sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych wskazówek. I muszę nieskromnie przyznać, że mój pierwszy wypiek - i to w dodatku tort - wyszedł bez zarzutu :) Wprawdzie może estetycznie nie powalał na kolana(...)cukinii, pomidorów czy z dyni. Zaraz pewnie rozpętam burzę z piorunami, ale nienawidzę rosołu :P 8. Pracujesz czy się jeszcze uczysz? Pracuję :) 9. Twój ulubiony deser? Zdecydowanie lody :) Truskawkowe i miętowe z kawałkami czekolady :) 10. Jaki wolisz smak łagodny czy pikantny? To zależy od potrawy. Przykładowo surówki wolę raczej łagodne, natomiast mięso, zupy czy dania z warzyw preferuję
My simple kitchenNajmniejsze drobiazgi wiążą ze sobą ważne dla nas chwile.Przybierają na wadze, pod ciężarem wspomnień i przeżyć,emocji, zapachów, uczuć. Stają się, pomimo braku konkretnej wartości
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis nadeseru mówi, ż e został on przygotowany specjalnie dla niej. Nie do końca wiadomo kto jest autorem tego deseru, ale jedno jest pewne - jest obłędny w smaku! Tort Pavlovej to bezowy torcik z bit ą śmietaną i owocami. W moim przepisie do kremu dodałam serek mascarpone, a wierzch obficie oblałam frużeliną malinow(...)wodzie i dodajemy do malin. Zagotowujemy, następnie przecieramy przez sito, aby frużelina była bez pestek. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimn ą frużeliną polewamy wierzch naszych torcików. Deser przechowujemy w lod ó wce. Smacznego
kulinarne odsłony patiSzybki deser, jaki przygotowałam na wczorajsze urodziny męża. Tort będzie dopiero w weekend, a wczoraj aby uczcić czymś słodkim ten dzień zrobiłam panna cottę (oszukaną, bo nie gotowałam śmietanki więc wyszło bardziej ptasie mleczko) z pomarańczową galaretką. W sam raz na wieczór - lekka i delikatna, w sam raz słodka i przełamana kwaskowatą galaretką. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false(...)przełożyć z powrotem do śmietanki i zmiksować razem do połączenia składników. Wyłożyć na galaretkę. Schłodzić w lodówce. Do dekoracji posłużyły mi serduszka z galaretki (zrobione w foremce do lodu i zamrożone żeby łatwiej było je wyjąć) oraz listki mięty
Kto ugości moich gości?Nie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele. To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna
W kuchni Karmel-itkitwardnieje. Białka możemy wykorzystać właśnie na piankę, która wzbogaci smak naszego ciasta. Jeśli nie przepadacie za szarlotką z miękką bezą, można ją pominąć, a białka zamrozić i wykorzystać do tortu bezowego . Życzę smacznego, a jest czym się zajadać, szarlotka orzechowa jest wspaniała! Print Szarlotka orzechowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword(...)wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch ciasta posypać startym na tarce ciastem. Wstawić do piekarnika, piec przez 30 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, świetnie smakuje z gałką lodów cynamonowych. Smacznego! Notes Jabłek jest dość dużo, ale na tę wielkość blachy jest ok! Jeśli macie sporo mniejszą blaszkę zmniejszcie ilość jabłek. Tartą bułkę stosujemy do wysypania blaszki jeśli
SprawdzonaKuchnia.pllekko słodkie i łatwo się je gryzie. Mogą je zajadać także rodzice. Tort bez mleka, jajek, glutenu Nie jest to klasyczny tort. Chciałam, żeby był zrobiony z przyjaznych maluchowi składników. Tak powstał tort dla alergika z migdałowo-fasolowego ciasta przełożonego owocami i wykończonego kremem kokosowym. Przepyszny tort bez mleka, bez jajek i bez glutenu, do tego z małą ilością cukru(...)fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się nie tylko do tortu. Można z niego wyczarować także przepyszne ciasto biszkoptowe . Ciasto przełożone malinami i budyniem kokosowym doskonale się komponuje. Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami Ciasto z brzoskwiniami jest jednym z prostszych wypieków
Dieta bez mlekaBył pyszny obiad (polędwiczki w trzech marynatach, pieczone ziemniaczki i domowy sos berneński), a na deser cała gama domowych lodów. Nikt nie wyszedł głodny, a i tak obiady mamy na kolejne trzy dni, a zanim zjemy te wszystkie lody, zrobi się lato... Przygotowania zajęły nam sporo czasu, do tego gruntowne sprzątanie, po którym nie miałam siły ruszyć(...)może się rozpadać. Ostudzić, odcedzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Uformować dwie kule, każdą rozwałkować na okrąg o grubości 4-5 mm. Pociąć każdy na 8 trójkątów (jak tort). Przy podstawie trójkątów wykładać po łyżce nadzienia, następnie zwinąć i i uformować w kształt rogali, zawijając końce. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoich rodziców. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów, wskazówek a także linki do przepisów które wykorzystałam. Na dzień w którym urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się(...)schłodzenia na noc. Aby nadać imprezie bardziej dziecięcego wymiaru postanowiłam ozdobić działkę kolorowymi balonami i własnoręcznie zrobionymi pomponami z tiulu. Koszt ozdób malutki a efekt zadowalający. Wszystkie przekąski oraz tort ustawiłam na stoliku i krzesłach pod drzewem pod którym większość dnia jest cień. I tak miałam szczęście, że poranek był pochmurny bo trochę obawiałam się, że juz na wstępie wszystko
Mienta blogNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyfot.: Karmel-itka. W długi weekend sierpniowy, 15-18.08., w Poznaniu na Starym Rynku odbywał się VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (OFDS).Prawdziwa gratka dla ludzi
W kuchni Karmel-itkiwszystkich zabieganych i zapracowanych rozwiązanie idealne. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje za nas Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem(...)Jeśli chcemy je przygotować samodzielnie wystarczy na noże założyć nasadkę „motylek”, umieścić w naczyniu składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen Mycook
Cztery FajerySKŁADNIKI Ciasto 250 g gorzkiej czekolady 100 g m ą ki pszennej 100 g cukru 100 g masła 100 g dżemu morelowego 1 laska wanilii
La grande e la piccola cuoca