torty - 15938 przepisów (strona:494/1063)

Pischinger, czyli wafle z masą kajmakową, porzeczkową i gorzką czekoladą. 132

Jeżeli uważnie śledzicie, a przynajmniej przeglądacie tego bloga, nie trudno będzie Wam zgadnąć skąd ta słodka przekąska. Po zrobionym przez Żonę Mą torcie, zostało trochę kajmaku i porzeczek, więc wymyśliłem sobie, że zrobię pischingera, czeli wafle przekładane masami. Co jest potrzebne? -wafle, andruty suche -masa kajmakowa -masa porzeczkowa -mix orzechów zgniecionych w moździerzu -gorzka czekolada z kąpieli wodnej -płatki migdałowe(...)Kajmak i masę porzeczkową kopiuje z postu o torcie. Kajmak Mleko w puszce, słodzone, skondensowane gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5h. Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można zastąpić dżemem porzeczkowym. Przekładamy wafel kolejno. Warstwa kajmaku, porzeczki, kajmaku i tu posypujemy orzechami, znowu porzeczka

BaRepas
Ciasto kokosowe 332

Ciasto kokosowe można zrobić na blaszce lub w tortownicy. To już zależy od tego, co bardziej wolicie robić :-) Ja zrobiłam na blaszce dla urozmaicenia, ale najbardziej kocham robić torty. Jak robiłam na urodziny tort kokosowy, to zrobiłam biszkopt orzechowy. Tym razem nie chciało mi się gnać do sklepu po orzechy, więc skorzystałam z przepisu Gosi na biszkopt link . Przygotowywanie masy

Passions hobbies life
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 173

"Aby się rozwinąć musisz wszystkiego się nauczyć, a później puścić to w niepamięć." ~ Massimo Bottura Nie tylko gotowanie to ciągła nauka, ale i całe życie. Każdego

W kuchni Karmel-itki
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 158

aksamitna, całość nie za słodka i śmiało można pokusić się o drugi kawałek, czyli dłużej można delektować się tym wybornym deserem :) Doskonałym dopełnieniem jest ciepły sos owocowy, dzięki któremu tort nabiera temperatury, przez co delikatnie mięknie, ale nadal utrzymuje swoją 'lodową' strukturę. Dla mnie- dodatkowo- jest to wyjątkowy tort, nie tylko w smaku, ale też dlatego, że tworzony dla Taty

Kraina Miodem Płynąca
TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 170

nadzieję, że to tylko taki niekorzystny dzień, przez moje przeziębienie, które już mi towarzyszy od Nowego Roku..Będę próbować dalej, ale nie ma tego złego. Zamiast pierogów wyszedł tort. Ciasto ciut zmodyfikowałam i będę świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry.  Składniki: 1/2 kg mąki razowej  1 szklanki gorącej wody  1/3 kostki roztopionego masła(...)Nałożyć na wierzch ciasta połowę farszu, przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika na 10 minut.  Jajko roztrzepać ze śmietaną,gałką muszkatołową i serem. Wyciągnąć nasz tort z piekarnika po upływie czasu, rozprowadzić sos, posypać papryką i ponownie zapiec ok. 10 minut. Podawać na gorąco

pieprzny smaczek
Miętowy torcik 157

internecie znalazłam ciasto "Miętus". Zastanawiałam się, czy ciasto o smaku miętowym może być smaczne. Co prawda nie przepadam za miętą, ale dlaczego nie spróbować. Zrobiłam w formie tortu i jestem zachwycona. Ten tort zaskoczy Cię smakiem. Naprawdę jest rewelacyjny.  Składniki: Biszkopt (duża tortownica): 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka

Salonik smaków
JAJKO ZAPIEKANE Z AWOKADO 144

Leniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 255

Do szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 183

Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste

W kuchni Karmel-itki
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 284

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis. Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB, przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie. Zdecydowałam jednak, że będzie tort :) Pozostałam wierna pomysłowi, który nosił właśnie taki tytuł, a który podpatrzyłam w numerze Poradnika Domowego z października 2007 r. Tak, tak, ja ciągle nie umiem się pozbyć takich staroci :) Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto francuskie z lemon curd 147

szczęścia, bo soku z cytryn do lemon curd nie żałowałam. Przepis będzie wyjątkowo krótki :) Ach, i jeszcze coś... Nie wpadłam sama na to, że z ciasta francuskiego można zrobić tort. Kiedy miałam 11 lat mama zabrała mnie ze sobą w sentymentalną podróż na Ukrainę. Bardzo się wtedy bałam, żeby się nie zgubić, żeby na chwilę nie stracić mamy z oczu(...)Pamiętam też, jak po męczącej podróży przysypiałam nad talerzem zupy i jak chwilę później słodko usnęłam w wielkim łóżku pod wielką pierzyną. I pamiętam tort z ciasta francuskiego, przyniesiony z cukierni. Pierwszy raz wtedy usłyszałam o cieście francuskim. Był przełożony kremem waniliowym i to jeden z tych smaków z podróży, który pozostał w mojej pamięci na zawsze. Czytaj więcej

bistro mama
Ciasteczkowy Potwór 112

razem tort dla naszego zaprzyjaźnionego fotografa :) Mam nadzieję, że: - niespodzianka Ci się podobała, - goście nie mieli po nim niestrawności, - nie masz niebieskich ścian i podłogi w domu :) Najlepszego, MARIO! Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 164

pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał być bez białek. I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić? Doświadczenia z alergiami pokarmowymi

bistro mama
Torcik Królowej Wiktorii 202

Jeśli kiedykolwiek znajdziecie się w sytuacji podobnej jak ja w poniedziałek, upieczcie ten tort! Nie wymaga pracy, większego wysiłku, nie jest czasochłonny i ratuje honor synowej przed teściową ;) Budząc się porankiem, miałam jakieś plany w głowie.... i nagle olśnienie. Teściowie dziś przychodzą! Oni zawsze przychodzą w dniu urodzin, imienin, rocznic wszelakich. Pamiętają o wszystkich i o święcie każdego

bistro mama
PIEROGI Z DYNIĄ 172

#765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania