Rolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku
mojewypiekiinietylkoostatnim poście podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak
Health-Fit-Lifeoraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą
Di gotujeszklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo lubię desery z perełek tapioki , więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób
Di gotujeSzpinaku nie wyczujecie a biszkopt jest puszysty, delikatny, nie przesłodzony i wilgotny dzięki zawartości oleju. ( Myślę, a nawet jestem pewna, że wykorzystam ten przepis na biszkopt do tortu) Ciasto delikatne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie łatwe. Idealne na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Na biszkopt o wymiarach 25 cm na 25 cm będziecie potrzebowali: 5 dużych jaj ( żółtka i białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukswoim świeżym smakiem a dzieci będą je uwielbiać. Fiołki jak wiadomo (może nie każdemu) są jadalnymi kwiatkami i z powodu, że kwitną dookoła powinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne. Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę
Sztuka gotowania w/g Samirykakao i coś co nada wspaniałego aromatu. Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Dlaczego? Dlaczego warto wybrać ekstrakt waniliowy? Wzbogaci on smak niemal każdego wypieku. Komponuje się wspaniale z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Wykorzystywany jest niemal przez wszystkich cukierników. Używany przeze mnie ekstrakt waniliowy, to ekstrakt z wanilii Madagascar Bourbon Nielsen-Massey
Słodkie okruszkiKrwi Chrystusa. Istnieje wiele wersji tego ciasta, każda rodzina ma swoją własną tradycyjną recepturę , niektóre dodają cytryny i kandyzowane owoce, przyprawy, rodzynki i orzeszki piniowe, oraz prosty ryżowy tort, bez żadnych specjalnych dodatków. Ciasto ryżowe to słodki, łatwy do przygotowania deser o delikatnym smaku. Mogą je jeść również osoby z nietolerancją glutenu, ponieważ ciasto naturalnie w ogóle go nie zawiera
365 dni dookoła kuchniblatem ciasta, nasączyć i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać posypką waflową
Ciastka - domowe słodkościŁatwe w wykonaniu ciasto,bardzo smaczne,puszyste z możliwością zastosowania różnych mas do przełożenia. Sprawdza się również jako spód do tortów. Można zwiększyć porcję i upiec w blaszce prostokątnej. Składniki 200 g cukru pudru 300 g mąki 120-130 ml mleka 120 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 słoik dżemu ciemnego( do przełożenia) + 3 … Czytaj dalej Murzynek
gotuj ze mnądekoracje … do tej pory szukaliśmy ich w sklepach. Dziś możemy wykonać je samodzielnie! Masa marshmallows jest praktyczna, kiedy potrzebujemy wykonać kilka niewielkich dekoracji. Do pokrywania całych ciast i tortów jest mało opłacalna, ponieważ same pianki są dość drogie. Polecam używać pianek białych (chyba że z góry wiemy, że dekoracje mają być np. różowe) Jeśli podoba Ci się ten przepis
Za drzwiami kuchnichyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu
Domowa cukiernia Ewynodze wołając to, co ma najbardziej wyćwiczone czyli... Mama hopa! Nie będzie więc tłumu Gości, fajerwerków i malowania twarzy, za to mam nadzieję, że będzie słodko, m.in. za sprawą tortu, smacznie (i tu przyda się pogoda, bo planuję kilka rzeczy z grilla) i po prostu na luzie. Jak wyjdzie, okaże się niebawem. Przyznam Wam, że jeśli chodzi o takie imprezy
Kuchnia w czekoladziewypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie
Arbuziaki