Czas czytania: 2 min Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne ! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów . Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej(...)dodacie 30 ml, na pewno będzie mocno czerwone . Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda. Tort nie wymaga nasączania , przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy
SprawdzonaKuchnia.plKrem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci. Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z Kinder Bueno: 210 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
Słodki PomysłKokosowy krem do tortu i ciasta. Krem kokosowy to pyszny krem z wiórkami kokosowymi i likierem kokosowym (w wersji dla dorosłych). W tym kremie zwykłą śmietankę można zastąpić śmietanką kokosową, dzięki czemu smak kremu będzie jeszcze bardziej kokosowy :). Polecam krem Raffaello do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na kokosowy krem: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 100 ml śmietanki
Słodki Pomysłmojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best Ever, dziewczyny koniecznie chciały, aby właśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik(...)zastygnięty mus z białej czekolady. Całość schować do lodówki, na kilka godzin, tak aby mus truskawkowy całkowicie się ściął. Torcik udekorować truskawkami i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Tort musowy czekoladowo-truskawkowy
moj przepis naokazji Dnia Babci i Dnia Dziadka składamy wszystkich nestorom najlepsze życzenia. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym , nie dla wszystkich wnucząt, ale tym starszym na pewno przypadnie do gustu. Aby podkreślić wyjątkowość tych dni, zdjęcie ma również odświętną oprawę, mamy nadzieję, że tortów, prezentów i świeczek tego dnia Dziadkom nie zabraknie. Składniki na tort(...)białek. Wykonanie Ciasto z kokosem przekroić na dwa blaty, na dolny wyłożyć 2 / 3 kremu czekoladowo-kawowego, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki ciasta pokryć i ozdobić pozostałym kremem. Tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tort kokosowy z kremem czekoladowo-kawowym pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyjagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy. Polecam malinową i truskawkową wersję musu. Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE
Słodki Pomysłwniosku, że zdjęcia to nie wszystko, bo tak naprawdę liczy się smak. Ten obronił się znakomicie w tym przypadku więc przysiadłam spisać dokładnie ile czego użyłam i jak tort powstał. Dziś w końcu mogę się nim z Wami podzielić :) Średnica blaszki 26-28cm Biszkopt migdałowy: 5 jajek 120g mielonych migdałów 120g mąki tortowej 25g mąki ziemniaczanej 120g drobnego cukru(...)jajko ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: ½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki Masa marcepanowa do dekoracji tortu Sposób przygotowania: Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka oraz
Kuchnia w czekoladzieObserwuj Słodki Pomysł na Instagramie! Krem z Nutellą to przepyszny krem czekoladowy do tortu, ale również do dekoracji babeczek. Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Czekoladę w przepisie można pominąć. Na bazie tego kremu można zrobić krem Rocher do tortu. Krem polecam fanom kremu Nutella i czekolady! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 130 g kremu Nutella
Słodki PomysłWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też
Słodki PomysłŚwiąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu. Całość przyozdobiona została świeżą żurawiną oraz świątecznymi elementami - gałązkami świerku, suszonym plasterkiem pomarańczy oraz gwiazdkami anyżu. Przygotowanie takiego tortu jest bardzo proste i dość szybkie, gdyż nie należy on do skomplikowanych. Nie jest też(...)przesłodzony i je się go z wielką przyjemnością. Słodka masa marcepanowa przełamana jest kwaśną żurawiną, a całość dopełniają korzenne blaty biszkoptowe. Taki tort pięknie prezentuje się na świątecznym stole, a do tego jest naprawdę pyszny! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g przyprawy do piernika 4 łyżki
Kuchnia MagdaLenyobserwuj! Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego. Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne
Słodki PomysłTort przygotowałam na bazie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej, który w książce jest pod nazwą tort chlebowy. Przygotowałam z ¼ składników, który upiekłam w tortownicy o średnicy 25cm. Aby otrzymać 3 blaty można upiec w tortownicy o średnicy 20cm. Z przypraw dodałam wanilię. Ciasto po przekrojeniu było piegowate od drobinek czekolady. Takie ciasto można jeść posypując tylko pudrem. Właśnie autorka przepisu pozostaje przy(...)upieczonym cieście. Ciasto przypomina biszkopt jest jednak bardziej wilgotne i zdecydowanie smaczniejsze. Na bazie tak przygotowanego ciasta można tworzyć różnego rodzaju torty. Ja do ciasta przygotowałam krem i w ten oto sposób otrzymałam pyszny tort czekoladowy, niezbyt słodki a nasączenie ciasta wodą z cytryną i sosem owocowym w połączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można
Leśny ZakątekTort Bezowy z Figami – Zapraszam dzisiaj na pyszny tort bezowy. Bardzo aromatyczny, delikatnie pomarańczowy z kardamonem i wanilią. Wygląda pięknie i moi goście byli zachwyceni. W przygotowaniu nie jest trudny. Beza jest dobrze wysuszona, z wierzchu jest bardzo chrupiąca, a w środku delikatnie wilgotna, może podczas pieczenia delikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek(...)która nie była zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać
Mała CukierenkaDacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy ). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku i pod względem konsystencji bliżej im raczej do skorupki makaroników. Oryginalny przepis z paryskiego Le Cordon Bleu to chrupkie migdałowe spody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek(...)się Wam za mało słodki) 40 g migdałów 1 łyżka wody 3 łyżki cukru + cukier puder, płatki migdałowe, marcepan lub masa cukrowa na różyczkę (opcjonalnie) Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy – jak to zrobić? Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w mikserze na średnich obrotach. Dobrze spisuje się tu stojący. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier – łyżka
CiastkozercyWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie orzechowy. Do musu zamiast cynamonu można dodać kardamon lub trochę soku pomarańczowego. Składniki: 300 g świeżych/mrożonych śliwek (bez pestek) 40-50 g cukru trzcinowego lub więcej
Słodki Pomysł