Zaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku. Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki(...)nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tą wielką blaszkę przygotowałam 4 porcje ciasta. Jeśli zamierzasz zrobić klasyczny tort (średnica 26cm) 2 porcje ciasta wystarczą. Możesz upiec je osobno,albo razem, wydłużając przy tym czas pieczenia do ok. 35 min. Wówczas ciasto należy przekroić na dwa blaty. Schłodzoną śmietanę ubij
Wielki apetytElegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta. Dekoracja składa się z 3 elementów: - masy do obłożenia tortu - pokruszonego ciemnego ciasta - masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm : 350 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę(...)należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować. Tort obłożyć masą zaczynając od boków. Pokruszone ciemne ciasto Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi
Trzeci talerzTort ten upiekłam specjalnie dla mojego przyjaciela, który obchodził wczoraj urodziny. Do przygotowania tortu użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 kopiasta szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 2/3 łyżki proszku do pieczenia, 2/3 łyżki octu, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju(...)kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. 5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi. Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl . Kawa nadała tortowi wspaniałego aromatu
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na ten tort znalazłam w jakiejś gazecie już dawno temu. I tak sobie leżał i czekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety(...)Śmietan-Fix; kilka malin; 50 g posiekanych orzechów pistacjowych; wiórka czekoladowe lub 50 g startej czekolady; Śmietanę ubić ze Śmietan-Fixem i posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami. Moje uwagi: 1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi
In my kitchenTort dla mojej Siostrzenicy, która na początku stycznia obchodziła swoje 2gie urodziny - zbieżność jej urodzin z urodzinami bloga - przypadkowa ;) Tort jest prosty w wykonaniu. Lekko wilgotny, puszysty i mało słodki. Polecam. Wyjdzie każdemu. Kolor tortu zależy od Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował(...)tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 2 galaretki truskawkowe - 400g mrożonych truskawek - 0,5l wody * masa śmietanowa: - 500ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4-5 łyżek cukru pudru wg smaku
CookYourselfokazji urodzin mojego taty powstał wyjątkowy tort. Dlaczego wyjątkowy? Bo zielony... bo ze szpinakiem... i dlatego, że na wyjątkową okazję. Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie! Leśny mech Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy(...)stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem. Tort dekorujemy mandarynkami. Porada: Bardzo efektownie wygląda tort, który zamiast mandarynek ma np. pestki granatu. Smacznego
paapilotkaaŚmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu . === składanie ciasta od dołu..==== . ciasto ciemne, krem, ciasto makowe, krem , ciasto ciemne , krem(...)koniec obłożyć paskiem czekolady . Na opaskę czekoladową: 150-200 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady Wykonanie Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego tortu. Należy zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej , pamiętając ,aby żadna kropelka wody nie dostała się do czekolady .Roztopioną czekoladę równomiernie smarujemy na wyrysowanym prostokącie i pozostawić
w mojej kuchniChyba wszyscy znają króla Juliana z Madagaskaru :) tego weekendu zagościł on w mojej kuchni, gdzie został stworzony z kolorowego ciasta i przepysznego kremu pomarańczowo- ananasowego. Tort powstał na urodziny mojego przyszłego szwagra, którego czasem nazywamy „król Julian” :) Początkowo tort miał być płaski, jednak mój brat zachęcił mnie do zrobienia tortu w takiej wersji jaka wyszła, czyli wypukłego :) tutaj składam podziękowania(...)brata Mariusza, który dużo pomógł przy zrobieniu tortu i dla jego dziewczyny Kasi- niesamowitej rysowniczki, która narysowała projekt twarzy Juliana, co znacznie ułatwiło mi jego realizację :) Dodam może jeszcze, że "król Julian" to do tej pory największy tort jaki zrobiłam, bo ważył dużo ponad 4 kg i był tak długi i szeroki, że nie zmieściłam go na żadnej paterze
Smakowy RajMakowy tort to jeden ze specjałów mojej Teściowej, wszyscy bardzo go lubią, dlatego obowiązkowo piekę go przynajmniej raz w roku. Tort jest prosty w zrobieniu, składniki nie są wyszukane, a całość tworzy dość oryginalny smaczek :) Składniki: 5 jajek 35 dag cukru 22 dag margaryny 35 dag mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 22 dag maku (całego) Krem rumowy z kefirem(...)kefiru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 – 2 łyżki gorzkiego kakao Olejek rumowy (ilość wg uznania) Dodatkowo: Bakalie lub kolorowe posypki do dekoracji Alkohol (np. rum) lub woda do nasączenia tortu Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze smarujemy tłuszczem lub spód wykładamy pergaminem, ściskamy obręczą, a same boki smarujemy margaryną. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem do białości
Smakowy Rajtort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami, ale wyszedł mi trochę za niski (tamten miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone(...)Dwie truskawki pokroić w małą kostkę i rozłożyć na śmietanie. Przykryć delikatną warstwą śmietanki. Nałożyć drugi blat. Wyłożyć pozostałą śmietanę z mascarpone i rozsmarować na górze i na bokach tortu. Wierzch tortu przyozdobić pokrojonymi truskawkami. Najlepiej całość schłodzić przed podaniem. Smacznego
Smaczne Zdrowerazem tort z okazji urodzin babci mojego narzeczonego. Smak śmietankowo- czekoladowy z pysznymi malinkami, trzeba korzystać bo przecież maliny już się kończą. Polecam bardzo;) Zdjęcie tortu robocze i kiepskiej jakości ale niestety innego nie posiadam. Składniki: 6 jajek 150 gram mąki pszennej 60 gram mąki ziemniaczanej 150 gram cukru pudru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)niej nie wypadać), pod koniec dodać przesiany cukier puder oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną
Krakowskie smaki Anijednej porcji rozkoszy! A zatem Kochani: Głowę w bzy - na stracenie, W szalejące więzienie, W zapach, w perły i dreszcze! Rwijcie, nieście mi jeszcze! Ten tort bezowy jest właściwie efektem ubocznym, a ściślej mówiąc efektem recyclingu składników, jakie pozostały po świętach i przyjęciu urodzinowym dla mojej Mamy. Nie był w planach, a jednak krok po kroku(...)przestałam ją robić sama. W tym roku słoik był naprawdę duży, więc mogłam końcówkę wykorzystać do posmarowania biszkoptu - delikatnie gorzkie pomarańcze idealnie przełamały słodkość bezy. Do przełożenia tortu przygotowałam masę na bazie mojego pomysłu na Karmelisu (klik) , jednak zamiast tradycyjnego kajmaku, wykorzystałam kajmak kawowy, który także pozostał po wielkanocnych mazurkach. Sami widzicie, to właściwie tort z resztek
KUCHARNIATort tęczowy chodził za mną baaardzio długo. Mimo, iż nigdy nie przygotowywałam masy cukrowej i miałam pietra, żeby do niech podchodzić, postanowiłam go zrobić na urodziny córki. Czasu pochłonął masę ale mina dzieciaków (i dorosłych) po rozkrojeniu jest bezcenna. Tort jest pyszny lekki i niezbyt słodki. Robi ogromne warzenie i mimo iż jest czasochłonny warto zrobić go na wyjątkową okazję(...)nakładamy kremu z mascarpone! Przygotowanie krem maślany: Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Krem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby była bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej. Przygotowanie masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić
Pyry na Gazpara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Bardzo często robię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania(...)krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt
Na słodko lub wytrawniemnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru(...)ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić. Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie