Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 315garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ziemniaki. Cebulę drobno posikać wraz z szczypiorem
Świat Smaku
Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 263żółtkami - ucieramy. Dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli
BaRepas
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 238Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i mielonym imbirem i czosnkiem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając wywar mięsny lub grzybowy. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta,dno i boki każdej wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu
Stare Gary
Szybkie kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 1382cukier puder. 3. Całość zagniatać tak by utworzyły się Crumble-Kruszonka. 4. Podzielić powstałą kruszonkę na 2 w miarę równe części. 5. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia 6. Jedną z części kruszonki zagnieść odrobinę mocniej i wyłożyć/wylepić spód blachy. Jeśli kruszonka jest zbyt krucha dodać odrobinkę oleju, jeśli jest
KreatywnePiny
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 240najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli
Ladylaura.
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 328hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczenia
Bagietki Francuskie z Sezamem 301bagietek :) Przeglądając internet w poszukiwaniu Crusty Bake na dzień dzisiejszy tylko sklep internetowy www.dowarzyw.pl ma największy wybór blach Crusty Bake. Jeden tylko sklep posiadał, ale tylko formę do tarty. Tamtego nie znam, więc nie mogę nic napisać. Do Warzyw polecam z czystym sumieniem. Wielu z Was robiło już tam zakupy i miło mi było czytać, jak pisaliście
Blondynka Gotuje
Sorbet mocno cytrynowy 314Babka cytrynowa Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą
KreatywnePiny
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 475sojowy · maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia · sól i świeżo mielony pieprz
Qlinarnie i Qlinarnie
Wiosenna frittata z piekarnika 255drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać rozdrobnionymi kwiatkami szczypiorku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut
Monia miesza i gotuje
Przepis na… – Tiramisu, włoski deser 337biszkopty i wykładamy połową z nich naczynie. Wykładamy połowę masy z mascarpone, a potem ponownie biszkopty i masa. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. (Jeżeli masa wyszła zbyt rzadka, powinniśmy tiramisu potrzymać dłużej w lodówce.) Smacznego
Bon Ton Italia
Klops z mięsa mieszanego 346Składniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub kasza manna 3 jajka Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam pokrojoną, przesmażoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa
Proste Potrawy
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 172chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl) Polecam także: Deser z kaszy jaglanej Paluchy jaglane z selerem Sałatka z kaszą jaglaną Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 dag masła lub margaryny 2 jaja 10 dag cukru 25-50 dag suszone śliwki sól
Tradycyjna Kuchnia
Gruszki w syropie własnym z borówkami 198pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchnia
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 151zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych
Tradycyjna Kuchnia