źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć
W kuchni Karmel-itkiPieczone warzywa są genialnym pomysłem na wegetariański obiad, zdrowy lunch do pracy czy smaczną kolację. Nieodłączny element takich warzyw jest fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam
W kuchni Karmel-itkiCiasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać
W kuchni Karmel-itkiTa przystawka zachwyciła mnie podczas imprezy sylwestrowej w jednej z restauracji. Wiadomo, że wyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować
W kuchni Karmel-itkiCold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana
W kuchni Karmel-itkiKojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą czy
W kuchni Karmel-itkiWitajcie w Nowym Roku! Rozpoczynając go, weszliśmy też w okres karnawałowych, wielobarwnych zabaw i smakowitych przekąsek, słodkich bądź wytrawnych. Wystawne bankiety czy studenckie domówki - nieistotne! Zjeść
W kuchni Karmel-itkiOstatnio odkryłam fantastyczne i fantazyjne zarazem fioletowe bataty. Są to nieco mniej słodkie niż zwykłe bataty, które mają cudowny kolor! Polecam je, aby urozmaicić codzienną kuchnię
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczna atmosfera ogarnęła już wszystkich. Okna umyte, mieszkania posprzątane, zakupy zrobione, potrawy wigilijne po części już przygotowane, ale jeśli nadal nie masz pomysłu na świąteczne ciasto
W kuchni Karmel-itkiPierwszy raz w tym roku przygotowuję na Święta makiełki. Naprawdę! I przyznam szczerze, że w przyszłym roku skosztuję ich znowu. Słodkie makiełki to idealne uwieńczenie wigilijnej
W kuchni Karmel-itkiFala upałów już za nami, ale to nie oznacza, że czas imprez w gronie znajomych dobiega końca - wręcz przeciwnie! Wszelkie ogrodowe party przenoszą się na poddasza
W kuchni Karmel-itkiW moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała
W kuchni Karmel-itkiSłodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkiTo chyba najlepszy przepis na ciasto ucierane, jaki miałam okazję wypróbować ( KLIK, KLIK ). Wypiek jest miękki, puszysty, a zarazem bardzo wilgotny, co do tej pory rzadko
W kuchni Karmel-itkiCrème brûlée to chyba jeden z popularniejszych francuskich deserów. Dość prosty w przygotowaniu, zawsze robi furorę na rodzinnych uroczystościach czy podczas kolacji z przyjaciółmi. Obłędnie smakuje
W kuchni Karmel-itkiWakacje, mam wreszcie wakacje! Ostatni egzamin, stres, brak snu, wszystko w końcu wróci do normy. A ja do pracy i do gotowania ;) Musimy to uczcić! Ten
W kuchni Karmel-itkiPieczony kalafior stał się w naszym małym domostwie hitem. Odkąd tylko pierwsze głowy pojawiły się na straganach, często goszczą w naszej kuchni.
W kuchni Karmel-itkiDlaczego ten sos jest taki niesamowity? Bo tak właśnie smakuje - nieziemsko i niesamowicie. A to za sprawą bazylii tajskiej, którą kupiłam na Festiwalu
W kuchni Karmel-itkiTen przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą
W kuchni Karmel-itkiKażdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a
W kuchni Karmel-itkiTak przy długim majowym i jakże leniwym weekendzie proponuję jakże smaczną i leniwą sałatkę! Jeżeli zostały wam gotowane ziemniaki (mogą
W kuchni Karmel-itkiETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkiW ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której
W kuchni Karmel-itkiPtysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to
W kuchni Karmel-itkiPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itkiSzukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście
W kuchni Karmel-itkiTo jak, ile pączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;) Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki
W kuchni Karmel-itkiChociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe
W kuchni Karmel-itkiIdzie nowe, tak mówią. Wraz z Nowym Rokiem przyjdzie, tak mówią. A czy będzie? Zobaczymy. W ferworze walki z chorą nogą, samą
W kuchni Karmel-itkiTak jak można kochać psa, kota czy dobrą książkę, ja kocham serniki - nie, to nie żart. Choć fakt faktem, dobrą książką nigdy nie pogardzę
W kuchni Karmel-itkiPamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu
W kuchni Karmel-itkiNie ma nic lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian
W kuchni Karmel-itkiKuchnia włoska z polską mają sporo wspólnego - dużo, smacznie i domowo. Co prawda daleko nam do tych rytuałów, posiłków w gronie rodzinnym, które
W kuchni Karmel-itkiZnowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet
W kuchni Karmel-itkiKasza jeszcze do niedawna stanowiła raczej zapomniany produkt niż głównego bohatera stołu. Jeżeli już się pojawiła, była dodatkiem do całej reszty, jak ziemniaki z
W kuchni Karmel-itkiMożna by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę
W kuchni Karmel-itkiJeszcze do niedawna uwielbiałam bawić się w kuchni, ślęczeć przy garnkach godzinami i zatracać się w zapachach, smakach i odgłosach dochodzących ze skwierczącej patelni
W kuchni Karmel-itkiWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiJeżeli nie macie pomysłu na małe co nieco, muffinki sprawdzą się idealnie. Postanowiłam wykorzystać mandarynki w syropie, które kupiłam niedawno w jednym z marketów. Zastanawiając się
W kuchni Karmel-itkiNa pewno znacie i lubicie "ciepłe lody", które niegdyś kupowano w spożywczych sklepikach osiedlowych. Niestety, wiele z nich już
W kuchni Karmel-itkiTegoroczny Karnawał jest wyjątkowo krótki, o czym mówiąna prawo i lewo. Czas barwnych i głośnych dancingów, śpiewów, biesiad czy
W kuchni Karmel-itkiTak to już jest, że Stary Rok ustępuje miejsca Nowemu, a tym samym stare pozostaje wspomnieniem, a nowe... Jak to nowe
W kuchni Karmel-itkiSylwester co prawda już za nami, ale jakby nie patrzeć, Karnawał w pełni. Co rozumiesz pod pojęciem "karnawał"? Bo
W kuchni Karmel-itki