się z miękkiego masła i dużej ilości cukru pudru, więc siłą rzeczy musi być słodki. Billy's to maleńki lokal z dwiema witrynami, za którymi można znaleźć oprócz babeczek torty, amerykańskie cookies w wielkich szklanych słoikach, tarty, małe serniki i bloki ciasta czyli bars . Podają też kawę, herbatę, soki czy lemoniadę. I choć na miejsce trzeba było trochę poczekać
CiastkozercyOdstawiamy do wystudzenia. Upieczony biszkopt piernikowy przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek
BaRepasKrem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę
Ciastkozercydłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy. Owoców, które pozostają w trakcie procesu produkcji tego fantastycznego trunku używam do tortów, deserów - przechowuję je w w słoiczkach(tych najmniejszych) w lodówce
Kuchnia Beatyrównej szerokości kawałków - równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort . Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut
Stare Garypowstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych (ze słoika) - pół cebuli - mała marchewka - duży ziemniak - 2 małe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo
W poszukiwaniu inspiracjiJakiś czas temu zainteresowałam się masą plastyczną do ozdabiania tortów. Wypróbowałam już kilka przepisów i niestety nie byłam zadowolona. Zaczęłam pomału zniechęcać się :( W końcu natrafiłam na przepis z tego linka http://www.wielkiezarcie.com/recipe30981.html . I to był strzał w dziesiątkę. Masa jest idealna do lepienia małych figurek jak i większych, ale również do obkładania całego toru. A oto przepis: Składniki
Amatorka kuchennaChodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy. Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comfajne dla dziecka do szkoły zamiast kupnej tradycyjnej drożdżówki z jabłkami. Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (jeśli nie macie cukru pudru to przy okazji przepisu na tort w kształcie kortu tenisowego opisywałam, jak go zrobić - na dwa sposoby) 4 łyżki mąki 1 opakowanie cukru waniliowego (ja miałam pół opakowania i wystarczyło) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commokre, trochę lepkie. Ja takie lubię, ale to sprawa kubeczków smakowych. Składniki: 2 białka szczypta soli 125 gramów cukru pudru (jeśli nie mamy to robimy własnoręcznie - tutaj, przy okazji tortu "Kort Tenisowy " podawałam jak zrobić w domu cukier puder, żeby nie lecieć w ostatniej chwili do sklepu) Białka ubijamy niekoniecznie na sztywno:) Ważne, żeby wytworzyła się z nich pianka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMój mąż poprosił mnie o coś kokosowego. Miały być kokosanki ale w ostatniej chwili postanowiłam, że będzie to przedsmak mojego tortu urodzinowego. W ten oto sposób padło na Rafaello. Bardzo je lubię jednak w większości przepisów znajdują się surowe jajka, których ja unikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :) Kuleczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyło u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna. Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipołączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp. Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem owocowy. Rada : Kakao dodawane do kremu
Przepisy i porady kulinarneKakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko
Przepisy i porady kulinarnenasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku,soku porzeczkowego i cukru. Rozprowadzić ciepłą na owocach i pozostawić do zastygnięcia. Ubić 10 dkg śmietany 36% i obsmarować nią boki naszego tortu. Obsmarowane boki obsypać płatkami migdałowymi
Przepisy i porady kulinarne