ziołami jajko garść bułki tartej 2 łyżki żurawiny ze słoika kilka kropli oleju lnianego 2 łyżki oleju rzepakowego *Można dodawać wszelkie inne warzywa według gustu i upodobań. Na talerzu układamy sałaty oraz rozsypujemy odsączony zielony groszek. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ser camembert tniemy na trójkąty. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz wysypujemy bułkę tartą. Trójkąty sera obtaczamy(...)jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i ciepłe kładziemy na sałatce. Robimy kilka kropek żurawiny oraz skrapiamy olejem lnianym. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem talerzyka z żurawiną. Smacznego
Kolizje Smakówjajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować 18-20 min mieszając od czasu(...)torebka, to nie. Miękki, ale jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione
Kulinarny karnet Christopheramarynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula(...)łyżka soli 1 szklanka cukru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE: Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinia3 łyżki tartego parmezanu2 łyżki bułki tartej4 łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wrzucamy do małej miski, solimy, pieprzymy i na chwilę odstawiamy. W drugiej misce mieszamy parmezan z bułką tartą. Zalewamy plasterki cukinii oliwą i dobrze mieszamy. Obtaczamy każdy plasterek w serze z bułką i układamy na blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Moje Kuchenne Rewelacjeewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące, potem w jajku(...)bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie
Proste PotrawyJajko 2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła. Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą(...)Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem. Smacznego
Kolizje Smakówciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby obsypujemy solą i pieprzem. Następnie maczamy w mące(...)roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron i zajadamy. Smacznego
Kolizje Smakówporcjeczas przygotowania: 45 min.Składniki:na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita Przygotowanie(...)klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej
Truskawkowa FiestaDziś pokarzemy Wam jak przygotować placuszki z kabaczka, które podbiją Wasze serca :) Potrzebujemy: · 1kg kabaczka · 4łyżki bułki tartej · ½ szklanki mąki · Olej · 1 żółtko(...)sól · Pół cebuli Wykonanie: Umyj obierz pokrój i wydrąż kabaczka oraz zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach Odcedź zbędną wodę Dodaj mąkę bułkę tartą żółtko i wymieszaj Zetrzyj drobno cebulę (Jeśli nie chcesz płakać obraną cebulę przez ok 1min polewaj zimną wodą) Wrzuć do miski popieprz i posól oraz mocno wymieszaj Jeśli
Bonapetit2xMciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Uwaga – sprawdzona rada 1) aby poprawić konsystencję masy można dodać odpowiednią ilość bułki tartej. Życzę smacznego
Świat Smakupokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę(...)podsmażamy aż zmięknie i trochę się przyrumieni, to samo robimy z papryką. W sporej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt luźna i klejąca, dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto-brązowo. Kotlecików wyszło mi sporo. Część można zamrozić lub zjeśćnastępnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie
Ratunku obiadbułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli jest zbyt kleista, dodajemy więcej bułki tartej. Tak przygotowane pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu, a po kilku minutach, gdy będą już gotowe (Trudno powiedzieć po jakim czasie pulpeciki są już ugotowane, bo każdy robi je trochę
Ratunku obiadwcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Pieczarki i paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny(...)oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką oraz jajkiem. Jeśli masa jest nieco zbyt kleista i ciężko będzie się lepiło kotleciki, dodajemy trochę bułki tartej (ok. 3 łyżek powinno wystarczyć). Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką
Ratunku obiadPrzy okazji tych pysznych klopsików chciałam również wspomnieć o moim ostatnim patencie na zdrowszy zamiennik bułki tartej. Pewnie zaraz się dowiem, że to żadna nowość i wszyscy już dawno tak robią, ale ja ostatnio wpadłam na to trochę przez przypadek. Otóż bułka tarta skończyła mi się już jakiś czas temu i kto by pamiętał o zakupie(...)Jakież było moje zdziwienie, gdy sięgnęłam po pojemnik, który okazał się pusty! Wszystko było już gotowe i doprawiona masa mięsna czekała już tylko na zagęszczacz w postaci właśnie bułki tartej. Formować klopsików za bardzo się z niej nie dało, bo była dość lepka, więc musiałam wymyślić jakiś zamiennik. Przeglądając szafki znalazłam jedynie mąkę: pszenną, ziemniaczaną i żytnią razową oraz
Ratunku obiad