najlepsza i najprostsza do zrobienia polewa czekoladowa ! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart. - 3 składniki w tych samych proporcjach - proste i szybkie wykonanie - super uniwersalna, gęsta polewa
AniaGotuje.plmnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy
Ciastkozercyostygnięcia. Uwielbiam ten pomysł! Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Myślę, że wspaniale nadadzą się na zbliżające się Halloween :) Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami
CiastkozercyZapraszam Was na bazowy przepis na biszkopt w sam raz na tort. Piekę taki w tortownicy o średnicy 26 cm i po upieczeniu i wystudzeniu kroję na 3 blaty. Składniki: 7 jaj - osobno białka i żółtka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżka kakao jeśli chcemy ciemny
Kuchnia domowa AniOstatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce lekkości, zamieniając jedno żółtko całym jajkiem. Babka zdecydowanie zyskała
Smaczne Zdrowepopularnych i dość uniwersalnych form do pieczenia jest tortownica. Forma ta jest dostępna w różnych wariantach zależnych od kształtu, wielkości czy wysokości. Przyda się więc nie tylko do pieczenia tortów ale także innych ciast. Wybierając odpowiednią tortownicę Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę rodzaje ciast, które pieczemy, by forma była jak najbardziej uniwersalna. Ponadto warto zwrócić uwagę na: rodzaj tortownicy
Trochę smakuTort grzybowy z grzybów kani potocznie zwanych też sowami. To moje ulubione grzyby które sama zbieram i nie mogę się doczekać zawsze kiedy się pojawią. Są lepsze od kotletów z mięsa. Z farszem z kaszy i serem rozpływają się. Taki jesienny obiad leśny. 9 grzybów kanie różnej wielkości 2 jajka duże bułka tarta sól, pieprz olej rzepakowy farsz: 1/2 szklanki
wesoła kuchniadwóch miesiącach nieobecności, wypadałoby wrócić na blog z wielkim hukiem i zaprezentować dwupiętrowy tort, rogale francuskie, makaroniki w trzech odcieniach różu lub przynajmniej konkretną sztukę mięsa, marynowaną przez tydzień w żubrówce. Sama bym chciała ;) Niestety, wracam z daniem prostym, takim do którego sama mam ochotę usiąść z pajdą chleba i wybrać nią ciepły sos prosto z patelni
bistro mamakulki na oczy, kiedy lukier lekko zastygnie dodajemy źrenice z kuwertury lub polewy czekoladowej (oczka m ożna przygotować sobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można
Ciastkozercywspaniałymi ludźmi z naszego projektu „Gotuj po hiszpańsku 2”. Urodzinowe niespodzianki Moi współlokatorzy przygotowali dla mnie „przyjęcie niespodziankę” i obdarowali licznymi prezentami. Kasia upiekła fit tort czekoladowy (przepis na ten specjał znajdziecie na tym blogu), Mateusz przygotował specjalną playlistę z hiszpańskimi brzmieniami, Kinga zatroszczyła się o cały entourage urodzinowej fiesty na plaży, zaś Kamil zadbał
Gotuj po hiszpańsku