praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne czy to są zwykłe ciastka czy tort. Grunt żeby było domowe i słodkie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwymieszanym z cukrem , pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzch ułożyć ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko docisnąć. Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nie naciętą część od środka. Każdy wycięty kawałek przekręcić 2 razy. Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo, trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyciągali spod poduszek wymarzone prezenty mikołajowe, ja dostałam inny prezent! A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady. Moim Mikołajem była firma Paclan , która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki , w organizowanym przez siebie konkursie. Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach! Zapach z Manufaktury unosi się na całej ulicy
Ostra na SłodkoDzisiaj po raz pierwszy robiłam tort piętrowy, może nie jest idealny, może trochę krzywy :P ale jaką miałam uciechę gdy goście go wychwalali zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym... to wszystkie niedoskonałości zdają się zanikać ;) oby kolejne były piękniejsze i bliższe ideałowi... ^^ Dziś wrzucę tylko przedsmak całego przepisu... padam z sił. Dobranoc
Pudełko rozmaitościwczorajszego arbuza, którego część przeznaczyłam na tort arbuzowy, został mi jeszcze całkiem spory kawałek. Przygotowałam więc szybciutko dla Was jeszcze dwie ekspresowe propozycje, tak aby nic się nie zmarnowało i było pysznie!:) Pierwsza z nich to Arbuzowa Aqua Fresca, czyli cudownie orzeźwiający meksykański napój. Aqua Fresce można przygotować z różnorodnych owoców, wszystko zależy od Waszej fantazji. Do arbuza dodałam świeżo
Słodko-Słony Świat Ilonypozostałości arbuza, które miałam po przygotowaniu zdrowego arbuzowego tortu, zrobiłam jeszcze sałatkę. Dziecinnie prostą - pokroiłam arbuza, kiwi i mozzarellę w kwadraty, ułożyłam jedne na drugich i gotowe. Do tego słodka glazura balsamiczna (do kupienia w delikatesach) lub domowa z octu balsamicznego i syropu z agawy lub miodu. Mozzarellę możecie zastąpić serem feta, natomiast kiwi - avocado. Taka Kwadratowa Sałatka świetnie nadaje
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć
Słodko-Słony Świat Ilonyśmietanę kremówkę do wysokiego naczynia i ubić na sztywno. Tuż przed końcem ubijania dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastapotem dodajemy jabłka i mieszamy. 4. Gdy bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą bezę i kładziemy na tacce , kładziemy krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna mieć ok.1,5-2 cm. Potem na środek
Gotuj Z MuzykąJest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc! Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie! Delikatna biszkoptowa
Ostra na Słodkojasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty. Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie. SKŁADNIKI: * jajka – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie
Ostra na Słodkopostaci? Na słodko … na ostro … bez dodatków … szpinakowe … czekoladowe itd itd – żadne nie mają dla mnie tajemnic! Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort / zapiekankę zrobiony właśnie z naleśników z dodatkiem sezonowych warzyw! Pysznie … szybko .. i tanio! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda
Ostra na SłodkoSzachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób. Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest
Ostra na Słodkobabeczek brownie …. kruchych z zewnątrz , miękkich i wilgotnych w środku … z przepysznym pralinowym kremem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Czekoladowa pralinka na górze , to taka wisienka na torcie! Są świetnym pomysłem na popołudniowe słodkości przy ulubionej kawie! Np. Jacobs Crema Gold ! Polecam! SKŁADNIKI: BABECZKI : ( 10 – 12 szt ) * czekolada mleczna – 50 g * czekolada gorzka
Ostra na Słodkomigdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia
Ostra na Słodko