tort - 16118 przepisów (strona:138/1075)

Tort makowy 132

jestem specem od tortów tak naprawde zawsze omijałam je szerokim łukiem. Jednak od jakiegoś czasu zmierzam się z nimi i ich dekoracją ( wtedy tez żałuje, że nie jestem uzdolniona plastycznie). Kiedy przeglądam przepisy na torty każdy chce zrobić sa takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw(...)smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się

Kubki smaku
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 377

się zapach różnych pyszności. Zimowe dania nie muszą być lekkie jak piórko, a już świąteczne wypieki moim zdaniem obowiązkowo muszą być piękne i dekoracyjne ;) Strasznie mi się podobał ten tort, z wyglądu też oczywiście, ale najbardziej dlatego, że jak na tort to wcale nie ma przy nim za dużo roboty. A wygląda bardzo efektownie ;) Polecam! :) Tortownica o średnicy 22cm. Składniki(...)dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć tort tasiemką lub sznureczkiem. Na wierzchu układamy kuleczki czekoladowe. Gotowe! :) Masa do tortu pochodzi

Czerwona Porzeczka
Tort Oreo 1185

Mój najmłodszy brat uwielbia ciastka Oreo a ja kocham mojego brata. Dlatego postanowiłam specjalnie z okazji jego urodzin upiec dla niego tort, który od początku do końca będzie smakował jak wspomniane wcześniej ciastka. Ciasto czekoladowe użyte w tym torcie jest ciężkie, gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek(...)miksuję w malakserze na drobno*. Pierwszy blat toru kładę na płaskiej powierzchni, nakładam połowę kremu, posypuję częścią zmiksowanych ciastek i przykrywam drugim blatem lekko dociskając. Następnie boki i wierzch tortu smaruję resztą kremu (6-7 łyżek kremu odkładam) i posypuję wierz i boki zmiksowanymi ciastkami. Krem, który pozostał, przekładam do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wykonuję kilka

Mango Papaja
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 192

bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam(...)kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie. TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI. Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Halloween Tort Oreo 491

Kolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody. Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym. Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą

Ciastkozercy
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 205

Tort, który wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania, a co za tym idzie nie jest również bardziej pracochłonny od tradycyjnych, a zawsze miło zaskoczyć gości czymś, czego jeszcze nie próbowali. W wersji startowej miał mieć 15 warstw, ale przy wałkowaniu i odcinaniu rantów ciasta, okazało się, że ze skrawków wyszły dodatkowe 3 warstwy. Kajmak polecam zrobić domowy, kupiony(...)domowy robi się w kilka minut, jest tańszy i z pewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy

Apetyczna babeczka
Malinowo gryczany tort wegański 165

jest pierwszy w życiu tort jaki upiekłam i do tego wegański. Dotychczas nie przepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort(...)wykombinowałam takie oto cudo, które celowo ma klimat „swojski”, tj. nie oklejałam go całego kremem, zresztą to nie krem a bita śmietana. Ps. Najlepszą rekomendacją dla tego tortu jest fakt, że Miśka stwierdziła, że robię najlepsze tory na świecie #dumnamama Składniki na ciasto: 500 g suchej kaszy gryczanej (należy ją zmielić na mąkę i przesiać) lub po prostu

greenscarf
Tort z M&Msami 134

słodki początek będzie tort. Zrobiłam go kilka dni temu na urodziny mojej córki. Była zachwycona! Myslę, że to jest świetna propozycja na tort dla dziecka. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim(...)Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort i wyrównujemy nożem. Znowu czekamy chwile żeby masa trochę zgestniała i przyklejamy wafelki naokoło tortu. Do środka wrzucamy M&Msy. Najlepiej żeby całość postała w lodówce kilka godzin, wówczas

Smaki Przyprawy i Kolory
delikatny tort z malinową nutką 595

mleka wlewamy budyń z żółtkami, gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę i stopniowo dodajemy ugotowany budyń. Na koniec opcjonalnie powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał. dodatkowo: 1 galaretka malinowa 1 słoiczek malin z sokiem Maliny wraz z sokiem podgrzewamy dodajemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego(...)krem. Następnie układamy różowy biszkopt, smarujemy go kemem na który układamy ostatni jasny biszkopt. Do reszty kremu dodajemy pozostały dżem, mieszamy do połączenia się i smarujemy nim cały tort. Dekorujemy wg okazji Całość wstawiamy do lodówki na min. 12 godz

Domowy Smak Jedzenia
Tort jagodowy z roladkami 191

Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.  Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru

VioletoweKucharzenie
Tort orzechowy 173

funkcjonowaniu bloga, jak i w samych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku(...)ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka mocnej, gorzkiej herbaty + łyżka soku z cytryny PRZEŁOŻENIE: Biszkopt

psgotujemy
Tort nutellowo-truskawkowy 181

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie wyrasta i nie opada. Muszę przyznać, że masa z nutellą jest dla mnie bardzo pozytywnym odkryciem, jest przepyszna. Polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Biszkopt: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 4 jajka(...)drugą warstwę biszkopta. Dekoracja: 150 g mascarpone 90 ml śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Tort bezowy z porzeczkami 243

Lubicie słodko - kwaśne desery? Ja bardzo! Słodka beza i kwaskowe czerwone porzeczki to dla mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi(...)cztery równe części. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Wyłożyć na niego jedną część kremu, posypać równomiernie porzeczkami, przykryć kolejnym blatem. Tak samo postępować z kolejnymi blatami. Wierzch tortu ozdobić pozostałymi porzeczkami. Kroić przy pomocy bardzo ostrego noża. Tort bezowy zaraz po złożeniu jest bardzo chrupki, pod wpływem kremu beza stopniowo mięknie i staje się bardziej piankowa w konsystencji

maniapieczenia
Biszkopt z owocami 177

dupy, ale o kulturze i wychowaniu będzie kiedy indziej. Moje dwa kulinarne twory w zeszły weekend zgarnęły nagrody. Moskole z masłem wygrały plebiscyt Gazety Krakowskiej „Małopolanie Gotują”, a tort, który robiłam drugi raz w życiu wygrał Góralskie Wypieki. Wiecie ile to emocji? Ktoś się może przyczepić, że to z dupy wzięte plebiscyty i konkursy, bo takie głosy słyszałam. Dla niektórych(...)propozycji i możliwości. Kurcze, jakie to miłe uczucie. Dziwne, ale miłe. To fajne, że ktoś wyśle SMS-a, zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko

ladykitchen
Tort piętrowy – typu szwarcwaldzkiego z kremem kukułkowym 233

Fakt pracochłonny, ale smaczny i efektowny. Tort przygotowałam specjalnie dla mamy, na jej urodziny. Tort składa się z dużego tortu szwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym.  Duży biszkopt: Tortownica śr. 24 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica(...)wiśni w żelu z likierem. Następnie delikatnie łyżką wykładamy połowę ubitej śmietanki (krem śmietanowy). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim ciemnym blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę wiśni. Na środku tortu układamy pierwszy blat jasnego biszkopta, smarujemy 2/3 kremu kukułkowego, przykrywamy drugim jasnym blatem. Wierzch małego torcika smarujemy resztą kremu kukułkowego. Wszystkie wykończenia (boki tortu ciemnego i wierch oraz boki małego

VioletoweKucharzenie