tylko kakaowy w smaku 😋 Składniki na 2-3 porcje: 1/2 paczki mini świderek czekoladowych (200 g) 0,3-0,4 kg truskawek mrożonych 3 łyżeczki ksylitolu 1 opakowanie serka wiejskiego (180-200 g) szczypta soli listki mięty do dekoracji Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Do rondelka przesypać(...)rozmrożone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji) i wsypać ksylitol. Za pomocą blendera zmiksować truskawki. Przygotowany sos truskawkowy lekko podgrzać. Gorący makaron przełożyć na talerze, od razu nałożyć serek wiejski i całość polać ciepłym sosem truskawkowym. Przed podaniem udekorować listkami mięty i ewentualnie całymi truskawkami

Ugotować
Lekki jogurtowiec truskawkowy (bez pieczenia) 468

sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa jogurtowa 650 g pełnotłustego jogurtu greckiego pół szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny odrobina lodowatej wody pół szklanki mleka(...)się lepiej niż folia aluminiowa). Tężejąca masę wlać do foremki, przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie przygotować masę truskawkową. Warstwa jogurtowo-truskawkowa 300 g truskawek (waga po obraniu) 350 g jogurtu greckiego 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżki żelatyny odrobina lodowatej wody pół szklanki mleka 3,2% Truskawki zblendować

Słodkie inspiracje
Truskawkowa rozpusta 168

Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀 Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę(...)łyżkami by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny. Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 600 g truskawek cukier puder, do oprószenia Wykonanie: Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć truskawki, można oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić i podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodka Strefa
Gofry z truskawkami 137

Gofry z truskawkami to efekt tego , że sezon truskawkowy się na dobre zaczął. Chyba w każdym domu królują teraz słodkie, czerwone piękności. U mnie dzisiaj gofry. Odkurzyłam swoją gofrownicę i napiekłam pysznych, rumianych gofrów. Z tego przepisu wychodzą chrupiące gofry, które nie flaczeją tak szybko. Z podanych składników wyszło mi 12 sztuk Gofry z truskawkami Składniki 2 szklanki mąki(...)sztywno. Resztę składników zmiksować ze sobą na gładkie ciasto a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Upiec i podawać wedle upodobania – u mnie w bitą śmietaną i truskawkami :). Artykuł Gofry z truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Lody truskawkowe 101

moje pierwsze lody , aż wstyd się przyznać, ale maszynkę zakupiłam w tamtym roku i jakoś mi czasu i chęci zbrakło, żeby wypróbować. Truskawek mało w tym roku i ciągle nie mogę się nimi najeść, więc na pierwszy ogień poszły truskawkowe Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do maszynki. Lody wyszły pyszne, nawet najlepsze zakupione w sklepie nie dorównają tym własnoręcznie przygotowanym(...)dodatek ze swoich truskawek. Kto nie próbował to szczerze zachęcam do własnej produkcji Lody truskawkowe 1 szkl świeżych truskawek 1/3 szkl cukru 1/3 szkl śmietanki 30% sok z połowy cytryny Zmiksować truskawki, dodać pozostałe składniki, wlać mieszankę do uprzednio zmrożonej miski i postępować wg indywidualnej instrukcji obsługi. U mnie mieszanka osiągnęła wymaganą konsystencję po 20 minutach mieszania. Jeżeli nie mamy

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania