tarta - 42848 przepisów (strona:2338/2857)

BROKUŁOWA ZE SŁONECZNIKIEM 179

solę do smaku. Dodaję brokuła do wody, gotuję ok 8 min. Studzę. Kroję na mniejsze kawałki. Jajka obieram i kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki. Dodaję majonez i jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Na koniec na suchej

Gotowanie Patki
AJVAR - pasta z Bałkanów 129

rocznie! No to znaczy tylko jedno, musisz ją zrobić w domu! Pastę możecie wykorzystywać na wiele sposobów, jako pasta do chleba, placuszków, naleśników, jako sos do pizzy, nadzienie do tart wytrawnych, dodatek do mięs itp. Podstawą dobrego ajvaru jest słodka pieczona papryka i bakłażany.  Potrzebujesz około 4 duże słodkie papryki, 1 bakłażana, 4 ząbki czosnku, ja dodaje również

SMYKWKUCHNI
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami-proste i pyszne 171

około 2 godziny,po tym czasie wykladamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 1 h 20 min w temp 180 stopni. WARZYWA Warzywa trzemy lub kroimy na drobno, smażymy na maśle do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy je na półmisek i na nie dajemy upieczone udka.  Polecam i życzę smaczn ego :) Udka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa kurkowa z quinoą i rozmarynem 133

liść laurowy ziele angielskie świeżo zmielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie zostawiamy w całości. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce o większych oczkach, lub siekamy w rozdrabniaczu. Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy chwilę i wrzucamy kurki, dusimy, aż odparuje z nich woda

Quinoa Raz!
Pierogi z serowo-piernikowym nadzieniem 189

miską lub ściereczką na czas przygotowania nadzienia. Twaróg (jeśli nie jest gładki przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę lub praskę) miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, przekładamy ciasto i wałkujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środku każdego umieszczamy nadzienie. Zlepiamy

Smaki Na Talerzu
Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku 756

niedosmażony w środku. Teraz włóż do gorącego sosu. Ugotuj makaron. Ułóż makaron na talerzu, polej sosem, połóż porcję ryby i posyp pietruszką. A może wolicie łososia z pesto, albo tartę?   Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Łosoś po toskańsku – ryba w sosie po włosku

codojedzenia
Dżem pomidorowy z cytryną. 161

usuń twarde białe zgrubienia od ogonka. Zmiksuj blenderem na gładką papkę wlej do rondla. Cytryny umyj dokładnie szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce ( na tej stronie na której trzesz ziemniaki na placki ziemniaczane ), wyciśnij sok. Otartą skórkę i sok dodaj do pomidorów, wsyp cukier żelujący i wymieszaj wszystko dokładnie razem. Naczynie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Następnie

Przepisy i porady kulinarne
Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. 1381

własne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po  pierwsze - do   zupy , po  drugie - do   zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez  passaty  pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zasmażane buraczki na ciepło 285

godziny). Następnie wyjmujemy buraki z piekarnika, rozwijamy folię i odkładamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy przestaną parzyć w ręce możemy obrać skórkę. Powinna sama odchodzić. Buraki trzemy najmniejszych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni dodajemy starte buraczki, łyżkę oleju i zasmażamy. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami miodu, sokiem

Dieta bez mleka
Ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami 138

Uwielbiam ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych. Po pierwsze - są zdrowsze niż inne, po drugie - błyskawicznie się je przygotowuje, po trzecie - można do nich " przemycić " nasze ulubione dodatki: czekoladę, orzechy, różne nasiona, suszone owoce itp. I naprawdę smakują! Moja dzisiejsza propozycja, to ciasteczka owsiane z dodatkiem czekolady i...bananów :). Tak tak, banany również się w nich skryły ;). Dzięki nim ciasteczka

Opowieści z piekarnika
KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 286

Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie.    Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy

W kuchni Karmel-itki
Gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) 239

małe gruszki 1 małe jabłko duża szczypta cynamonu niespełna 1/2 łyżki cukru trzcinowego Propozycja podania: bita śmietana i odrobina cynamonu. Ciasto piekłam w małej papierowej formie na tartę (średnica 16 cm 3,5 cm wysoka) od Alfatec Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Dodajemy posiekane masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstanie a la kruszonka. Następnie dodajemy całe jajko

Słodkie okruszki
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 140

jajkami, mąką i częścią jagód. Wylewamy na ciasto. Patelnię tytanową firmy Woll wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 % C i  pieczemy ciasto 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekładamy tartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało na talerz

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem 150

smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony smażymy go tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy czosnek, wlewamy śmietankę i lekko zagotowujemy, doprawiamy i wylewamy na kurki. Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać żywszych kolorów. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180°C przez

W Moim Magicznym Domu
Cukiniowe spaghetti z pesto, halloumi i pomidorami 164

Dlaczego? Po pierwsze uwielbiam cukinię i wszystko co można z niej przyrządzić. Cukinia jest po prostu smaczna i basta! Po drugie, cukinia jest dostępna przez cały rok! Po trzecie kocham pesto o przeróżnych smakach. Do cukinii mogę wykorzystać pesto z jarmużu czy pesto z kolendry lub wymyśleć kolejne jak to z bobu i mięty…Dlatego cukiniowe spaghetti będzie smakować

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania