tort - 16073 przepisów (strona:118/1072)

krem ala Ferrero Rocher 231

tworzenia deserów i kremowych zdobień (np. do zdobienia muffinek), jednocześnie łatwo się rozsmarowuje, więc jest świetny do przekładania tortowych blatów czy ciast. To właśnie ten krem wykorzystałam przy tworzeniu tortu ala Ferrero Rocher . Zobacznie jak łatwo i szybko możecie sami ‘ukręcić’ ten pyszny krem Artykuł krem ala Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Tort orzechowo- czekoladowy 116

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które ucieszą Jubilatów;) Ten tort robiłam dla mojej Bratowej na urodziny- musiał więc być zupełnie wyjątkowy… A że było to zimą – zdecydowałam się na trochę cięższe smaki: orzechy i czekoladę. Całość nasączona rumem, skryta(...)biszkopcie o klasycznym smaku. Pamiętam, że był naprawdę mocno nasączony, wilgotny i treściwy, ale jednocześnie można się było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju

Domowe ciasta
Gra o Tort - recenzja + konkurs z dowiema grami dla Was 110

Jakiś czas temu w moje ręce trafiła bardzo ciekawa gra, a mianowicie "Gra o Tort" , która wzbudziła wielkie zainteresowanie u dzieci moich znajomych i ich samych. Z racji, że Mikołaj nie zawsze może mieć pomysł na świąteczny prezent - może to ona będzie ciekawą propozycją, która znajdzie się w jego worku. Tym bardziej, że do rozdania mam dwa egzemplarze, lecz najpierw(...)krótki opis, a potem zapraszam wszystkich do udziału w prostym konkursie! "Gra o Tort" została wydana przez firmę Trefl-Kraków , która od 70 lat produkuje najwyższej jakości karty do gry. W swojej ofercie posiada naprawdę mnóstwo fantastycznych pozycji dla dzieci oraz dorosłych. Wracając do gry... Wiecie, że można stworzyć wspaniałe wypieki nie wchodząc do kuchni i nawet nie brudząc naczyń

Di gotuje
Tort Szwarcwaldzki 159

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier(...)mascarpone. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i postępujemy w ten sam sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą na grubych oczkach czekoladą. Ja miałam upieczony dodatkowy biszkopt, który pokruszyłam na boki tortu. Na wierzch tortu ścieramy na grubych oczkach mleczną czekoladę. Resztę

kulinarne odsłony pati
Tort z malinami 176

Torty robię tylko na urodziny i chrzciny ...  na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers(...)nich lekko okroić boki żeby zmieścił się w obręczy tortownicy razem z biszkoptami. Na paterze układamy pierwszą część biszkoptu. Nasączamy go herbatą. Zakładamy obręcz tortownicy. Następnie boki tortu obkładamy biszkoptami „Lady fingers”- od każdego biszkopcika odcinamy jeden okrągły koniec, maczamy je w herbacie stroną bez cukru, układamy stroną z cukrem w kierunku obręczy tortownicy. W ten spos

cucinare
Naturalny tort “Red Velvet” 160

Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g(...)samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce. Alergeny Alergeny mąka Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników

Pogotujmy.pl
Czekoladowy tort Oreo (bez pieczenia) 142

Czekoladowy tort Oreo to świetna propozycja na uczczenie nie tylko zbliżającego się Dnia Dziecka, ale każdej innej, mniejszej lub większej, okazji Słodki w smaku spód z ciasteczek oreo pokryty smakowitym nadzieniem słodzonym tylko bananami i z aksamitną polewą czekoladową na wierzchu. Całość udekorowana niczym innym jak ciasteczkami Oreo, oczywiście Po prostu pycha! Polecam Składniki (tortownica o średnicy 20 cm): Spód(...)pozostałego po przygotowaniu nadzienia, to: i) polewa będzie miała mniej tłuszczu i będzie bardziej aksamitna ii) nic się w kuchni nie zmarnuje Po upływie tego czasu, wyciągamy nasz czekoladowy tort oreo z lodówki i rozsmarowujemy polewę czekoladową. Odkładamy do lodówki, żeby stężał. Ja zwykle wkładam do lodówki na całą noc. O poranku pozostaje nam tylko udekorować tort. Ja używam ciasteczek

