białko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy. Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkojuż wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie! Albo nocą ;) Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache , dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty. Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween
Ostra na SłodkoCiasto niemal identyczne jak tort piernikowy , jednak przygotowany w formie ciasta, które wyglądem, a nawet troszkę smakiem przypomina miodownik . Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami tworząc piernikowy wypiek idealny na święta Bożego Narodzenia. Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru
Słodka StronaPonieważ sezon na świeżą żurawinę trwa w najlepsze, dzisiaj mam dla Was kolejny sposób na jej wykorzystanie. Inspiracją był przepis Beaty , ale zmieniłam w nim niemal wszystko. Zamiast dużego tortu - mniejsze puchate bezy, do tego odrobina kremówki i sos ze świeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 500 g mąki, 40 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłe mleko ok. 40 ° C, 1 jajo, 100 g cukru brązowego
Moniki SmakołykiMini wersja znanego tortu Szwarcwaldzkiego z wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku. Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 9 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej
Słodka Stronaśmietany, konfitury i polewy czekoladowej. Klasyka, genialna w swojej prostocie. W-Z-ka znana jest z tradycyjnie podanego deseru w formie kostki, jednak dlaczego nie zrobić jej w formie tortu. W takim właśnie kształcie gości u mnie w domu i myślę, że w ten sposób nie traci na swojej atrakcyjności. Wuzetka - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru
Słodka StronaProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza dzieło niczym wisienka na torcie. Muffinki są bardzo proste w wykonaniu, a domownicy z pewnością będą nimi zachwyceni. Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką Marthy Stewart - Składniki: Muffinki: (ok. 24 nieduże muffinki
Słodka Stronaużywam jedynie mniej cukru, wolę upiec lub udusić niż usmażyć. 3.Jakie składniki zawsze znajdziesz w swojej lodówce? - Jajka, mleko, drożdże, 4.Jaka była Twoja pierwsza własnoręcznie wykonana potrawa/ciasto? - Dawno już, tort na 60 urodziny mojej mamy :) 5.Największa wpadka kulinarna? - Kiedyś ugotowałam zebrę :D 6.Czy zdarzyło Ci się zainspirować filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)? - Póki co jeszcze
Moje pyszne gotowanieJest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest to! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę
Codzienna kuchnia niecodziennasmakami. Będzie smaczna zima ;) Dżemy jada się chyba w każdym domu. Jeśli nie na kanapkach, to z naleśnikami czy przekładając ciasta: od kruchych tart po torty. Własny dżem jest przede wszystkim zdrowy, bo wiadomo, że nie ma w nim chemii, a do przygotowania użyliśmy wysokiej jakości owoców. Tego nie możemy być pewni kupując przetwory w sklepie
Codzienna kuchnia niecodziennaposypkami i polewami oraz czekoladą, jak to ma miejsce w Katalonii. Będąc w Barcelonie miałem okazję zobaczyć Mony o wiele bardziej fantazyjne, z dużą ilością dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi
Food Squarebardzo dziękujemy i wierzymy, że pozostaniecie z nami na dłużej. Mamy nadzieję, że tak jak my kochacie gotowanie i nastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie. ( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki: -melon lub arbuz -papryka -pomidorki koktajlowe -winogrona -śliwki -salami -kabanosy -sery Melonowi
Maminek kulinarnyRajskie jabłuszka nabrały kolorów. Możemy znaleźć i żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy
Maminek kulinarnyciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto
Smakowity Blog Kulinarny