talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła" pod wpływem ciężaru. Ponieważ krem zawiera masło i jajka, tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go minimum 15 minut przed podaniem, aby krem ocieplił się i nabrał lekkości(...)porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem i wykładamy pozostały krem ( 2-3 łyżki możemy odłożyć do dekoracji). Rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach tortu. Dekorujemy orzechami i oprószamy kawą rozpuszczalną (przez sitko). Wstawiamy
cool and mintytrafiliśmy z Mężem na deser do hotelowej restauracji w Długopolu Zdrój. Jeszcze długo potem wspominaliśmy cudowny smak ciasteczka, które nas zachwyciło. Dopiero parę miesięcy temu przy okazji pierwszego przygotowywania tortu dacquoise wg pomysłu Pawła Małeckiego skojarzyliśmy, że tamten zachwycający deser był jakąś wersją torcika bezowego z orzechami. Prawdopo dobnie była to właśnie najbardziej podstawowa wersja z orzechami i daktylami. Pycha(...)Małecki proponuje orzechy laskowe i truskawki, taką już sprawdziliśmy, jest cudowna, natomiast teraz truskawki nie mają swego słonecznego aromatu i smaku, dlatego zdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka
I tu będę miała takie teInstagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego: patrząc na nie ma się pewność, że taki tort(...)może być niedobry :) Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki na biszkopt: 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem: 400 g śmietany kremówki 200-250 g mlecznej czekolady 1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna
Ciastkozercyciasta i jeszcze raz ciasta :D W takich chwilach mówię sobie, że jutro nic już nie piekę. Jednak po nocy plany się nieco zmieniają... Dzisiaj mam dla Was tort! Przeglądając ostatnio stare zeszyty z przepisami, napotkałam się na zeszyt z 2013 roku, który jest moim pierwszy „ przepiśnikiem ". Dokładnie pamiętam przepisy w nim zapisane! Co ciekawe, każdy zrealizowany przepis(...)takich przepisów jest już ponad 900 zapisanych w pięciu zeszytach. Wracając do tego pierwszego przepiśnika... przewracając kartki, zatrzymałam się na przepisie nr 10. Jest to przepis właśnie na tort Rafaello. Robiłam go kilka lat temu i przyznam się- jest to mój pierwszy tort w życiu! Po kilku modyfikacjach postanowiłam upiec go po raz kolejny, ale tym razem dzieląc
Nastoletnie WypiekanieCiasto jasne, ciasto ciemne i masa maślano-budyniowa – ot, cały tort czarno-biały! Prosty, minimalistyczny w wyglądzie, ale wyjątkowo smaczny i delikatny. Ze składników, które być może macie w szafce. Ostatnio robiłam torty śmietanowe – przyznam, że chciało mi się takiego maślanego jak za dawnych lat. Tort idealnie sprawdzi się na świętowanie ważnych okazji. Ja świętuje nim dzisiejsze(...)czwarte urodziny bloga. To już cztery lata jestem z Wami. Tort czarno-biały – ciasto jasne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 50 ml oleju + 50 ml wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – ciasto ciemne: 3 duże jajka + 1 białko 3/4 szkl. mąki pszennej + 1/4 szkl
Poezja smakuprostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst , którego indywidualny wygląd zależy od fantazji cukiernika. Tym razem przygotowałam białe(...)Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane. Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty. Nie robi się ich codziennie, nawet w dużych cukierniach; są bowiem prawdziwym wyzwaniem. Czy klient będzie zadowolony? Czy ciasto przetrzyma podróż, nie rozpadnie się? Czy smak spełni wymagania? Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubi? ;) O świąteczne wypieki i desery również nie musicie się martwić - mam dziś dla Was zbiór najlepszych, moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy(...)kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe
Domowa cukiernia EwyPuszysty, domowy biszkopt z orzechową nutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną(...)się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt z orzechami pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyDelikatny, pomarańczowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Polecany nie tylko do przekładania tortów, czy zdobienia muffinek- ale również jako pyszny deser (przepis na 6 pucharków ). SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: ( na 6 pucharków) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 duże pomarańcze Przygowowanie kremu : Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy(...)gotowego kremu dodajemy startą z dwóch pomarańczy skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na koniec lekko posypujemy startą skórką z pomarańcza. Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Artykuł Krem pomarańczowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyPyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt malinowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortydelikatnym kremie z dodatkiem serka mascarpone. Prosty do przygotowania i pyszny do spożywania ! SKŁADNIKI NA KREM Z LIKIEREM BAILEYS: ( na 6 pucharków, lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki 500 g. serka mascarpone pół szklanki likieru szklanka cukru pudru Przygowowanie kremu : Do serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników(...)miksowanie- dodajemy cukier puder oraz masę z serka mascarpone i likieru. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Gotowy krem nakładamy do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. [ Polecana końcówka : duża, wpół otwarta gwiazdka]. Przechowujemy w lodówce ! Smacznego!!! Artykuł Krem z likierem Baileys pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyKolorowy, puszysty, pachnący wanilią, domowy i smaczny! Przełożony Waszym ulubionym kremem- zamieni się w wyjątkowy pod względem smaku i kolorów tort. Stanowi świetną bazę do tęczowego tortu, który często dla uzyskania kolorowego efektu wykonuje się z kilku różnokolorowych biszkoptów. Jednak poniższy przepis łączy wszystkie kolorki w jednym cieście- unikamy więc pieczenia kilku kolorowych krążków- a efekt jest równie oryginalny(...)powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt tęczowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyprzepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy do naszej zakładki(...)Torty’- tam znajdziecie wiele pysznych pomysłów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu
Domowe Tortyserek mascarpone oraz kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Krem nakładamy do rękawa do zdobienia tortów. Robimy kremowe zdobienia- jedno obok drugiego, aż cała góra babeczki będzie pokryta kremem. Delicje kroimy na połowę. Doczepiamy po połowie delicji z dwóch stron babeczki, tak aby powstały uszki. Nakładamy(...)nasze sympatyczne i smaczne misie są gotowe! Oto dowód na to, że zdobienie babeczek może być dziecinnie proste! Zapraszamy! Smacznego!!! Babeczki misie – wykonane przez Domowe Torty Artykuł Babeczki misie pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyBabeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!! Babeczki kawowe – Domowe Torty Artykuł babeczki kawowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty