Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy(...)mały ogień i gotujemy 5 minut. Dżemix lub pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier wsypujemy do gotujących się truskawek i mieszamy ,aby się rozpuścił. Następnie wsypujemy dżemix wymieszany z cukrem i kwasek cytrynowy,mieszamy dokładnie i doprowadzamy do zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków
Przepisy i porady kulinarneTruskawki zimą? Jasne! Oczywiście możemy użyć zagranicznych owoców, ponieważ są jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają zbytnio od letnich okazów. Beza z truskawkami to mój ulubiony deser. Słodkie, kruche blaty, soczyste owoce i kremowy, aksamitny krem. Wszystko ze sobą współgra idealnie! Zawsze korzystałam z serowego kremu, ale tym razem połączyłam(...)łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada 100 g 3 łyżki pełnego mleka w proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone) Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier puder ciągle miksując. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ocet
Słodkie Przyjemnościtego metodycznie. Zrobiłam podwójną porcję i fotografowałam każdy etap powstawania ciasta, z nadzieją, iż uda mi się to również po upieczeniu. Tym razem miałam szczęście... Kruche ciasto z truskawkami, marcepanem i orzechową kruszonką Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka(...)masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać
Zapiski Młodej Żonykochać truskawek. Kupiłam dzisiaj dwa kilo szczęścia i postanowiłam zrobić sernik na zimno. Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki(...)nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia. Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera. Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową i rozprowadzić po całej powierzchni. Odstawić do lodówki. Galaretkę w kolorze różowym rozpuścić zgodnie z opisem
Kuchnia w opałachdnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego(...)masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 g masła oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała
Czerwień i błękitPyszny i prosty deser z mrożonych truskawek i bitej śmietany. Słodycz przełamana kwaskowatością owoców. Robi się błyskawicznie, pięknie wygląda a smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: (na 2 dość duże porcje ) 1,5 szkl zmiksowanych truskawek 1/2 szkl jogurtu cukier do smaku mały kubeczek śmietanki 30% cukier puder (ok. 2 łyżeczki) 1-2 łyżeczki nutelli płatki migdałów 1. Truskawki zmiksować(...)cukrem i jogurtem. 2. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. 3. Do szklanek wyłożyć po warstwie truskawek i bitej śmietany. 4. Do reszty ubitej śmietanki dodać nutellę i jeszcze chwilkę ubijać. 5. Wyłożyć drugą warstwę truskawek i warstwę czekoladową. Posypać płatkami migdałów
Kto ugości moich gości?ułatwić odchudzanie i sprawić, że potrawy nabiorą lepszego smaku i będą stanowić źródło niezbędnych witamin i kwasów tłuszczowych. Zapraszam Was na kakaowy Tort z soczewicy i ryżu, w towarzystwie truskawek, masy budyniowej i śmietankowego dodatku :) Pysznie, smacznie, zdrowo :) Koniecznie do powtórki, choć w innych wariacjach. Składniki: - 100 g ryżu brązowego (waga przed ugotowaniem) - 200 g soczewicy zielonej (waga przed ugotowaniem(...)opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia: - 100 g chudego twarożku - 1 łyżka jogurtu naturalnego - aromat waniliowy - odrobina słodzidła Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Dodatkowo: - 250 g świeżych truskawek Połowę truskawek kroimy w talarki u układamy na masie budyniowej, pozostała część posłuży nam do przyozdobienia wierzchu. Kiedy ciasto całkowicie wystygło, przekrajmy go na dwa blaty. Uwaga! Ciasto jest niezwykle delikatne
Zdrowie na języku :PSezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta.Składniki:200 ml śmietanki 300250 ml mleka3 łyżeczki agar-agarlaska wanilii3 łyżki cukru30 dkg truskawekPrzygotowanie:Agar - agar namaczam(...)rozpuści. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia.Masę przelewam do czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki.Truskawki myję i szypułkuję. Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam w lodówce.Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy
