tarta - 42848 przepisów (strona:1654/2857)

.941. przyszedł na mnie czas 173

owsianka na mleku sojowym z tartą pietruszką w słoiku po domowej tahini, podana z tahini~ Ponieważ tahini zakryło cały wierzch mam dla Was zdjęcie owsianki, która nie zmieściła się do słoiczka i zjadłam ją z garnuszka :D Dziękuję za kciuki i wszystkie miłe słowa wczoraj ;) Co do konkursu - przygotowałam dokładnie to, co wczoraj dodałam jako śniadanie ;) Jedynie jeszcze

breakfast of dreams
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 160

godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka

chili & sugar
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 198

mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wkładamy ciasto

chili & sugar
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 229

mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto

chili & sugar
tradycyjny sernik krakowski 200

wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej

chili & sugar
Babka kukurydziana 130

leży i nie czeka zbyt długo :) Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 132

pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z królika według Danusi 191

Przy drugim mieleniu używamy bardzo drobnego sitka. Do masy dodać pieprz, sól, startą gałkę muszkatołową i jajka i dokładnie wszystko wyrobić. Formę smarujemy smalcem i obficie wysypujemy bułką tartą. Ciasno upychamy masę w foremce i mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch. Formę wstawiamy do innego naczynia z wodą (niewielką ilością) na dnie i całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Marder&Marder Manufacture
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 217

podsmażamy. A w międzyczasie: W miseczce rozrabiamy żółtka z mascarpone. Cukinię kroimy na plasterki. Camembert również (kilka plasterków odłożyć - będą potrzebne na końcu). Parmezan ścieramy - chyba że już tarty kupiliśmy.  Mascarpone z żółtkami dodajemy do szpinaku. Smażymy dalej jeszcze trochę. Jak uznamy, że już dość to dno naczynia żaroodpornego spryskujemy oliwą, dajemy na to cieniuteńką warstwę szpinaku

Marder&Marder Manufacture
Muffiny marchewkowe 138

puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 157

się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach Wypiekania na śniadanie. Prosta rzecz, nie może się nie udać, a okazało się naprawdę smaczne. Chociaż

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem ze skorzonery 173

Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty ( tutaj ). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do łask, bo jest naprawdę smaczne. Wiele warzyw stosowanych dawniej teraz już prawie jest nieużywanych w kuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy

Marder&Marder Manufacture
Zebra 208

składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką. Pieczemy przez około

Marder&Marder Manufacture
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 170

dodatku nie wstydzę się do tego przyznać). Oczywiście nie mrożone (bo tego bym nie przeżył), tylko z naszej ulubionej pizzeri. Obejrzeliśmy trzy filmy, objadłem się creme brulee, tartą cytrynową z bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych

Marder&Marder Manufacture
Indyjski ser Panir (Paneer) 163

użyłam czajnika z wodą. Ser można przechowywać w lodówce około 2 tyg. My, tak jak wspomniałam na początku, suszymy. A po ususzeniu można go używać tak jak tarty żółty ser, np. do makaronu. Smacznego Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture