tort - 15956 przepisów (strona:99/1064)

Tort szachownica 501

tort, który powstał na 9 urodziny mojej córki.  Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu.  Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej.  Pomysł był strzałem w dziesiątkę.  Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze. Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną(...)warstwę biszkoptu.  Dlatego tort składa się z trzech poziomów.  Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie .   Składniki: biszkopt jasny z 5 jajek ( taki ) biszkopt ciemny z 5 jajek ( taki ) 1 kg mascarpone 650 ml śmietany kremówki 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 4 - 5 łyżek cukru drobnego   Wykonanie:   Upieczone i ostudzone biszkopty

Sto kolorów kuchni
Tort - kort tenisowy. Jak zrobić cukier puder? W przepisie kilka różnych porad 131

cóż... Cukiernikiem to ja z pewnością nigdy nie zostanę :) ale tort w kształcie kortu tenisowego postanowiłam zrobić. Tort był robiony z myślą o osobie, dla której tenis jest pasją.  Zdjęcia są słabej jakości, ponieważ nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego i robiłam je komórką przy bardzo słabym świetle (już był wieczór) Początkowo tort miał być wykonany zupełnie inaczej. Został(...)zielonej galaretki), tylko ma być pomarańczowy, bowiem na zielonym korcie odbywają się turnieje halowe, a na pomarańczowym, te pod gołym niebem - mam nadzieję, że nic nie pomyliłam :) Tort robiony był na wzór sernika na zimno , który już kiedyś na blogu umieszczałam. Teraz wykonywałam go jednak z innego sera, poza tym musiałam sama zrobić cukier puder. Może najpierw rada, jak zrobić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tort kawowe zapomnienie 164

Najczęściej na rodzinne spotkania robię tort czekoladowy, bo jest smaczny i szybko się go robi. Ale jako że miałam do wybrania w pracy dzień wolny za 1 listopada, to postanowiłam zaszaleć i zrobić zmyślny tort. Jak się miesza za wiele dodatków, to efekt może być różny, ale jak się okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam(...)się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru pudru

Passions hobbies life
Tort bezowy dacquoise 399

Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to bezowe cudeńko :)! Co prawda nie jestem wielką fanką bez, kiedy jednak zobaczyłam ten bezowy tort u Natalii na Poezji Smaku , to wiedziałam, że prędzej czy później go i tak przygotuję. Tort jest zdecydowanie(...)wyjątkowych łasuchów, baaaaardzo słodki, ale przecież taki powinnien być tort bezowy :)! Połączenie mascarpone z masą karmelową, orzechami i daktylami jest pyszne. Podobno tort bezowy dacquoise jest w Polsce popularny w cukierniach Sowy ale z racji tego, że ja dość długo w Polsce nie mieszkam to jakoś mi to umknęło Na szczęście nadrobiłam zaległości :)! Jeśli jesteście fanami takich słodkości to zdecydowanie

UgotujmyTo.pl
Wielowarstwowy tort korzenny 1127

Wielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Całość idealnie komponuje się ze sobą, a dzięki temu, że ciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość. Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy(...)placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które dodatkowo wzbogacają smak wypieku. Wielowarstwowy tort korzenny Składniki: ciasto korzenne 245g mąki pszennej 115g śmietany 18% 110g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru

Smakołyki Bereniki
Torcik Schoko Bons 4158

Znacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są. A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:) Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort. Przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości- jak chyba każdy tort. Ale zachęcam Was do spróbowania bo świetnie wygląda, a co ważniejsze smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Przepis pochodzi ze strony  Pokochaj gotowanie(...)wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu. Krem biały: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki. Krem karmelowy: Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem

Czerwona Porzeczka
Tort szachownica 311

Marzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je dość rzadko, tylko na specjalne okazje), a po drugie czasem pomysł wydaje się świetny, ale po zrobieniu okazuje się, że nasze dzieło jest niestety dalekie od ideału. W każdym razie zdecydowałam się w końcu(...)mój tata miał urodziny - więc okazja była jak najbardziej wyjątkowa. Spody na tort zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty. Składniki

Ciastkozercy
Tort kokosowy z mango i wiśnią 15

Pomysł na tort kokosowy z mango i wiśnią przyszedł wraz z pierwszymi promieniami słońca – tort jest kolorowy, słoneczny i ma lekkie smaki. Przygotowanie tortu nie jest trudne, wymaga tylko troszkę cierpliwości w upieczeniu trzech kokosowych blatów. Zatem zaczynamy 🙂 UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na bezowe blaty: 6 białek 18 łyżek cukru 450 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 60 g białej czekolady(...)miksuję i próbuję, czy krem jest odpowiednio słodki. Jeśli nie, dodaję trochę cukru pudru i miksuje, ale pamiętajcie, że blaty kokosowe będą dosyć słodkie 🙂 Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. Na pierwszy blat wykładam połowę kremu, robię zagłębienie i wlewam w nie połowę dżemu. Całość kropię połową pozostawionej w szklance pulpy (najwięcej na bokach, żeby widać było żółty kolor). Przykrywam

Słodki sentyment
Torcik pianka cytrynowa 158

Torcik pianka cytrynowa, to jedno z prostszych ciast, tortów czy deserów. Jeżeli boisz się, że tradycyjny tort jest zbyt pracochłonny, trudny do wykonania a co gorsza, może się nie udać, to polecam piankę cytrynową. Można podać w postaci tortu, mini porcji na urodziny, imieniny itp, nadając kształt jaki chcemy. Oczywiście możemy zmieniać smaki według własnych upodobań. A wszystko z udziałem(...)tylko galaretek w proszku, które pod wpływem miksowania, zmieniają się w puszystą piankę. Wygląda pięknie i smakuje obłędnie. Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki, gotowy lub upieczony samodzielnie. Może być spód z okrągłych biszkoptów. Góra udekorowana rozetkami z bitej śmietany, śnieżki lub z nie zastygniętej pianki. Dodatkowo plasterki cytryny, listki mięty, starta

gotuj ze mną
Bardzo Łatwy Tort Hibiskusowo Czekoladowy 19

Przepis na tort który jest na prawdę prosty, jak ostatnio moje przepisy, mało wysiłku, a dużo smaku i bez tony masła i specjalistycznych przyrządów. Tort przygotowałam sobie na swoje już 38 urodziny które są akurat dzisiaj :) Składniki na tort o średnicy 16 cm biszkopt: 3 jajka kl M 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem. Większą część kremu wykładamy na pierwszy blat, drugi blat smarujemy od spodu dżemem i przykrywamy. Pozostały krem posłuży nam do posmarowania wierzchu tortu.     Biszkopt   2. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy

Gotowanie...to proste !
Tort z kremem ryżowym (vege) 13

musiał być z tort z wieloma obostrzeniami z powodu uczuleń ? Dlatego powstał tort z kremem ryżowym ( vege ) z dodatkiem dżemu wiśniowego i owoców. Prosty i smaczny, a do tego cieszył małą Solenizantkę ? Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki (użyłam pszennej tortowej) 1 szklanka cukru 1 szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki ¾ szklanki(...)brzegu. ¼ porcji kremu rozsmarowuję na całym blacie przykrywając dżem. W krem wciskam połowę borówek. Na to kładę drugi blat, powtarzam procedurę i przykrywam trzecim blatem, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie „tynkuję” i wyrównuję pozostałym kremem. Pozostaję już tylko ozdobić tort. U mnie to misie z masy czekoladowej i motylki waflowe . Tort z kremem ryżowym

Słodki sentyment
Tort czekoladowy z owocami 14

Czekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 6 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½  łyżki kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Dodatkowo: 200 g borówek 200 g malin Teraz mogę złożyć tort. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam połowę musu czekoladowego i układam borówki lekko je wciskając w mus. Na mus kładę drugi blat biszkoptu, który nasączam. Następnie

Słodki sentyment
Tort w trzech smakach 16

Taki tort w trzech smakach – kokos, czekolada i żelka mango. Każdy z kremów nie za słodki, delikatny, a wszystkie razem doskonale się komponują. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (średnica 16 cm): 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Zmniejszam obroty(...)żelkę mango: 75 g mascarpone 130 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Śmietankę ubijam, dodaję cukier puder i mascarpone i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę złożyć tort. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam krem czekoladowy, a na krem kolejny blat biszkoptu, który delikatnie nasączam. Następnie wykładam krem kokosowy i przykrywam go kolejnym blatem

Słodki sentyment
Prosty tort śmietankowy. 40

posmak.  Oczywiście jeśli nie lubicie smaku kawy, możecie nasączyć blaty wodą  z cukrem i cytryną. Torcik jest naprawdę prosty.  Myślę, że nawet jeśli nigdy nie robiliście tortu, to z tym sobie poradzicie.  Dekoracja też jest prosta, ponieważ mistrzem dekoracji nie jestem ;)  Sprawdźcie przepis.  Biszkopt 20 cm. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)cześć kremu śmietankowego.  Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć kawą, następnie wyłożyć kolejną  cześć kremu. Przykryć trzecim blatem. Ściągnąć rant.  Pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.  Po tym czasie można dekorować.  Wierzch tortu posypać gorzkim kakao (przez sitko). Śmietankę podgrzać dodać połamaną na kawałki czekoladę

Agusiowe smakołyki
Tort bezowy z truskawkami 16

Idealna beza jest krucha i chrupiąca na zewnątrz, w środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe ? 8 białek z dużych jajek – 250 ml ? 450 g cukru ? 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)ocet. ? Upiekłam dwa blaty na kratce, na 2 spodach od tortownic wyłożonych papierem do pieczenia – średnica 22 cm. ? Sztywne białka rozłożyć na 2 koła, jedno płaskie jako spód tortu, drugie z podniesionymi bokami na wierzch. Białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut, ? Zmniejszyć temperaturę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania