Pasztet z cukinii 212bułkę, zioła, żółtka, pomidory, boczek, cebulę i pozostałe przyprawy. Dobrze wyrobić, odstawić na 15 minut. Po tym czasie okaże się, czy nie trzeba dodać dodatkowej porcji tartej bułki - masa powinna być zwięzła Białka ubić na sztywną piane. Masę wymieszać z ubitymi białkami, delikatnie przełożyć do wyłożonej cukinią foremki. Powierzchnię pasztetu wyrównać. Wstawic
Stare Gary
Uszka z grzybami 1014Przekładamy całość do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy do farszu tartą bułkę, majeranek, sól i sporą ilość świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu. Dokładnie mieszamy.Ciasto na uszka: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko i lekko mieszamy je z mąką. W czajniku
Poezja smaku
Drożdżowe ciasto z czerwoną porzeczką 192Pyszne,dietetyczne porzeczkowe ciasto,ktore wygladem przypomina tarte,a tarta nie jest.Spod stanowi idealne,cieniutkie ciasto drozdzowe.Proporcje grubosci ciasta,masy smietanowo-jajecznej i porzeczek sa dobrane idealnie.Szczegolnie dla wszystkich lubiacych ciasta nie przeladowane tluszczem i liczacych kalorie.Kolejne ciasto z serii "samo sie robi".Na pewno wyprobuje je z innymi owocami rowniez,dlatego i Wam polecam.Upieklam(...)formie na tarte o przekroju 26 cm.Skladniki : Spod:70 ml mleka15 g masla125 maki pszennej 10501 zoltko1 lyzeczka suchych drozdzy ( 10 g swiezych)25 g cukruszczypta soliskorka starta z pol cytrynytluszcz do formyNalozenie:500 g porzeczek czerwonych150 g kwasnej smietany100 g cukru 2 jajkaziarenka z polowy laski waniliiWykonanie:Podgrzac mleko,roztopic w mleku maslo.Polaczyc z reszta skladnikow na spod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z cukinii - pyszny 247bulka tarta,platkami owsianymi,2-ma zoltkami,ziolami,pomidorkami i przyprawami.Najlepiej zrobic to reka.Odstawic na 15 minut.Po tym czasie okaze sie,czy nie dodac dodatkowej porcji bulki tarte (dodalam jeszcze 3 lyzki).poniewaz masa powinna byc zwiezlabialka ubic na sztywna pianemase wymieszac z ubitymi bialkamiczwarta cukinie przy pomocy nozyka do obierania warzyw pokroic w cienkie plastry.Plastrami wylozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
RÖSTI - super chrupiące placki 321Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty(...)ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne rösti jest dosc duzym,grubym i jednym plackiem.Czesto towarzyszy daniom miesnym z sosami.Mojego placka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z ciecierzyca i tzaziki z cukinii 233cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde rewelacyjnie.Warto wyprobowac,polecam.Skladniki : mieso mielone-1 kggotowana ciecierzyca -1 puszkajajko - 1 sztukagoraca woda - 4-8 lyzek1 cebula maslo ghee lub olejbulka tarta do obtaczaniaSkladniki na tzaziki z cukinia:1 mala cukinia300 g jogurtu(...)goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male kotleciki,obtaczac w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle ghee po kilka minut z obu stroncukinie zetrzec na grubych oczkach tarki,posolic.Odstawic,by puscila wode,nastepnie ja odcisnac.Jogurt polaczyc z odcisnieta z nadmiaru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 285porcje8 podudzi z kurczaka50 g parmezanu lub innego twardego sera100 g tartej bułki2 małe jajkasól2 łyżeczki suszonego oreganopieprz cayenn80 g mąkiWykonanienastawic piekarnik na 200`C,z termoobiegiem na 180`C.Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą.W drugiej miseczce rozbełtać widelcem jajka i doprawić solą, pieprzem cayenn i oregano.Do trzeciej(...)miseczki wsypać mąkęnóżki z kurczaka obtoczyć najpierw w mące.Nadmiar mąki strzepnąć.Następnie umieścić w roztrzepanych jajkach i na końcu obtoczyć w panierce z bulki tartej i parmezanuopanierowane nóżki ułożyć na blaszce do pieczenia,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na średniej szynie 45 minut,aż do zezłoceniapodawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z kalafiora 2316cebulę z czosnkiem -bez oleju, opłukany i posiekany koperek i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną mielonego kminu rzymskiego (zdecydowanie poprawia ich smak). Dodać kilka łyżek bułki tartej (na początek 5-6) i wymieszać(...)zależności od konsystencji można dosypać więcej bułki aż z masy będzie można formować kotleciki. Dobrze jest wstawić masę na pół godziny do lodówki. Uformowane kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć-na średnim ogniu, żeby ich nie spalić – na złoty kolor. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego Post Kotleciki z kalafiora pojawił się
