Pewnie już wiecie - kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Kocham ją za pizze, spaghetti bolońskie, carbonara i inne pasty, za bruschette, owoce morza oraz tiramisu <3 Z miłości do słodkości, kawy i truskawek przygotowałam szybki deser :) Zapraszam na truskawkowe tiramisu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPewnie już wiecie - kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Kocham ją za pizze, spaghetti bolońskie, carbonara i inne pasty, za bruschette, owoce morza oraz tiramisu <3 Z miłości do słodkości, kawy i truskawek przygotowałam szybki deser :) Zapraszam na truskawkowe tiramisu :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu(...)cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować na puszystą masę z cukrami. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mascarpone. Zmiksować na puszystą
Weekendy w domu i ogrodzieTiramisu jest to popularny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą espresso i masy z jaj z mascarpone, wywodzący się z Włoch. Tiramisu w zależności od regionu z którego pochodzi, może przybierać różne formy i receptury. Continue reading Tiramisu at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plpiękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki: 300 ml śmietany 30% 2/3 szk cukru pudru 200 g mascarpone 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 opakowanie podłużnych
Bon appetit mon amieBezy Tiramisu MINI PAVLOVA – Dzisiaj zapraszam na pyszne bezy tiramisu z sosem karmelowo – kawowym. Bezy z wierzchu są chrupiące, a w środku piankowe. Do kremu nie dodałam cukru tylko samą wanilię, więc słodycz bezy i sosu karmelowego dobrze się równoważy. Całość smakuje wyśmienicie, bezy bardzo mi smakowały, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious.com.au ) Zdjęcia Monika Szeffler Przez Ogródek . Zapraszam(...)FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA Składniki: Beza: 6 białek 330g cukru Krem: 250g serka mascarpone 320ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos karmelowo – kawowy: 250ml mocnej kawy 200ml likieru Kahlúa + 2 łyżki 160g cukru Dodatkowo: kakao do posypania Beza: 1. Białka przełożyć do czystej, suchej miski
Mała Cukierenkasyropy) możecie znaleźć na stronie Kuchnie Świata Natomiast jeśli chodzi o kakao to w mojej opinii nie ma lepszego od tego produkowanego przez firmę VanHouten. Do np.włoskiego deseru tiramisu to produkt typu must have ( musisz mieć ) Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach, nie przerywają ubijania
Cztery FajeryTiramisu Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który raczej nie należy do lekkich. W internecie można spotkać różne przepisy na ten przysmak, jednak często zawierają one w swoim składzie śmietanę, co może czyni je równie smacznymi i może bardziej delikatnymi - do tiramisu jednak im daleko. Trochę poszperałam w zakamarkach internetowej wiedzy, jak się okazało, w różnych regionach
My sweet a lifeMacie ochotę na pyszny i prosty deser? Polecam wam tiramisu. Można go zrobić w większym płaskim naczyniu i kroić w kawałki jednak ja proponuję go zrobić w kieliszkach lub małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości. Składniki: 500 g mascarpone 4 żółtka 100 g cukru 20-30 ml amaretto 2 białka około 15-20 podłużnych biszkoptów około(...)kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki gdyż tiramisu najlepiej smakuje schłodzone. *Ilość espresso zależna od tego jak mocno biszkopty będą wpijać
Ala piecze i gotujePyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera(...)śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu Ciemne kakao do oprószenia Jak wykonać tiramisu ? Kawę rozpuszczalną wsypujemy do kubka razem z przyprawą do piernika, zalewamy szklanką gorącej wody słodzimy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego naparu wlewamy ciemny rum, mieszamy. Żółtka
Wanilia i Kardamon