tort - 16118 przepisów (strona:359/1075)

Tort śmietanowy z kryształkami 71

pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się z takowym cudem wyskoczyć. Ale jeśli postawicie tak prezentujący się tort przed dzieciakami, macie pewność, że nie będą wybrzydzać, a tym bardziej wygrzebywać poszczególnych elementów, by na brzegu talerzyka układać z nich szlaczek. Wystarczy do kompletu jeszcze truskawkowy szampan ulepkowy(...)tortownicy biszkopt. Na wyrównaną masę z galaretkami wylewamy trzecią, tężejącą galaretkę, koniecznie w jeszcze innym kolorze, niż dwie wmieszane w masę. Jak się bawić, to się bawić. Wkładamy gotowy tort do lodówki. Na drugi dzień wieszamy Bogu ducha winną piniatę, rozlewamy do szklaneczek różowy lub żółty płyn z bąbelkami, zapalamy świeczkę lub świeczki i niech się dzieje

Kronika Piekarnika
Sernik z bezą 79

rodzynkom nie powiedziałam nie. Serniczek na wielkanocny stół musi być smaczny długo po upieczeniu, bo wraz z innymi słodkościami wyjadany jest etapowo, na zakładkę. W tym roku konkurentem jest tort "skisły" i miękkie piernikowe kule, nadziewane orzechami włoskimi. Tort upieczony na moją prośbę przez specjalistkę w tej dziedzinie, by móc w "Tradycjach rodzinnych" się znaleźć. Zatem odsyłam do wspomnianej zakładki

Kronika Piekarnika
Tort orzechowo - smietanowy "skisły" 64

posłużyć,  w mojej rodzinie funkcjonuje ona od.. któż to pamięta.. Ja nie. Stara receptura, sprawdzona dziesiątki razy na okazje wszelakie. Święta, urodziny, jubileusze. Inny niż wszystkie torty. Kruche amoniakowe blaty, które z każdym dniem stają się bardziej delikatne. Orzechowa masa, ucierana na kwaśnej śmietanie. Nie wymaga ozdabiania - powinien wyglądać skromnie, elegancko, klasycznie. Jest bardzo wytrzymały - masa(...)masę ubijamy bardzo mocno schłodzoną śmietanę z cukrem i śmietan - fixem. Gdy masa zgęstnieje, dosypujemy orzechy włoskie, mieszamy łyżką. I przekładamy blaty ( warstwa masy powinna mieć około 1 cm ). Tort posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy go na jeden nocleg do lodówki. Dziś wreszcie doczekaliśmy się. W związku z nadal rozpieszczającą nas wiosenną aurą rozpoczęliśmy sezon wyjazdów na działkę. Tym razem

Kronika Piekarnika
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 65

wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo konkretnych :). To taki wypiek, do krojenia, smarowania serkiem, miodem, powidłem. Lekki pomimo bakalii, bo zawiera bardzo mało tłuszczu. Bardzo słodki pomimo małej ilości(...)Bułgarii, co to złośliwie w Szengen się nie znalazła dotąd, bez ważnego odpowiednio długo paszportu naszej córki ( ku przestrodze - 4 miesiące od daty powrotu!!!),  dane było mi spróbować tortu Sachera. Tak, tego wiedeńskiego. Wykwintnego, tradycyjnego wypieku. Szanuję, rozumiem tych, co się lubują, natomiast osobiście - nie doceniam. Natomiast, tarta cytrynowa która skusiła bezpaszportową córkę..eh. Przy okazji, raz jeszcze chylę

Kronika Piekarnika
Markizy piernikowo - pistacjowe 73

się kilka dni temu na lody pistacjowo - śmietankowe z granatami. Warstwa kremu pistacjowego gęsta, kremowa, wyrazista, a jaka zielona! Stwierdziłam, że ciekawym byłoby połączenie tych smaków w cieście, chociażby torcie,  śmietanowo - pistacjowym. Znalazłam więc recepturę na krem pistacjowy. Kupiłam pistacje, białą czekoladę i zgodnie z przepisem powstał słoiczek kremu. Na pieczenie tortu, zabawę w ubijanie masy śmietankowej, nie miałam

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z białą czekoladą 71

może trafić na jego wierzch, zastępując wylewaną przeze mnie galaretkę. I kwestia wykończenia boków. Rurki, biszkopty wokół brzegów sprawiają, że sernik pięknie się prezentuje, niczym wykwintny tort, ale można oczywiście z tego wykończenia zrezygnować. Ja układałam pieczołowicie rurki i pełnią one raczej funkcję ozdobną. Zostawały na większości talerzy po degustacji sernika, uznane za element dekoracji, tracący(...)chrupiące właściwości. Dlatego polecam biszkopty. Przekrojone na pół, układamy półokrągłym końcem do góry. Tego typu obramowanie prezentuję na zdjęciu obok - dzieło koleżanki - wnętrze to tort tiramisu. Proponuję przeprowadzić operację ich przykładania do boków foremki w duecie z kimś pomocnym i zręcznym. Powierzcie mu rolę przytrzymywacza ciasteczek przy brzegach tortownicy. Przepis natomiast wart wykorzystania, przez przepyszną masę serową. Dodatek białej