UgotujmyTo.pl
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 232Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć do tego kremu małej, mocno pomarańczowej, wpadającej w czerwień dyni(...)aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie wyjmij dynię z piekarnika, ostudź i zmiksuj w malakserze na gładkie puree. Odmierz potrzebną ilość do curdu, a resztę zostaw na tartę lub inny mój dyniowy przepis
Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUPIĄCE KRĄŻKI CEBULOWE - ONION RINGS 282wymieszaj bułkę tartą z solą.Pojedyncze krążki panieruj najpierw w mące z solą, następnie w roztrzepanym jajku z mlekiem, a na końcu obtocz je dokałdanie w bułce tartej z papryką.Krążki smaż we frytownicy na rozgrzanym oleju w temperaturze 190 stopni C lub na patelni albo w rondlu - na głębokim oleju (około
Słodko-Słony Świat Ilony
Tradycyjne kotlety de volaille 389filety z piersi kurczaka100 g masła2 jajka150 g tartej bułkisólolej do smażeniaWśród mięs na polskich stołach najczęściej króluje drób, a jednym z najbardziej popularnych sposobów na piersi kurczaka są kotlety de volaille. Mają one francuskie pochodzenie, a jego historia sięga XVIII wieku. Bardzo smaczny mięsny dodatek do obiadu, z chrupiącą panierką i delikatnym mięsem w środku.Mięso(...)każdym płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu, ułożyć słupek masła, a mięso wokół niego ciasno zrolować.Do jednego głębokiego talerza wbić jajka, roztrzepać, a do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Kotlety panierować dwukrotnie, zanurzając kolejno w jajkach i obtaczając w tartej bułce.Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć na średnim ogniu po około
Świat Domowej Kuchni
Kotlety drobiowe w sezamie 280roztrzepać jajka i doprawić je solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą i sezam a do trzeciego mąkę. Filety panierować kolejno w mące, jajkach i tartej bułce wymieszanej z sezamem.Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu po około 3-4 minuty z obu stron, aż się ładnie zarumienią.Usmażone
Świat Domowej Kuchni
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 255mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1/2 czerwonej surowej papryki100 g czerwonej fasoli z puszki1 cebula2 ząbki czosnku100 g tartego żółtego seramały pęczek natki pietruszki1 jajko2 łyżki bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniasól, pieprzSos pomidorowy:750 ml bulionu5 łyżek mąki tortowej1 łyżeczka papryki słodkiej1 szczypta papryki ostrej1 szczypta pieprzu4 łyżki przecieru pomidorowego250 ml śmietanki 30%Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu(...)mielone łączymy z cebulą, papryką, fasolą, czosnkiem, żółtym serem, pietruszką i jajkiem. Całość doprawić solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie) na jednolitą zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę.Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać
Świat Domowej Kuchni
Devolay z masłem i serem 219Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay:- 2 duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka(...)się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Tą czynność powtórzyć
Gotuj Z Muzyką
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 250fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam! SKŁADNIKI:* kasza gryczana – 250 g* ser biały – 300 g* jajko – 2 szt* natka pietruszki – 1 pęczek* bułka tarta* sól* pieprz* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie(...)biały mielimy (lub dokładnie rozgniatamy widelcem). Mieszamy z kaszą. Dodajemy jajka i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy ( ugniatając ręką ). Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy np. z sosem grzybowym
Ostra na Słodko