tort - 15956 przepisów (strona:115/1064)

Biszkopt z 4 jajek 317

Uniwersalny przepis na biszkopt z 4 jajek, na bazie którego zrobisz wiele ciast, tortów i deserów. Dowiedz się ile użyć mąki na biszkopt z 4 jajek. Jak długo piec ciasto? Zapraszam po sprawdzony przepis na biszkopt, który udaje się za każdym razem. Biszkopt z 4 jajek – składniki. Wszystkie składniki powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej . Wyciągnij jajka z lodówki(...)wyższy otrzymamy biszkopt. Biszkopty możemy przecinać wzdłuż na cieńsze warstwy. Możesz także użyć dużej blachy 25 x 35 cm. Otrzymasz wówczas pojedynczy, cienki spód na warstwowe ciasto lub tort. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: od 240 do 380 kcal w 100 g biszkoptu. Wszystko zależy od ilości cukru oraz jakości użytej mąki. 140 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka

Ania gotuje
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE 47

roku. Za oknem krótki dzień. Ale chwytam go w kadrze. Robię to prawie codziennie. Wycinki rzeczywistości układam w fotograficznych katalogach. Kiedyś przypomną się. A dla podniebienia coś świątecznego. Tort z orzechami, pachnący kawą, cynamonem i migdałem. Bardzo świąteczny. Co jest potrzebne? BISZKOPT 9 jajek 9 łyżek cukru pudru 9 łyżek mąki pszennej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczką cynamonu i przykładamy drugim naponczowanym kawą blatem. Wykładamy konfiturę, kolejną porcję kremu (1/3 i 3 łyżki), smarujemy i posypujemy łyżeczką cynamonu. Przykrywamy ostatnim blatem. Resztą kremu smarujemy boki tortu. Całość obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi. Dekorujemy. Gotowe! A to listopadowe i grudniowe moje codzienności. Niedzielne śniadania Uwielbiam wschody, zachody słońca. Kocham łapać cienie. Artykuł TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA

Raj dla Podniebienia
CURD Z CZARNEJ PORZECZKI 105

Curd z czarnej porzeczki to pyszny krem porzeczkowy do tortów i ciast. Curd z porzeczki ma konsystencję budyniu, dlatego możemy nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury i frużeliny) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z czarnej porzeczki do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE

Słodki Pomysł
KWIATY Z ANANASA 79

Kwiaty z ananasa to słodka, jadalna dekoracja do tortów, babeczek, ciast i deserów. Kwiaty z suszonego ananasa nie są trudne do zrobienia. Ale trochę czasochłonne. Jednak warto poświęcić czas dla tak pysznej i pięknej dekoracji! Suszone plastry ananasa zrobiłam jako dekoracja do tortu z kremem cynamonowym i frużeliną z ananasa. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE

Słodki Pomysł
FRUŻELINA JAGODOWA 78

Frużelina jagodowa to słodki, owocowy dodatek do tortów. Lekko kwaśny smak żelki idealnie przełamuje słodycz kremów. Frużelina z jagód z dodatkiem mąki ziemniaczanej ma konsystencję kisielu. Natomiast z żelatyną (jeśli dodacie ją zamiast mąki) przypomina owoce w galaretce. Wg tego przepisu można zrobić frużelinę z borówki amerykańskiej. Polecam również żelkę jagodową. Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE(...)się miękka. Uwagi: Zamiast jagód możemy użyć borówki amerykańskiej. Frużeliny z podanych składników wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI. Jeśli boimy się, że […] Artykuł FRUŻELINA JAGODOWA pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
tort czekoladowo orzechowy z nutą kawy 172

łyżki masy do miseczki. Opcjonalnie do 1/2 części masy dodajemy kawę rozpuszczalną. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego i wymieszanego ze spirytusem do smaku złożenie tortu: Jeden blat biszkoptu czekoladowego układamy na paterze, nasączamy i wykładamy 1/2 część kremu (z dodatkiem kawy). Układamy ciasto orzechowe, na którym rozsmarowujemy drugą część kemu. Na kremie układamy drugi blat biszkopta, który(...)również nasączamy. Całość pokrywamy cienką warstwą odłożonego krem. Tak przygotowany tort odstawiamy na parę godzina a najlepiej na noc aby się ustabilizował. składniki na krem do dekoracji: 125 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g mleka w proszku 30 g cukru pudru 25 ml mleka świeżego 1 łyżeczka kakao lub dowolny barwnik (ilość barwnika wg uznania) wykonanie : Świeże mleko mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort gruszkowy z nutą rozmarynu i solonym karmelem 143

przepis to mój debiut jeśli chodzi o torty na blogu. Gruszki z lekką nutą rozmarynu do tego solony karmel i warstwa kremu cynamonowego. To połączenie smakowe chodziło mi po głowie już od długiego czasu dlatego odważyłam się spróbować. Tort jest wilgotny, delikatny w smaku dlatego myślę, że wam posmakuje.  Składniki na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek(...)masło połączy się z cukrem wlewamy śmietankę. Cały czas mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Karmel jest gotowy.   Składniki na krem do obłożenia tortu : 220 g masła 220 ml mleka skondensowanego słodzonego Do przygotowania tego kremu wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy na puszystą masę.  Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo

