zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować. Choć pełna chodziłam, do poniedziałku to w mych myślach nadal krążą te przepyszne dania. Wspaniały był też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem(...)mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć od szczęścia? Po tych wszystkich specjałach, po powrocie do domu, musiałam zrobić coś prostego - a prostota to dla mnie makaron - Makaron z brokułami. MAKARON Z BROKUŁAMI 30 minut dla 3 osób
sierotka maRysia w kuchniHalloween- wyjątkowo kontrowersyjne święto, które obchodzone jest w wielu krajach noc przed dniem Wszystkich Świętych (czyli 31 października). Jedni je kochają inni nie widzą sensu zapożyczania
Wielki apetytUwielbiam nasze rodzinne śniadanka. Niedziela jest właśnie takim dniem, kiedy możemy sobie na nie pozwolić i rozkoszować się pysznym jedzonkiem i doborowym towarzystwem. Mogę rozwinąć wówczas
Wielki apetytsię głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy z puszki. Ta z torebek sprzedawana przed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam(...)względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodycz przełamałam śliwkami. Można wykorzystać inne ulubione owoce np. maliny lub podawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na polewę(...)niej ciasto. Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować konfiturą. Ale ja, jak wcześniej pisałam postanowiłam zmodyfikować przepis na Tort Sachera i powkładałam w ciasto połówki śliwek. Wstawiłam ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut w 180 stopniach. Sprawdzałam czy się upiekło - patyczkiem
potrawyregionalneTort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru(...)bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru na przełożenie: 600 ml śmietanki 36% 2 tabliczki dobrej(...)posmarować powidłami. Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia. *tortownica 21 cm: na ciasto(...)razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać ciasto i udekorować dowolnymi owocami (użyłam granatu i brzoskwiń). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Paterę, na której podałam tort otrzymałam od sklepu Rossi. Możecie ją kupić tutaj: patera Teraz w sklepie Rossi trwa promocja- przy zakupie za kwote min 600 zł Kubek marki Villeroy&Boch wart
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, a mimo to wychodzi bardzo puszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był(...)ziemię. Nie wiem czy to coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy
KasiaiKrzysiu.plPostanowiłam dziś zaszaleć. Jesień kalendarzowa już wystartowała czas przemyśleć menu na chandrę. Zaczęłam od czegoś zupełnie obłędnego. Gorące śliwki, ciepła, płynna czekolada a to wszystko ukryte
Wielki apetytJestem blogerką kulinarną z krwi i kości. Uwielbiam dobre lektury, które poza przepisami wprowadzają mnie w świat autora. Coś mi o nim opowiedzą, czymś zaintrygują. Zastanawiasz
Wielki apetytinnych rzeczach też się skupiam, bo po co na siłę, bo czasami od rana gdzieś biegam, bo to i tamto jeszcze do zrobienia, w nocy kolejny tort, kolejny raz lanie pasem (dziękuje A teraz pora chyba na szkołę, bo trochę w tygodniu mnie czeka, a ja jakoś ostatnio nie miałam czasu na to wszystko ;) Ps. Zdjęcia tortu
More food, love and dreamsczarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i wkładamy do miseczki. Dodajemy syrop z czernego buz i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane truskawki układamy na powierzchni tortu, wtykajac gdzieniegdzie listki mięty. Boki tortu obsypujemy wiórkami czekolady
Zawsze głodna!Ponieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniWiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie zalać(...)wiśni i połączyć go ze spirytusem z pierwszego zlewu.Wiśnie ponownie zalać alkoholem. Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają. Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.Zdjęcia będę uzupełniać z kolejnych
Niespełnione zdolności kulinarne