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z czekoladą i śmietanowym wierzchem 78

biszkoptowy: Można wykorzystać okrągłe gotowe biszkopty. Mój spód ponownie niechlubnie powstał z gotowej mieszanki do wypieku biszkopta Delecta  - użyłam połowy paczuszki. Jak już wspomniałam przy okazji przepisów na tort z cytryną i maliną w tle, biszkopt ten jest bezawaryjny - wychodzi zawsze i jest naprawdę smaczny. Z uwagi na taśmową ostatnio krzątaninę przy wypieku tortów i serników, spieszyłam się. Oczywiście

Kronika Piekarnika
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 78

kawałki ładniej prezentują się na talerzykach, a są tak lekkie, że zostaną skonsumowane niezależnie od możliwości częstowanych. Ponownie musiałam znaleźć sposób zagospodarowania agrestu działkowego, uparcie rodzącego nowe owoce. A tort był strzałem w dziesiątkę, umilił wieczór po tygodniu porażek i sukcesów. Osłodził wiadomości bardzo złe. I kilka całkiem pozytywnych. Wywołał uśmiech na twarzach, które nie uśmiechają się zbyt często :) Dlatego(...)Śmietankę podgrzewamy w rondelku, prawie do zagotowania. Zalewamy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kosteczek. Dosypujemy dwie łyżeczki kawy, wlewamy pozostawioną z masy serowej żelatynę i mieszamy. Składanie tortu: Z wystudzonego biszkopta ścinamy równo wierzch i ścieramy go do miseczki na tarce o grubych oczkach. Do okruchów ścieramy chałwę i mieszamy. Biszkopt w tortownicy nasączamy obficie wodą z cukrem

Kronika Piekarnika
Łatwe ciasto bez pieczenia z galaretką 88

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową z bitą śmietaną i galaretką. Pomysł na to ciasto powstał w przypływie impulsu i braku pomysłu co słodkiego

Słodki Blog
Kawowe sernikobrownie 128

Sernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 102

Sałatka ziemniaczana w wersji wzbogaconej o jajka ugotowane na twardo oraz smażony boczek. Podstawowy przepis na sałatkę ziemniaczaną, który składa się z ugotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety z kurczakiem i brokułami 108

Naleśniki z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, w formie krokietów w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. To kolejny pyszny obiad dla wielbicieli naleśników, do

Kuchnia MagdaLeny
Tort parówkowy 125

Tort parówkowy, to propozycja idealna na Sylwestra i inne imprezy. Można go przygotować wcześniej, włożyć do lodówki i upiec dopiero jak będą goście. Ja wykorzystałam mozzarellę, ale myślę, że ser żółty również się nada.  SKŁADNIKI 2 duże opakowania ciasta francuskiego 21 parówek 1 kulka mozzarelli w zalewie 200 g koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)układać w formie tortowej na stojąco rozcięciem w dół zaczynając od zewnątrz. W ten sposób przygotować kolejne parówki, a następnie tak samo postępować z drugim kawałkiem ciasta francuskiego. Gotowy tort parówkowy posypać resztą rozdrobnionej mozzarelli i oregano, po czym włożyć do piekarnika. Piec 25 minut (u mnie 30 minut, dlatego parówki się lekko spiekły). Podawać na ciepło z ketchupem

Passions hobbies life
Beza z karmelizowanymi śliwkami 99

jeszcze chwilę miksujemy. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok 20-25cm . Wykładamy ubite białka i formujemy kształt naszego tortu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pianę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przed ok 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez ok1 godzinę 15 minut, aż beza(...)pozbywamy się pestek. Tak przygotowane połówki wrzucamy na patelnię. Owoce mieszamy kilka minut  z wytworzonym karmelem do czasu, aż śliwki zmiekną. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy serek mascarpone oraz dodajemy  2 łyżki cukru.Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę  i układamy na niej skarmelizowanymi śliwkami. Możemy dodatkowo polać karmelem, który

I LOVE LIFE
Ciasto serowo-makowe 63

porcji zrobicie naprawdę dużą porcję na prostokątną blachę lub duży okrągły sernik w blaszce 26 lub 28 cm. Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy: – sernik pomarańczowy – tort piernikowy – sernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – tort

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania