tort - 16051 przepisów (strona:783/1071)

Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 167

Confections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a  smak

KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 149

chciałam pisać "krótko i na temat" , ale jak widać - nie umiem! Pozostaje mi więc nadzieja, że przyzwyczajeni do objętości postów będziecie mnie nadal odwiedzać. Nie mam dziś dla Was tortu, chociaż był w planach. Wybrałam ciasto, które jest cudownie zaskakujące i absolutnie uzależniające. Tak samo jak pisanie bloga, które stało się moim prawdziwym uzależnieniem. To ciasto jest dowodem

KUCHARNIA
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 158

strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw. "    Kuchania Koszerna , Rebekka Wolf

KUCHARNIA
Bez, bezy i jeszcze trochę czekania . . . 156

wszystkim truskawkowe konfitury.... Jeszcze kilka dni poczekam na powrót mojego komputera - mam nadzieję, że po gruntownej hospitalizacji, powróci do mnie w pełni sił! A tymczasem obok bukietu bzów kładę tort. Bezowy , oczywiście, bo  bez i bezy tak wiele mają wspólnego ... Przepis i zdjęcia wkrótce, choć nie obiecuję, że szybko - sami wiecie, jak działa urok wiosny! Dobrego tygodnia

KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 136

pozostaje bez odpowiedzi, wróciłam z wielkim zapasem wrażeń, pomysłów i spostrzeżeń. Bez cienia wątpliwości stwierdzam, że BFG to wyjątkowo sycące doświadczenie.  Zwłaszcza jeśli koniec pobytu zwieńczyła wisienka na torcie autorstwa Mirka Połyniaka , czyli pozytywna laurka, jaką wystawił blogerkom kulinarnym, ochrzczonym w Gdańsku imieniem KULINARKI:) Jak chyba większość z nas to i owo bym zmieniła – właściwie wszystkie moje uwagi opisały

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 182

tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis tu - klik - zrobiłam 1/3 porcji

KUCHARNIA
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 187

czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji. Niemal zawsze rezygnuję z deseru, który od lat sprowadza się najczęściej do kiepskiej jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem

KUCHARNIA
3-cie urodziny na zielono. Matcha, biała czekolada, mus i kakaowe chrupki. Co by było, gdyby... 152

możliwe -  w delikatnym momencie, gdy wahasz się uczciwie i nie ustawiasz z góry ramion wagi. Są takie dni, gdy tak mało brakuje, by.  Mało brakowało, a byłby tort czekoladowy... Ale właśnie wtedy, gdy niemal wszystko było gotowe poczułam " to takie lekkie coś". Co by było, gdyby zamienić brąz na zieleń? Są takie dni, gdy mieszamy w codziennych rytuałach

KUCHARNIA
Fotografia kulinarna dla blogerów - rozwiązanie konkursu 115

humoru to rzecz względna, dlatego wybór nie był łatwy i być może znajdziecie w komentarzach opowieści, które rozśmieszą Was bardziej niż te, które ja wybrałam. Najbardziej rozbawiła mnie wizja tortu z kredkami, którą "wymalowała" Paulina J.   Nie mogę uwolnić się od wielkich kapci i srebrnej tacy, którą trzymała w zębach Mucha.   I cieszę się, że nie spotkał mnie

KUCHARNIA
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 151

deser stworzyły niezwykły duet. Zapadłam się z rozkoszy w jego aksamitnym smaku i Wam tego samego życzę! A jeśli tak, jak ja zakochacie się w pasternaku, polecam także ten tort , który pokazywałam niemal przed rokiem - klik.   CREME BRULEE Z PASTERNAKU /składniki na 4 porcje; przepis własny/  Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 175

Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.   Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii, na wyspie Bornholm w 1995 roku

KUCHARNIA
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 199

ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem

Kraina Miodem Płynąca
Tort cynamonowy z masą śmietanowo - cytrynową 317

ponczem smarujemy konfiturą na to wykładamy masę śmietanowo - cytrynową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem, wykładamy masę wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu. Dekorujemy według uznania. Odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Smacznego

kgwjanczewo
Bananowiec 384

Nadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę

W kuchni Katie
Zdrowsza wersja kremu NUTELLA 843

pewno im zasmakuje!. Na ok 450g kremu Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie Składniki: 200 g czekolady mlecznej (Polecam Wedel bo nie jest taka słodka) 200ml śmietanki do deserów, tortów 36% tł. (Polecam Piątnica - akurat mają op. 200ml) 50 ml mleka 3,2 % tł. 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (jeśli nie macie może być rzepakowy) 5 łyżek mielonych orzechów

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania