Kotlety mielone drobiowe z kukurydzą + film 251ostrej papryki duża szczypta czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej + 3/4 szklanki do panierowania olej do smażenia przepis Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz jajko, wsypujemy sól,ostrą paprykę i czarny pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, do masy wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy. Z mięsnej masy formujemy(...)niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Dania
Smażony ser camembert + film 216okrągłe serki typu camembert 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki sezamu 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia przepis Okrągłe serki typu camembert przekrawamy na 4 części. Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem a w drugiej misce łączymy bułkę tartą z sezamem. Kawałki sera obtaczamy w mące, jajkach a na końcu w bułce tartej z sezamem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kawałki sera około minuty z każdej strony. Po usmażeniu ser odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną przekąskę podajemy na gorąco
Smakowite Dania
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami + film 245pieczarek pęczek natki pietruszki 1 cebula 1-2 jajka 2 łyżki masła roślinnego olej do smażenia + 1 łyżka do gotowania kaszy + opcjonalnie odrobina oleju do masy 1/2 szklanki bułki tartej do masy + szklanka do panierowania kotletów czarny pieprz sól przepis Do garnka wsypujemy kaszę gryczaną i zalewamy litrem wrzątku a następnie dodajemy olej, kaszę gotujemy około 20 minut(...)posiekane pieczarki i chwilę wszystko podsmażamy. Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, natkę pietruszki, wbijamy jajko (bądź dwa w zależności od wielkości) i całość mieszamy, wsypujemy bułkę tartą i wszystko razem łączymy. Gdy masa będzie zbyt sypka opcjonalnie możemy dolać odrobinę oleju, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy
Smakowite Dania
Domowe nuggetsy + film 218niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 4 garście płatków kukurydzianych olej do smażenia 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte piersi(...)miski doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy czosnek granulowany, przyprawę curry, czarny pieprz oraz kurkumę i mieloną paprykę, wbijamy całe jajko i wszystko mieszamy dłonią. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone w dłoni niezbyt drobno płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Usmażone nuggetsy odsączamy
Smakowite Dania
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 236minut, gotowanie 20 minut. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, pęczek pietruszki, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki bułki tartej, oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć do garnka, albo do patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki(...)tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. is a post from: moda na bio The post Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku
MODA NA BIO
Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) 336grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę(...)kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej. Roladki możemy spiąć go wykałaczką, ale nie jest to koniecznie. Na patelni rozgrzewamy
Mania Gotowania
Jarskie krokiety z nadzieniem gryczano – pieczarkowym 206łyżeczka soli 1 średnia cebula 2x 20g margaryny 1 łyżeczka natki pietruszki Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. W rondelku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy kaszę gryczaną i mieszamy około 2-3 minuty, po czym(...)natkę pietruszki i całość jeszcze raz dobrze mieszany. Naleśniki faszerujemy kaszą i zawijamy w koperty lub roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety
Smakowy Raj
Tradycyjne mięsne krokiety 211użyłam karkówki) 1- 2 cebule 2 jajka Ok. 1 łyżeczka soli Pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna. Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać do niego trochę rozpuszczonego masła. Naleśniki faszerujemy i składamy w koperty lub roladki. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, po czym pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem
Smakowy Raj
Krokiety z kapustą i pieczarkami, czyli szczypta klasyki :) 210duża cebula Pieprz 1 łyżka oliwy lub smalcu ze skwarkami 10g margaryny Dodatkowo: 1-2 jajka Bułka tarta* Olej do smażenia * Jeśli nie należycie do fanów bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pyszna Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką(...)rondla z rozpuszczoną margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety
Smakowy Raj
Kartacze – kluski tarte z mięsem 323Suwalszczyzny). Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję przepis :) Kluski tarte: Około 1 kg ugotowanych ziemniaków Około ½ kg surowych ziemniaków 1 jajko 4 – 8 łyżek mąki pszennej (dałam 6 łyżek – około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli(...)ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą tetrową i wyciskamy z nich do osobnego naczynia sok. Odstawiamy go na około 15 minut, by skrobia opadły na dno. Następnie sok delikatnie zlewamy, a pozostałe na dnie skrobia dodajemy do tartych ziemniaków. Surowe i ugotowane ziemniaki, skrobia
Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 261dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż w połączeniu z naleśnikiem i resztą dodatków, sól i pieprz są słabiej wyczuwalne). Na środek naleśnika nakładamy szpinak, posypujemy tartym serem i składamy w kopertę (lewy i prawy bok naleśnika zakładamy nieznacznie do środka, po czym zakładamy dolną część naleśnika i zawijamy go do góry – jak na zdjęciu(...)przepisie na krokiety z mięsem). Po zrobieniu wszystkich krokietów, panierujemy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze zrobić większą ilość krokietów i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś szybkiego na obiad
Smakowy Raj
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 246kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie(...)Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron
Kulinarna rozmowa
Pieczone kotlety z piersi kurczaka z cukinią 400minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy ją z wody. 2. Do bułki tartej dodajemy mleko i mieszamy. 3. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy czubrycę, sól, pieprz, cukinię, jajko, bułkę tartą z mlekiem, kukurydzę. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się
Szefowa kuchni
Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką 457Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 garść różyczek brokuła, 1 garść różyczek kalafiora, 1 garść mini marchewek, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz. Przygotowanie: Różyczki brokuła, kalafiora i mini(...)marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa i cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z buraczkami zasmażanymi Orzech
Aga w kuchni
Kotlety z kalafiora 191przez pewien czas będę nadawać z... Chicago! To co, macie ochotę razem ze mną lekko nadgryźć Amerykę? :) Składniki (na 10 szt.) 0,5 kg kalafiora 1 jajko bułka tarta 1 łyżka masła 1 cebula sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i zeszklić na patelni. Odcedzić kalafior, dodać masło i rozgnieść jak ziemniaki na puree. Dodać cebulkę, sól i pieprz, wymieszać. Następnie dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z ob stron na złoty kolor
pink envelope