Lamarida.pl
TORT SERCE 126

okazji  Dnia Mamy przygotowałam zupełnie inny tort niż dotychczas - tort serce.   Świetnie sprawdzi się również jako tort na Walentynki czy urodziny.   SKŁADNIKI:   ( forma kwadratowa o boku 18 cm, tortownica 18 cm) Biszkopt idealny 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej(...)dwie części, jedną połową śmietany posmarować blaty oraz wierzch i boki obu biszkoptów. Okrągły biszkopt przekroić na pół, tak aby uzyskać dwie równe części (fotka poniżej jak złożyć tort w kształcie serca). Kwadratowy biszkopt ułożyć „ukośnie” tak aby przyłożone po bokach   półokręgi utworzyły kształt serca. Pozostałą częścią śmietany dokładnie posmarować tort, oraz ozdobić np. rozetkami z bitej śmietany. Wstawić

RAROSSA
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 188

dłuższego czasu tort ten czekał na mojej liście do wykonania;). Więc gdy tylko nadarzyła się okazja,aby przygotować tort wiedziałam, który to będzie😉. Czasu nie było zbyt wiele ale taki właśnie tort jest idealny do szybkiego wykonania - nie musimy zbytnio przejmować się jego równymi, gładkimi bokami, wszystkie nierówności przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu(...)następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy mascarpone.  Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch układamy pokrojoną

RAROSSA
Miękkie ciasteczka z czekoladą 165

Jestem fanką miękkich ciasteczek, dlatego w mojej kolekcji nie mogło zabraknąć tych z czekoladą ;). Ciasteczka zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie główną atrakcją był tort Miś! W pewnym momencie zaczęłam się poważnie zastanawiać czy był sens w robieniu tortu, skoro to ciasteczka stały się gwiazdą przyjęcia ;). Polecam również miękkie ciasteczka

Słodki Pomysł
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 186

Wczoraj (30 marca) obchodziłam swoje 24. urodziny. Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić moim tortem. :) Na razie będzie to przepis tylko na ciasto i kremy. Jeszcze nie czuję się na siłach, aby umieszczać tu instrukcje dotyczące dekoracji, gdyż jest to mój początek i się uczę! Składniki: I. Biszkopt (obręcz o średnicy 18 cm): 5 całych(...)śmietanki 36% IV. Konfitura jagodowa: 400 g mrożonych jagód cukier do smaku V. Krem maślany pod lukier plastyczny: 50 g białka 100 g cukru 200 g masła VI. Dekoracja: Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze kremowym. Podkładkę wyłożyłam lukrem w kolorze cielistym i odcisnęłam wzorki z maty. Tego samego koloru użyłam do wykonania prezenciku. Perełki na dole tortu są wykonane

DominikaDolci
Tort waniliowo-jabłkowy. 168

Dziś mam dla Was tort waniliowo-jabłkowy. Jest pyszny i dobrze smakuje również schłodzony. :) Otrzymuję od Was prośby o instruktarze dotyczące dekoracji z kwiatów cukrowych. Myślę nad stworzeniem filmiku, gdyż nie da się opisać tego w zrozumiały sposób. Od razu zaznaczam, że osobom robiącym torty od przypadku, do przypadku nie będzie opłacała się inwestycja w potrzebne do tego przybory. Składniki(...)cukier i przyprawę. Podgrzewamy, aż owoce zmiękną. Miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyciągamy z obręczy, usuwamy skórkę i przekrawamy na 4 blaty. Przechodzimy do składania naszego tortu.  Pierwszy blat wkładamy ponowie w obręcz i lekko nasączamy go naszą herbatą. Tak, aby po przyciśnięciu palcem nie wypływał nasącz. Rozsmarowujemy na nim trochę masy waniliowej, a na niej

DominikaDolci
Wiosenny tort naleśnikowy ombre. 636

Wiosenny tort naleśnikowy. Pięknie się prezentuje na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Nie jest trudny do zrobienia, nie wymaga pieczenia. Torty naleśnikowe są uwielbiane przez mojego męża. Na blogu w zakładce ciasta znajdziecie jeszcze inne torty zrobione z naleśników. Szczególnie polecam tort naleśnikowy z owocami i kajmakiem Jeśli przygotujecie danie z mojego przepisu podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach(...)każdy naleśnik nakładamy 2 łyżki kremu, który jest dość rzadki. Smarujemy ostatnią warstwę naleśnika kremem. Odłożone trzy naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy w poprzek. Układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy naleśnikowca do lodówki na całą noc. wiosenny tort naleśnikowy

O kuchni z uczuciem
TORT MOKA 120

Tort moka to jeden z najsłynniejszych francuskich deserów. Ten kawowy tort stworzony w XIX wieku przez paryskiego cukiernika Guignarda, natychmiast zyskał dużą popularność i t rafił do stałego repertuaru ciast na rodzinne uroczystości i święta. Jego nazwa pochodzi od jemeńskiego portu Moka (Mocha), skąd sprowadzano w XIX wieku kawę do Europy. Dzisiaj tort moka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą(...)tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska