Kocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię
Wielki apetytMama Karmele-ona pożyczyła mi książkę kucharską - "TANIA KUCHNIA NA CIĘŻKIE CZASY" , autorstwa Edy Kierskiej, aż z 1916 roku, która należała do Jej
W kuchni Karmel-itkiPolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka
Wielki apetytNa prośbę dalszych i bliższych znajomych umieszczam przepis na jeden z moich ostatnich obiadów - kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem świeżego tymianku. pół świeżego pęczka tymianku
Humanistka w kuchniKtoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się
W kuchni Karmel-itkiotworzyła się nowa zakładka z przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową 4. Borówkowo-malinowy sernik na zimno 5. Łaciaty sernik 6. Tort "Słoneczne lato" 7. Sernik królewski 8. Sernik zebra 9. Sernik na białkach z czekoladowym musem 10. Sernik gotowany z galaretką i owocami 11. Sernik tiramisu 12. Pieczony sernik(...)galaretką z mango 14. S ernik złota rosa 15. Sernik kajmakowo-czekoladowy 16. Cytrynowy sernik z białą czekoladą i malinami 17. Sernik na zimno z ptasim mleczkiem 18. Tort kokosowo-malinowy Zapraszamy
Przepisy AleksandryJuż wielokrotnie pisałam Wam, że jestem fanką gołąbków. Uwielbiam ich wersję tra dycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki: nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
ChilliJemyCykl śniadaniowy zawsze przypadał na sobotę, prawda? Niestety, tak się złożyło w miniony weekend, że nie zdołałam nic opublikować
W kuchni Karmel-itkiWrocławski rynek. Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to
W kuchni Karmel-itkiZe wstydem przyznaję, że to mój pierwszy raz z tortillą. Ten jakże popularny pszenny bądź kukurydziany placek, pysznie nadziany, znany jest przecież przez każdego
W kuchni Karmel-itkiIdealne, letnie danie, które wyglądem przypomina te z najlepszych, światowych restauracji. Na widok którego twoi goście, domownicy i czytelnicy stwierdza, że takiego cuda szkoda jeść a
Wielki apetytMoże to nie jest środek jarmuzowego sezonu, ale warzywo to, będące odmianą kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde
W kuchni Karmel-itkijeść trzeba, a ja praktyczna raczej jestem, wydawało się to dobrym rozwiązaniem na daną chwilę. Okazało się, że zostało ze mną na dłużej. 4. Piętrowy, bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? To zależy. Do jedzenia - raczej proste ciasto. Ich smak przypomina mi dzieciństwo, poza tym wystarczy odrobina wanilii czy cynamonu, żeby nabrało zupełnie nowego charakteru(...)Jeśli zaś chodzi o przygotowanie, to takie proste ciasta to codzienność, ale lubię wyzwania, więc od czasu do czasu lubię poszaleć z tortami. 5. Twoje ulubione czasopismo to...? Nie mam. Nie kupuję nic regularnie, ot, jak mnie coś zainteresuje. Za to z prawdziwą rozkoszą inwestuję w książki, nie tylko kucharskie. 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych
Humanistka w kuchni