Różowy tort z truskawkami, przygotowany z okazji urodzin małej Martynki :) Różowe blaty biszkoptowe (w wersji zwykłej można pominąć barwnik), przełożone kremem na bazie kremówki z kawałkami owoców. Udekorowany truskawkami i wiórkami kokosowymi. Takie połączenie musi pysznie smakować, zniknął ze stołów w mgnieniu oka ;) Polecam! :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dekoracji Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować
Domowa cukiernia Ewyogrodzie zasiąść.... przy starym skrzypiącym stole, z dobrą książką lub z przyjacielem który lubi pomilczeć ....i ciesząc się ulotną chwilą przekąsić małe co nie co ?, taki tam kawałeczek tortu z dobrą filiżanką mocnej aromatycznej kawy....delektować się śpiewem ptaków i psa poczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja(...)budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany śnieżki 7 łyżek cukru pudru 1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej
Apetyczna babeczkaZnowu piekłam tort na zamówienie. Na życzenie klientki był taki sam jak ostatnio ale z inna dekoracją. Na niego więc przepisu nie będzie a będzie przepis na tort, który upiekłam dla chłopaków. Tak chodzili gdy robiłam inny i marudzili, więc upiekłam i dla Nich. Tak bez okazji tez można zrobić torcik - prawda ? Tort podałam na talerzyku z kolekcji Tamara
Ewa w kuchniTort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama Gotujepotrzeba. Nawet moja wybredna córka poprosiła o drugi kawalek, zostawioną galaretkę jej wybaczymy.... Zapraszam na bardzo słonecznie prezentujący się torcik. P.s Jest to moja wariacja na temat tortu z bitą śmietaną. Chodziło mi o trochę lżejszą wersję, więc część śmietany zastąpiłam serkiem ricotta. Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami Składniki na tortownicę 24 cm: Biszkopt (jeden blat): 3 jajka(...)ostygnięcia. W ostudzonym biszkopcie w yrównujemy ewentualne nierówości i d obrze nasączamy ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta
Mia Cucina SofietaMiałam ostatnio trochę czasu, więc wzięłam się za robienie tortu, który już dawno miałam w planach. Jest niesamowicie kolorowy, a wierzchnia warstwa ma naprawdę ciekawą fakturę. Trochę pracy niestety trzeba w niego włożyć, ale zapewniam – warto! Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży(...)niską tortownicę, radziłabym zrobić go z 1/2 porcji, lub po prostu podzielić na 2 części i jedną z nich po prostu zjeść oddzielnie ;) . Jeśli posiadacie wysoką obręcz do wykonywania tortów, wówczas drugą warstwę biszkoptu umieśćcie na warstwie budyniu kubusiowego i dopiero potem wylejcie masę śmietanową. Budyń kubusiowy: Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu, zamiast mleka używamy po prostu Kubusia. Wylewamy
kuchcikowniasię także moim prywatnym krytykom kulinarnym, bez których by mnie tu nie było. Dziękuję za obecność, cierpliwość, za próbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc
Pełny talerzTort makowy, to dla mnie kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia...mak, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki na biszkopt(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat makowego biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować kwiatkami z brzoskwiń,wiśni, skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort
Gosia gotujezisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki na biszkopt makowy: 600 g suchego maku 200 g łuskanych migdałów 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki(...)końcu dorzucić zmielone migdały. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki
Gosia gotujebiszkoptem II. Wykładamy resztę frużeliny i na frużelinę pozostały krem. Przykrywamy biszkoptem I. Wstawiamy do lodówki na około 1 h. Po tym czasie całość pokrywamy ganache z białej czekolady. Tort przechowujemy w lodowce.a Ganache: 260 g białej czekolady 250 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palinka. Wrzucamy połamaną czekoladę. Zostawiamy na około 2 minuty(...)Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. Jak jest już ostygnięta i gęsta ubijamy ją krótką chwilę. Odstawiamy na 10 minut na bok, po czym wykładamy na wierzch i boki tortu. The post Tort na Każdą Okazję appeared first on Made
Made By Mom And SonMoja kolejna propozycja ozdobienia tortu. Tym razem dekoracja przeznaczona dla byłego strażaka i elektryka z zamiłowania w jednym. Biszkopty kakaowe z kremem cappuccino
Krakowskie smaki Anirazem tort Kraina Lodu z okazji urodzin 4 letniej Lilki;) Mam nadzieję, że solenizantce przypadł do gustu:) Różowe biszkopty przełożone kremem śmietankowym z dużą ilością czekolady;) Składniki biszkopt: 2 jajka 100 gramów cukru 55 gramów mąki pszennej 20 gramów mąki ziemniaczanej odrobina barwnika Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Cały czas
Krakowskie smaki Anirazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka
Krakowskie smaki AniDziś pokarzę Wam Kochani tort, tzn bardziej pomysł na jego dekorację. Do środka dajemy to co lubimy, krem jaki nam tylko się podoba. Inspiracji możecie poszukać ( tu ). Pomysł bardzo się spodobał moim dzieciakom, jak również jubilatom. Podobno był pyszny i z dodatkową atrakcją dla bawiącej się rzeszy rozbrykanych bączków. Przechodząc do rzeczy. Tort jest na bazie bitej śmietany(...)mascarpone i musu brzoskwiniowego. Do dekoracji użyłam tylki 2D i ozdób wykonanych z masy cukrowej, które układamy na torcie dosłownie przed samym podaniem na stół (inaczej masa nam po prostu się rozpuści). Liczę, że się Wam spodoba
Malinowe Pocałunki