pyszności, jakich dane mi było spróbować. Gdyby nie resztki zdrowego rozsądku, zjadłabym wszystko. Sama. Na raz ! Przepis podpatrzyłam u Pomidorowej Ani i od razu przepadłam. Wszelkie wariacje na temat tiramisu są u nas bardzo mile widziane; gdy zobaczyłam połączenie tego pysznego, włoskiego deseru z moimi ukochanymi, krwawymi pomarańczami wiedziałam, że też muszę takie mieć. Nie czekałam długo... Zaraz po Świętach(...)tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru 3 żółtka 2 białka nasączenie: 50 ml delikatnej czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidentyfikować. A nazwy do tej pory nie miał, bo Madzia sama, na poczekaniu, go wymyśliła. Ot, takie z niej sprytne dziewczę. Najbliżej ze znanych nam deserów było mu do tiramisu. Więc tak właśnie go nazwaliśmy. Tiramisu po polsku. Purystów jedzeniowych od razy przepraszamy. Nie obrażajcie się, wiemy, że z tiramisu nie ma to nic wspólnego. Taka nazwa tylko, tak samo
Marder&Marder Manufacturemoment smakowo. Włochy kulinarnie znane są nie tylko z doskonałych makaronów czy innych dań wytrawnych, lecz też z pysznych deserów, a najlepszym i najbardziej znanym jest oczywiście tiramisu. Ja wprost ubóstwiam smak biszkopcików nasączonych kawą i przełożonych aksamitnym kremem z mascarpone. TIRAMISU Składniki: (foremka 25 x 15) 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g) 4 jajka(...)Następnie układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów,kolejną warstwę kremu i wierzch ponownie posypujemy kakao. Deser najlepiej wstawić na całą noc do lodówki aby stężał. Voila! Nie dodaję do tiramisu śmietany, dzięki temu krem jest bardziej zwarty i nie "pływa
Bon appetit mon amiePodglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach. To popularne ciasto doczekało się różnych wersji, ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :) Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego zachęcam do jego przygotowania. Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria(...)prawna i cukiernia. Mijając je zauważyłam, że szczególnie panie po drodze do pracy zaopatrują się w cukierni w smaczne ciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około
Proste PotrawyUpały nas cały czas nie opuszczają, więc i deser musi być z lodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam, jagodową wersję Tiramisu zamiast klasycznego. Tiramisu jagodowe Składniki: - 300 g jagód - 250 g serka mascarpone - 2 jajka - 2 łyżki cukru - biszkopty - 3 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit - szczypta soli Przygotowanie: Herbatę zaparzamy przez pięć(...)jasną i posypujemy jagodami. Na jagody układamy namoczone w naparze biszkopty, które smarujemy pozostałą częścią jasnej masy i posypujemy pozostałymi jagodami. Całość wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (Tiramisu można przyozdobić bitą śmietaną). Życzę smacznego
Kulinarne życieBardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu: 400ml śmietanki 30%, 500g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 surowe żółtka, łyżka żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant
Z miłości do słodkościzamierzaliśmy pierwotnie. Zacznę od początku. Często kupuję kremówkę Łaciata, napoczętą miałam w lodówce i byłam pewna, że mam też całą. Upiekłam biszkopt z 2 jajek i chciałam zrobić krem tiramisu do niego, jednak kiedy wlałam kremówkę do miski i wlałam tą nienapoczętą spostrzegłam, że jeden kartonik wygląda ciut inaczej i co się okazało? Blondynka wlała część kremówki(...)drugi kartonik to było mleko 3,2%. A mleko i kremówka się nie ubije tak jak chciałam, więc w mojej głowie powstał plan B. Tak więc powstało Tiramisu w wersji XXL, a przy okazji wykorzystałam resztkę kremu kawowego z Lidla. Oj jakie to było pyszne i jaka radość syna, kiedy w lodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji
Blondynka Gotujemnie dzisiaj murzynek z nutą korzenną, nasączony sokiem jabłkowym i przełożony kremem tiramisu. Sami musicie koniecznie spróbować, aby się przekonać jak te smaki do siebie pasują :) Składniki: 1 szklanka mąki, 200 g masła, 4 jajka, 2 czubate łyżki kakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki wody, 1/4 szklanki soku(...)jabłkowego Ogrody Sabinu, 400 ml zimnego mleka, 1 krem tiramisu Dr Oetker . Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę, przyprawę do piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy masa ostygnie dodajmy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą
Aga w kuchnichyba jeden z najbardziej jesiennych deserów jakie znam :) Przepis na tą wersję tiramisu znalazłam na blogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej(...)przepisu wyszło mi 6 porcji, jednak muszę przyznać, że były naprawdę solidne. Nie wszyscy poradzą sobie ze zjedzeniem jednej „na raz” ;) Spokojnie więc można nawet podwoić ich liczbę. Tiramisu udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz szczyptą cynamonu :) Składniki (na 6-12 pucharków): 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 200 ml śmietany 30% (schłodzonej) 400-450 g puree z dyni (schłodzonego
MyCookBook.plKolejna owsianka - tym razem a la tiramisu. "Nieufność to mgła, Co przynosi tylko ciszę Jak klatka ze szkła Nie pozwala nam się słyszeć Samotność to pies Co kąsa tak bez uprzedzenia Ja wiem jak to jest... Znam to przecież, znam, aż do znudzenia " owsianka tiramisu Przepis: własny / 1 porcja / 40 g płatków owsianych 60 ml kawy 40 g mascarpone(...)Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mascarpone. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą mascarpone. Gotową masę przełożyć na płatki owsiane. Całość wstawić do lodówki. Rano owsiankę tiramisu posypać kakao. smacznego
tost z dżememKochani zakochałam się ... w TIRAMISU ! (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) Nawet znaczenie tego deseru zachęca do flirtu. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu. Do miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów
potrawyregionalnekrok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację znalazłam na blogu Paleta smaku , ale zrobiłam po swojemu. Do kremu użyłam całych jajek, nie tylko żółtek, żeby był bardziej(...)puszysty. Część fig skarmelizowałam, świeżymi udekorowałam całość. Wyszło bajecznie - musicie tego spróbować! A jeśli nie używacie surowych jajek, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po pasteryzowane. Bo tiramisu bez jajek to, moim zdaniem, już nie to samo... Figowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 75 g cukru pudru 2 jajka 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak Jedzeniapół :P). Życzę Wam tym samym szalonych pomysłów a dla tych zaganianych ostatnio (jak ja) polecam ten szybki, oszukany deser :) Dlaczego oszukany? A no ponieważ oryginalne Tiramisu powinno w swoim składzie zawierać serek mascarpone, likier amaretto i kilka innych składników. A ja posłużyłam się tym oto gotowcem :) Kiedyś z M kupiliśmy ten krem "na spróbowanie" i jemu tak zasmakował(...)czasu do czasu muszę mu go zrobić :) Nie wątpię, że oryginalne Tiramisu smakuje o niebo lepiej, lecz mi akurat ta wersja odpowiada, bo naprawdę nie zajmuje dużo czasu :) Na 4 duże porcje Składniki: 1 opakowanie kremu Tiramisu 200-250 ml mleka (tyle ile podane na opakowaniu) opakowanie biszkoptów szklanka zaparzonej kawy (mocniejszej) kakao Krem przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniu
My simple kitchenKremowe, słodkie i bardzo delikatne - tiramisu bez dodatku śmietany i alkoholu. Idealne do popołudniowej kawy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy, więc poniższy deser bardzo przypadł mi do gustu. Warto dodać, że tiramisu jest bardzo sycące, więc za jednym razem raczej nie będzie w stanie zjeść 2 kawałków :) Składniki na 6 dość dużych porcji: 250 g serka mascarpone 100 ml espresso(...)połowę ubitej masy i posypać odrobiną gorzkiego kakao. Ponownie namaczać biszkopty i wylać resztę masy. Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Przygotowany deser umieścić w lodówce na co najmniej 12 godzin. Tiramisu najlepiej smakuje na drugi dzień. Umyte jajka zaparzyć we wrzącej wodzie (około 15 sekund) Warstwy: namoczone biszkopty, masa kremowa, kakao, namoczone biszkopty, krem Rady: - deser najlepiej smakuje na drugi dzień
Ugotować