Magiczna kuchnia Dariinowymi wyzwaniami. Ach, jak to wszystko słodko brzmi! Nie sądzicie? Co do wiosennej słodyczy, już się nie mogę doczekać na sezonowe owoce. Najbardziej tęsknię chyba za soczystymi, słodkimi truskawkami, bo te które mogę teraz kupić nie mają w sobie tego czegoś - chociaż muszę przyznać, że nie są znowu takie złe :) Dziś przygotowałam deser - mix moich ulubionych owoców - jabłek i truskawek(...)śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! " Składniki na 3 pucharki 3 jabłka 50 ml wody mielony cynamon 100 ml śmietanki pół laski wanilii 10 truskawek okrągłe biszkopty Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą
Słodkie Przyjemnościsumie lody o za dużo powiedziane. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam dwa typy lodów - rożki i kanapki lodowe. dziś przygotowałam dla Was tą drugą propozycję - Lodowe kanapki śmietankowe z truskawkami! Śmietankowy smak i słodycz truskawek są według mnie idealną kompozycją na ciepłe dni. To co, też chcecie już lato?" Składniki : 2 duże kwadratowe wafle (25 x 25) 400 ml śmietanki(...)kremówki - 30% 3 łyżki cukru waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g truskawek Sposób przygotowania: Oba wafle kroimy na mniejsze prostokątne kawałki - u mnie 24 sztuki. Do wysokiego naczynia przelewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy ekstrakt waniliowy i ostrożnie mieszamy. Tak przygotowana śmietankę, ostawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie
Słodkie Przyjemnościwyrobić - odpocząć, pisać magistra, pojeździć na rowerze, upiec, popielić w ogródku, obejrzeć coś... Sporo tego a tylko jeden dzień wolnego. Najbardziej zależy mi na upieczeniu, gdyż kupiłam wczoraj sporo truskawek, po raz kolejny, tak bardzo nielubiany u mnie w domu rabarbar, i cały koszyk kiwi. Sądzę, że przygotuję jakieś tarty, może koktajle, ciasteczka? Jej, tyle pomysłów, a tak mało czasu(...)przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową i lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem." Składniki : 6 białek 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 90 g mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 plasterki ananasa szklanka truskawek Dodatkowo : 50 g masła
Słodkie Przyjemnościdobrego przygotowaliście to koniecznie zapraszam do kontaktu! Dziś kreatywność i smak, wzięły górę nad wyglądem. Przygotowałam dla Was wilgotne, owocowe ciasto truskawkowe z miękką bezą, naturalnym serkiem i świeżymi truskawkami. Nie wiem dlaczego, ale ciasto jest pyszne gdy podaje się je razem z koktajlem truskawkowym. Mam nadzieję, że sami je wypróbujecie i podzielicie się ze mną swoimi wynikami! Składniki(...)żółtka jajko 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 210 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1,5 szklanki truskawek Dodatkowo : 3 białka 150 g cukru pudru 120 g serka śmietankowego szklanka truskawek Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy, gdy masa się połączy dolewamy mleko i olej - mieszamy
Słodkie PrzyjemnościSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościCiasto Składniki: 250 g mąki 1 jajko 250 ml mleka 50 ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki oleju szczypta soli olej dosmażenia Ponadto: około 1 kg truskawek około 6 łyżek nutelli 100 ml mleka 2 łyżki cukru do truskawek olej do smażenia Mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem, olejem, wodą gazowaną, solą i miksujemy na gładką masę. Ciasto na naleśniki dzielimy(...)pół. Do pierwszej połowy dodajemy 4 łyżki nutelli i miksujemy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy 2 garści truskawek i miksujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie wysmarowanej olejem patelni z obu stron. Później wykonujemy sosy: pierwszy z 2 łyżek nutelii i odrobiny mleka (mieszamy w mikserze / blenderze), drugi sos to zmiksowane truskawki z dodatkiem cukru. Naleśniki dekorujemy bitą śmietaną, sosami oraz truskawkami
Bon Appetit Małgorzatypozostaje na długo w pamięci :)W wersji podstawowej wystarczą tylko dwa składniki i można się delektować tym słodkim i aksamitnym, kremowo-czekoladowym smakiem!Wersja 'na bogato' wzbogacona jest o truskawki oraz crunchy, ale równie świetnie będą się nadawać inne owoce i pokruszone ciastka.Musicie, koniecznie, musicie zrobić ten deser, będziecie zachwyceni!!! :)3 porcje o pojemności pełnej szklanki:* czekolada mleczna(...)kremówka- 150 g* truskawki (świeże lub mrożone)- 150 g* crunchy- 9 łyżekCzekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki do ozdoby) i stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę.Wymieszać, aż do połączenia się składników.Truskawki zmiksować.Na dno pucharków wsypać po 3 łyżki crunchy, wylać mus czekoladowy, a na górę zmiksowane truskawki*.Ozdobić kleksem
Kraina Miodem Płynąca