noteskulinarnyfiga
Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków 62

dekoratorów . Za pomocą takich narzędzi można narysować dowolne wzory, stworzyć rysunki lub zrobić napisy.  Tylki, końcówki do wyciskania kremu oraz foremki do wykrawania będą przydatne również przy dekorowaniu tortów i babeczek. W tym przypadku najlepiej jest sięgnąć po lukier plastyczny. Jest to masa cukrowa, która swoją konsystencją przypomina plastelinę. Można ją barwić barwnikami spożywczymi na różne kolory, a następnie(...)wałkować i wycinać kształty foremkami, robić koronki, lepić figurki czy przykryć cały tort, tworząc gładką powierzchnię, na której następnie można nawet malować. W dekoracjach tortów i babeczek w tematyce bożonarodzeniowej najczęściej pojawiają się motywy choinki, gwiazdek, śnieżynek. Świąteczne drzewo na torcie? To proste! Dodając zielonego barwnika do kremu i wyciskając taki krem z rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, można

Obiad gotowy
Bezowy tort choinka na Święta! 67

Tort na święta Bożego Narodzenia, powinien smakować każdemu i robić wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale i na wygląd, w końcu Święta są raz w roku. Zastanawiałam się nad wypiekiem, który absolutnie zawsze wszyscy chętnie jedzą i taki jest właśnie ten tort bezowy w kształcie choinki. Waniliowo- migdałowy tort bezowy z prawdziwą Wanilią z Wysp Pacyfiku i naturalnym(...)Maroka, łączy ze sobą smak słodki i kwaśny. Blaty bezowe są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie piankowe w środku. Całość przełamałam kwaśnym smakiem domowej porzeczkowej konfitury. Przygotowanie takiego tortu jest proste, choć receptura może wydać Ci się pracochłonna, jednak wierz mi na słowo, że to ciasto robi się bardzo szybko i sprawnie. Zachęcam do wypróbowania! PRZEPIS Blaty bezowe: - 6 białek

SMYKWKUCHNI
SOLONY KARMEL 65

klasyczny sos karmelowy z dodatkiem soli, dzięki czemu zawdzięcza on swój niepowtarzalny i tak lubiany przez wszystkich smak. Słony karmel możemy użyć do posmarowania blatów biszkoptowych lub bezowych w torcie, do lodów, deserów i innych słodkich wypieków. Możemy zrobić pyszną polewę/drip do tortu oraz dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem lub mus z solonym karmelem. Przepis

Słodki Pomysł
TORT NA HALLOWEEN 103

Strasznie pyszny tort na halloween z kremem o smaku dyniowym🎃🎃🎃 dripem oraz duszkami  👻  👻 👻 . Polecam również sernik dyniowy oraz biszkopt piernikowy z kremem budyniowym  SKŁADNIKI   Biszkopt (tortownica 20 cm)   5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao   Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżki puree z dyni(...)nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, przykryć kolejnym biszkoptem nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, ponownie przykryć biszkoptem nasączyć alkoholem posmarować ¼ bitej śmietany, przykryć ostatnim blatem nasączyć alkoholem posmarować pozostałą śmietaną, Tort wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Krem budyniowy Zagotować dwie szklanki mleka, do pozostałego mleka wsypać budyń cukier (według przepisu na opakowaniu) i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, rozmieszany proszek

RAROSSA
WILGOTNY BISZKOPT Z OLEJEM 146

Wilgotny biszkopt z olejem to mój ulubiony jasny biszkopt do tortu. Zawsze uważałam, że nie ma lepszego biszkoptu od klasycznego, jasnego… myliłam się! Gdy robiłam zwykły biszkopt miałam problem z nasączeniem. Albo nasączyłam go za słabo, albo za mocno. Przy biszkopcie z olejem nie mam takiego problemu. Nawet jeśli nasączę go słabo, to nie będzie tego czuć, dzięki olejowi(...)Dlatego polecam ten wilgotny biszkopt z olejem, każdemu kto ma problem z nasączaniem biszkoptu :). Więcej wiedzy i słodkich inspiracji na INSTAGRAMIE. Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt do tortów oraz kakaowy. Polecam również pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na wilgotny biszkopt z olejem (forma lub rant

Słodki Pomysł
Tort bezowy z serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny 416

Tort urodzinowy powinien nie tylko wspaniale smakować solenizantowi i jego gościom, ale też nieprzeciętnie się prezentować. Poznaj niejednokrotnie przetestowany przepis na tort bezowy z serkiem mascarpone, który sprawdzi się o każdej porze roku i dowiedz się, w jaki sposób go udekorować, by cieszył oko. Urodziny – dzień, na który czekamy przez okrągły rok Na dzień … Czytaj dalej Tort bezowy(...)serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny Artykuł Tort bezowy z serkiem mascarpone – idealny tort na urodziny pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją