tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:3/100)

Przepisy konkursowe- głosowanie ! 176

Witam wszystkich serdecznie ! Przede wszystkim chciałam Wam wszystkich bardzo podziękować za zgłoszenia :) Nadesłaliście wiele ciekawych przepisów, które przenoszą nas do czasów dzieciństwa/ młodości! Poniżej przedstawiam wszystkie

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem 689

Jestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kalafior 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 5 dag żółtego sera

Tradycyjna Kuchnia
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 93

Kolejna propozycja zamarynowania pomidorków koktajlowych, w orzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka

Tradycyjna Kuchnia
Zupka krem z buraków dla niemowląt (po 6 miesiącu) 109

Od kilku tygodni zaczęłam eksperymentować w kuchni dla niemowląt. Moja córeczka Zosia kończy niedługo 7 miesięcy dlatego jesteśmy na etapie rozszerzania diety. Dodam, że karmię piersią

Tradycyjna Kuchnia
Ryż z truskawkami waniliowy na szybko 155

W sezonie truskawkowy ryż z truskawkami to podstawa. Uwielbiałam jako dziecko i uwielbiam dziś :) Składniki: 1 szklanka ryżu 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 łyżka

Tradycyjna Kuchnia
Sok gruszkowy na drożdżach 104

Sok zawiera witaminę „C” i „B” wspaniale nadaje się do picia w upalne dni. Składniki: 11/2 kg soczystych gruszek 60-80 dag cukru Kwasek cytrynowy do

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z płatków owsianych 98

Wegetariańska propozycja- bardzo smaczna alternatywa kotletów drobiowych. Składniki: 18 dag płatków owsianych 2 jajka 1 cebula biała 2 dag masła sól i pieprz do smaku bułka

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić domową kruszonkę do ciasta?- przepis idealny 99

Chcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo

Tradycyjna Kuchnia
Sushi- jak zrobić? Przepis krok po kroku dla początkujących 133

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie sushi jest trudne. Nie wiem skąd tak niefortunnie utarło się u mnie to przekonanie? Spróbowałam raz i okazało się, że

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto kruche 141

Kolejny przepis na kruche ciasto. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Usiekać

Tradycyjna Kuchnia
Obiad w 30 minut: pulpety w sosie pomidorowym z kaszą i surówką z kapusty kiszonej 118

Pyszny, niedrogi i szybki w wykonaniu obiad. Zajmie ci nie dłużej niż 30 minut! Przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym Surówka z kiszonej kapusty Jako dodatek

Tradycyjna Kuchnia
Forszmak poświąteczny 93

Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek poświąteczny 130

Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny! Składniki na ciasto: ½ kg mąki 3 dag drożdży 1

Tradycyjna Kuchnia
Jak oczyścić wątróbkę drobiową? Kilka rad dotyczących przygotowania 270

Często spotykam się z pytaniem jak dokładnie wyczyścić wątróbkę, aby była smaczna i pozbawiona goryczki? Otóż sprawa wygląda bardzo prosto Wątróbkę należy przeciąć wzdłuż czarnej linii

Tradycyjna Kuchnia
Krajanka piernikowa na Święta 130

Krajanka idealna na nadchodzące Święta i nie tylko. Można ją przełożyć dowolnym nadzieniem lub podawać samą (bo jest bardzo aromatyczna) Składniki: ½ kg mąki 35 dag miodu

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczna ratatuja, RATATOUILLE 126

Ratatuja to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach. Polecam także inny przepis na ratatuja z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej 121

Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15

Tradycyjna Kuchnia
Surówka porowa ze śliwką 113

Zdrowa, smaczna i idealna na trawienie surówka. Składniki: 3 pory 20 dag śliwek węgierek 2 łyżki majonezu sól do smaku Wykonanie: Pory oczyścić i pokroić. Śliwki

Tradycyjna Kuchnia
Bułka drożdżowa z serem 155

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru

Tradycyjna Kuchnia
Fasolka a'la po bretońsku 129

Fasolka duszona, z dodatkiem pieczeni, kapusty, marchwi itd! Idealna! Składniki: ¾ szklanki białej fasolki, 3 szklanki wody, 30 dag pieczeni, 1 główka białej kapusty (mała), 1 marchew

Tradycyjna Kuchnia
Zupa kalafiorowa na otrębach 88

Dietetyczna, zdrowa i pożywna zupa kalafiorowa z otrębami. Składniki: 1 kalafior, 8 dag otrąb pszennych, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól do smaku, cukier do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Duszona dynia z orzechami i żurawiną 143

