tiramisu - 2015 przepisów (strona:115/135)

327. 168

Zostałam otagowana przez http://tasty-breakfast.blogspot.com/ , dziękuje bardzo :* 1. Która kuchnia świata jest Twoją ulubioną? Każda po trochu ma w sobie coś co lubię. 2. Wymarzony deser. Chciałabym spróbować prawdziwe tiramisu. A tak po za tym, deser to deser, każdy będzie dobry <3 3. Znienawidzona potrawa. Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy) kotlety rybne

More food, love and dreams
583. Bananowo-kawowy krem jaglany. 157

parujące miseczki od zimnych naczynek z lodówki. Składniki: 60g kaszy jaglanej 1 - 1 1/2 szklanki wody/mleka* banan porządna łycha ricotty(ok.50-70g?  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( u mnie: kawa tiramisu ) cynamon, sól coś do posłodzenia ew. zmielona kasza jaglana/ mąka ziemniaczana** Kaszę jaglaną przelewamy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wrzucamy ją do garnka zalewamy wodą, dodajemy kawę, słodzimy, wstawiamy

More food, love and dreams
606. Na szybko. Z kaszy. 191

placki z kaszy manny placki z sosem z nutalli* z bananami i orzechami laskowymi; kawa tiramisu z mlekiem  Nerwowy poranek, kłótnia z bratem, sos za rzadki, jedzone w pośpiechu bo spóźniona już jestem. Ach... Ciężki dzisiaj dzień przede mną, a niby niedziele są takie spokojne... ale, dam radę

More food, love and dreams
Crème brûlée 178

Crème brûlée to klasyk w dziedzinie deserów, jest znany na całym świecie, tak samo jak tiramisu czy panna cotta . Deser ten rzekomo wymyślili Francuzi. Po raz pierwszy wzmianka o nim pojawiła się w 1691 roku w książce kucharskiej François Massialota. Z języka francuskiego c rème brûlée oznacza po prostu przypalony krem . Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy

W kuchni Katie
Panna cotta z sosem malinowym 194

jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia… Składniki: 400 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru Sos malinowy: 250 g malin (mogą być mrożone) 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina około

Oryginalny smak
Torty galeria 343

śliwkami Tort bezowy Pavlowa Tort śmietankowo jabłkowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami         Tort orzechowo kokosowy     Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort miodowy z kremem Tort tiramisu Tort czekoladowy z truskawkami

Ala piecze i gotuje
Tiramisu made by MP. 323

długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu.  chciałam zrobić je oryginalnie, ale nie miałam przekonania do ubitych surowych białek. Zamiast tego użyłam bitej śmietany. Wyszło tak pysznie, że aż mało przyzwoicie.  Sama zjadłam pół tortownicy ;) i to prawie na raz.  Jest dość słodkie

Malinowe Pocałunki
Coś na Walentynki na kolacje we dwoje:) deser i Drinko 185

przedstawiam Wam moi drodzy idealny deser na walentynki i drink, który na pewno pokochacie. Motylki w brzuchu, bo tak nazywa się ten deser,  czyli biszkoptowe naleśniki z truskawkowym tiramisu, truskawkowymi bezami i karmelizowanym ananasem, smakuje cudownie Motylki, które symbolizują zakochanie się i czucie w brzuchu motylków na widok osoby drugiej, z Ananasa obrączki symbolizujące związanie na wieki

pichciszto
Walentynki już jutro – 14 lutego. 183

Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji  –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser  -  A na deser ?  - wspólna kąpiel z bąbelkami w wannie i w kieliszku (myślę o pozostałym szampanie), kilka zapalonych

Kulinarny karnet Christophera
Zbiór przepisów na potrawy z dyni 187

niebawem pojawią się na blogu nowe, dyniowe wpisy... Zupa krem z dyni Racuszki z dyni   Placuszki serowo - dyniowe   Chlebek z dynią   Pianka z dyni   Tiramisu z dynią   Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce   Brownie z dynią   Klasyczne ciasto z dynią   Płonący tort dyniowy   Sernik z dynią na kakaowym spodzie   Drożdżowe ślimaczki

Z miłości do słodkości
Zimny drań delikatny jak ptasie mleczko-szybki tort bez pieczenia 1272

Szybkie ciasto bez pieczenia.  Skladniki - - opakowanie biszkoptow do tiramisu -sok porzeczkowy -galaretka porzeczkowa (badz o smaku owocow lesnych ewentualnie wisni) -galaretka brzoskwiniowa -smietana do ubijania 36 % okolo 500 g -swieze lub mrozone borowki -dzem z owocow lesnych lub borowkowy Przygotowywujemy galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niz jest to w przepisie na opakowaniu. Galaretka brzoskwiniowa bedzie potrzebna do bitej smietany

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki deser na wynos 309

całymi orzechami ,niedużo, to ma być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż jest to wersja fit, a sos do deserów idealnie nam go zastąpi. biszkopty do tiramisu lub biszkopt pieczony w domu słoiczki z dżemów długa najlepiej, łyżeczka do deserów. Ja takowej nie posiadam,ale widzę, że jest to gadżet bardzo przydatny! Na dno słoiczka wciskamy biszkopt

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą 215

Ostatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód:  250g kakaowych herbatników

Z miłości do słodkości
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 244

owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również  daje praktyczne rady

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 134

Lubicie tiramisu? Ja baaardzo:) Zawsze robiłam tylko klasyczną wersję, ale jak zobaczyłam ten przepis u Ani, koniecznie musiałam go wypróbować! Troszeczkę jednak go przerobiłam:) Deser jest mocno czekoladowy a zarazem orzeźwiający dzięki mięcie. Jeśli szukacie odpowiedniego deseru na letni wieczór polecam to pyszne połączenie czekolady, truskawek i mięty... Nie ma nic lepszego:) Składniki: 200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze(...)czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao

Z miłości do słodkości