Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym 165Pomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza
Milion Smaków
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 264kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy J Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji:4 Czas przygotowania: Składniki: 2 garści żółtej fasolki szparagowej 100g boczku w plastrach 1 por 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki natki
Kolizje Smaków
Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 229minut. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia w jedno. Tortownicę 28cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę. Układamy z odstępami około 0,5 cm kostki rabarbaru, na nim umieszczamy posiekany marcepan. Na górę wykładamy szczelnie truskawki. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy do piekarnika
BaRepas
Kotlety szwajcarskie 211Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam
Kuchnia Prezydentowej
Sernik ze śliwkami 206każdą na 2-3 części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem
Kuchnia Prezydentowej
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 208połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie 50-70 g słodkiej śmietanki, 30% kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku) 1 łyżka ajvaru 1 płaska łyżeczka
Kuchnia Prezydentowej
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 281wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie. Smacznego !!! iuyu
MarciochaKucharzy
Suflet czekoladowy z truskawkami 240chwilę, aż się rozpuści. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszać. Ciasto rozlać do 4 natłuszczonych i wysypanych bułką tartą kokilek. Piec około 15 minut w temp. 180st. Podawać ze świeżymi truskawkami ułożonymi na środku każdego sufletu
Z miłości do słodkości
Roladki indycze z zielonymi szparagami 238podzielić je na pół. Ułożyć szparagi na mięsie i zwinąć jak roladki. Smażyć na oleju do zarumienienia się mięska. Podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masełkiem z bułką tartą. Oczywiście z świeżym koperkiem :D Smacznego
MarciochaKucharzy
Kotlet góralski 927marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super :) Co prawda - nie mam pojęcia, dlaczego on jest
Świat Domowej Kuchni
smażone boczniaki a la schabowe 214używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej boczniaki są mega PYSZNE. Polecam je każdemu kto jeszcze nie próbował!!! Składniki: boczniaki jajko bułka tarta mąka pieprz i sól (opcjonalnie papryka słodka) Wykonanie: Kapelusze boczniaków myjemy i suszymy (można pokroić w paski). Przyprawiamy. Obtaczamy z obu stron w kolejno:mące, jajku i bułce
Lubczyk i Wanilia
Roladki ze schabu 183przygotować na 100 różnych sposobów. Dziś zaprezentuję Wam roladki z duszonymi pieczarkami. Smacznego!!! Składniki: 1 kg schabu, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, 2 jajka, masło Wykonanie: Pieczarki i cebulę dusimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki. Schab kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy, przyprawiamy solą
Passion of Cooking
Gruszka 145można wykorzystać na różne sposoby, dlatego też w najbliższym czasie zamieszczę kilka potraw czy też słodkości zawierających właśnie gruszeczki. Będą to między innymi gruszka zapiekana w sosie miodowym, tarta, muffinki czy danie mięsne z gruszkami
Kuchenne Wariacje
Cytrynowa babka piaskowa 200roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz wlewamy wyciśnięty sok. Jeżeli nasza foremka nie jest teflonowa bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem
Kuchenne Wariacje
Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 175Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki rozkładamy na natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blasze do pieczenia. Kawałki ciasta przykrywamy folią spożywcza i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kiedy bułeczki wyrosły rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (w przypadku termoobiegu
Kuchenne Wariacje