Smaczna i szybka potrawka dyniowa. Składniki: 70 dag dyni 1 cebula ¾ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki masła ¾ szklanki suszonej żurawiny 4 goździki sól do smaku świeża

Tradycyjna Kuchnia
Zupa dyniowa z zacierką 109

Idealna zupa na chłodniejsze jesienne dni :) Składniki: ½ kg dyni 12 dag mąki 1 jajko 1 ½ litra mleka sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Dynię obrać

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka piknikowe twarogowe- z 3 składników 80

Uwielbiam takie ekspresowe ciasteczka! 3 składniki wymieszać i po wszystkim, a efekt rewelacyjny! Składniki: 25 dag twarogu 25 dag mąki 25 dag margaryny 1 słoiczek dżemu

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe placuszki z twarogiem 107

Bardzo proste w wykonaniu placuszki twarogowe. Składniki: 25 dag twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki cukier puder do posypki szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Rachy dyniowe z twarogiem 163

Sezon jesienny już się rozpoczął, dlatego u mnie króluje dynia! Co powiecie na pyszne racuszki dyniowe? Składniki: ½ kg dyni, 30 dag twarogu lub serka homogenizowanego, 1

Tradycyjna Kuchnia
Dynia duszona w warzywach 146

Dziś zdecydowanie królują u mnie jesienne smaki i kolory! :) Składniki: 1,25 kg dyni, 3 łyżki mąki, 2 łyżki smalcu, 1 pęczek warzyw, zielony groszek, 10

Tradycyjna Kuchnia
Leniwce z mlekiem w proszku 115

Nietypowe leniwe z dodatkiem mleka w proszku. Wyszły delikatne, pyszne! Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki mąki 30 dag twarogu 2

Tradycyjna Kuchnia
kotleciki drobiowe z cukinią 143

Bardzo apetyczne kotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1

Tradycyjna Kuchnia
Nuggetsy z kurczaka light - pieczone w maślankowej marynacie 195

Słynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 113

Idealne ciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1

Tradycyjna Kuchnia
Sznycle drobiowe 116

Bardzo lubię tę wersje podania mięsa drobiowego. Polecam Składniki: 40 dag filetów drobiowych, 1 czerstwa bułka, ½ szklanki mleka, 8 dag masła, 1 jajko, 1 żółtko jaja

Tradycyjna Kuchnia
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 128

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka cebulowe- cebulaki 137

Pyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam! Składniki: 60 dag mąki, 25 dag margaryny , 2 białe cebule, 2 żółtka jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z buraczkami 167

Połączenie dwóch pysznych polskich warzyw sezonowych- buraka i kapusty! Wszystko w jednym garnku :) pycha! Składniki: 2 marchewki, ½ selera, 1 cebula, 20 dag buraczków ćwikłowych, ½ główki kapusty

Tradycyjna Kuchnia
Pasta warzywna do słoików na zimę- pomidory, papryka, cebula 192

Uwielbiam tego typu pasty warzywne! Idealnie nadają się jako dodatek do pieczywa/ kanapek. Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag czerwonej papryki 25 dag cebuli ½ kg jabłek

Tradycyjna Kuchnia
Bułka sojowa 155

Pyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4

Tradycyjna Kuchnia
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 163

Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana

Tradycyjna Kuchnia
Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 116

Potrawy z cukinii nie muszą być wyłącznie na "słono". U mnie dziś cudowne brownie z cukinii! Jest delikatne, wilgotne, po prostu pyszne ! Składniki: 11,5 dag

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek nocny z kaszy jaglanej 165

Przepis z serii tych "oczekujących". Jakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej , którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki smażone - talarki ogórkowe 218

Jest to świetny dodatek do obiadu :) Składniki: 1 ogórek szklarniowy, mąka do panierki, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ogórek obrać, pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z ogórków w occie do słoików na zimę 665

Kolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona

Tradycyjna Kuchnia
Racuszki dyniowe z kiełbasą 120

Sezon na dynie rozpoczął się w lipcu, dlatego coraz częściej gości w moim kulinarnym menu. Dziś wersja na słono- z kiełbasą. Składniki: 75 dag dyni, 25

Tradycyjna Kuchnia
Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek 2519

Pyszne, puszyste racuszki z jabłkami na bazie maślanki. Składniki: 25 dag mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej

Tradycyjna Kuchnia
Dżem czereśniowo malinowy 107

Połączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności! Składniki: ½ kg czereśni, ½ kg malin, ¼ litra soku o dowolnym smaku, ½ kg cukru żelującego. Wykonanie: Maliny

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania