soku z pomarańczy Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Masło i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać jedno jajko - miksować. Dodać drugie jajko - miksować. Dodać trzecie jajko - miksować. Dodać skórkę z pomarańczy - miksować. Do tak powstałej masy dodawać stopniowo trochę mąki - trochę soku - trochę mąki - trochę soku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
Kuchnia smakówokazało się, że te Emilce smakują. Teraz naleśniki wróciły do łask, i Emilka czasem o nie prosi ale zastrzega „tylko wiesz.. z tej niezdrowej mąki”. To trzecie najczęstsze śniadanie o które prosi, po jajku z sosikiem (czyli sadzonym) i swojej ulubionej białej owsiance. Czujność Emilki w kwestii naleśników została uśpiona, zatem w zeszły weekend znów postanowiłam lekko
Cooking for Emilyzachęcić do zrobienia placków tortilla. Wiem, że wygodniej jest kupić w sklepie, ale samodzielne zrobienie takich placków jest, po pierwsze - dużo tańsze, po drugie - wiecie co jecie, a po trzecie - macie satysfakcję, że zrobiliście je sami :) Gwarantuję, że są naprawdę proste w przygotowaniu. Namówiłam Was? Kto robi? Nie długo pokażę Wam jak robię tortille z kurczakiem i warzywami, oraz przekąski
Agusiowe smakołykikurczaka była sucha i pozbawiona smaku. Wystarczy, jednak kilka trików, aby nasze “cycki” wyszły smacznie Po pierwsze: dobrze dobrane przyprawy, po drugie, odpowiednia temperatura patelni, a po trzecie… patelnia grillowa. Wierzcie lub nie, ale rzeczywiście od niej bardzo wiele zależy. Jeżeli często przygotowujecie smażonego kurczaka, sugeruję, aby zainwestować w to naczynie – sami się przekonacie, że warto
Kuchnia Bazyliiłyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach. Do miski ze startymi jabłkami dodajemy 2 żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem oraz brązowy cukier. Wlewamy maślankę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając
Smaki Na Talerzupięknie odwdzięczyć za wkład pracy. Gnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie są: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa do ciasta
Niedzielny kucharzsię nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą
Niedzielny kucharzprzesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Wlewamy olej i letnie mleko – cały czas miksujemy. Powstanie bardzo gęsta masa – tak ma być! Wylewamy an tortownicę lub blachę. Jabłka trzemy na grubych oczkach, zasypujemy galaretką, mieszamy. Masę jabłkową wciskamy delikatnie w ciasto w kilkucentymetrowych odstępach ( łyżeczka koło łyżeczki ) Pieczemy z termoobiegiem w 180C do suchego patyczka ( ok.45-50 minut ) Smacznego
Ostra na Słodkomodne bo bliska mi osoba tak chce Jeśli to robisz – rób to z troski o własne zdrowie i samopoczucie. To najlepsza motywacja, dająca trwałe wyniki. Po trzecie popracuj nad nastawieniem. W walce z jakimkolwiek uzależnieniem niezwykle ważna jest psychika i świadomość. Musisz wiedzieć, po co to robisz. Musisz mieć świadomość, że ty sam odpowiadasz za swoje działania
Powiedz dietom nieszafkach i nie licz, że zapomnisz gdzie są tylko wyrzuć :)) ,cukier, białą mąkę, a przede wszystkim wysoko przetworzone gotowce, słodkie, gazowane napoje czy pełne cukru płatki do mleka. Po trzecie - zrób zdrowe zakupy – uzupełnij puste już szafki pełnowartościowymi produktami. Kup różnego rodzaju kasze, brązowy ryż, razowe makarony. Nie kupuj już białego pieczywa , które dostarcza Ci jedynie kalorii, przerzuć
Moje Kuchenne Rewelacjekapusta pekińska - mąka - sos sojowy - papryka słodka - chilli - marchewka - cebula - czosnek - jabłko na naleśnik - mąka - woda Wykonanie: Kimchi musimy przygotować trochę wcześniej. Najlepiej tydzień. Kapustę szatkujemy, marchew i jabłko trzemy na tarce a czosnek i cebulę drobno kroimy. Mąkę rozrabiamy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy
Kryzysowa Książka Kucharskadymki Wykonanie: Farsz: Soczewicę gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzamy dobrze z wody na sicie i studzimy, łyżką rozgniatamy na papkę. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę i por siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i por, szklimy 2-3 minuty, po tym czasie dodajemy starte warzywa, dusimy
Wanilia i Kardamondzielimy na trzy części. Ciast rozwałkowujemy i wykładamy na dużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa ciasta pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 min. Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy
W kuchennym oknie Ewyprzygotowałam moje koreczki w trzech różnych wersjach smakowych. Pierwsze były bardzo włoskie, a to za sprawą pomidorków, mozzarelli i bazylii. Drugie były dość wyraziste dzięki dodatkowi sera pleśniowego, a trzecie standardowe ale równie pyszne dzięki kabanosom, ogórkom kiszonym i żółtemu serkowi. A Wy jaką wersję koreczków zrobicie ? Składniki: koreczki I: 250g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, opakowanie serka mozzarella
Życie ze smakiemzarezerwowane tylko dla elfów i nawet jeśli zrobiono wyjątek, to nie wolno było ich jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni
Kryzysowa Książka Kucharska