tarta - 42848 przepisów (strona:1656/2857)

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI i CZEKOLADOWO-KAWOWĄ POLEWĄ 180

pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową.   Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem do pieczenia. Wlałam do niej ciasto.   Można je teraz wstawić do piekarnika i upiec. Następnie przekroić na dwa płaty i posmarować

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 187

tylko około 30 kcal.  Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu,  reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność. Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z tartą bułką.  Nie powiem, też tak ją jem i to ze smakiem. Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci. Posiekana z dodatkiem wędzonego boczku,sosem worcester i czosnkiem. Naprawdę

potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 153

prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć,  a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej(...)porcje) około 20 szt. zielonych szparagów 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki) 50g tartego parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki. Zacznijmy od świeżych ziół. Posiekałam je (ach ten zapach!). Czosnek również, ale można

potrawyregionalne
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 179

pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam.  Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.   Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut

potrawyregionalne
WILGOTNE CIASTO CYTRYNOWE 254

przesianą przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do ciasta  i delikatnie wymieszałam. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej ciasto. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut. W czasie gdy się piekło, przygotowałam lukier. Do miseczki wsypałam cukier puder. Wlałam

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 217

Idealny czas na ciasta z jabłkami. Były już:  szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka

potrawyregionalne
Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy 190

drugim kawałkiem ciasta. Ponownie posmarować masłem i rozłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Źródło:  Pani Tereska

Z miłości do słodkości
Keks wyśmienity 144

mąką i proszkiem, dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wsypać przygotowane bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto. Wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Jeśli pod koniec pieczenia keks się za bardzo przypieka

Kuchcik gotuje
rustykalna tarta ze śliwkami 147

składniki: 270 g mąki 45 g cukru pudru 140 g masła 100 ml kwaśnego mleka (kefir lub jogurtu naturalnego) 1 szczypta soli ok. 600 g śliwek

Domowy Smak Jedzenia
Zielone Spaghetti z gulaszem mielonym-wołowym 165

minut żeby był nie za miękki.  17. Makaron wykładam na  durszlak, polewam zimną wodą.  18. Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach. 19. Na makaron wylewam gulasz, a na górę posypuję tartym serem.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Sernik po kapitańsku 168

dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami

VioletoweKucharzenie
przysmak gajowego 123

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowy kurczakburger 139

Składniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa  1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz czosnek sos czosnkowy Mięso podzielić na cztery plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Opanierować i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. do środka każdej bułki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
morelowa tarta z gorącym masłem 149

budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał.  Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony. Delikatnie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wyniki konkursu z Almette 197

serkiem  * przepis Anety Mierzwy-Łyczko Roladki drobiowe ze serkiem żurawina-wiśnia i sosem żurawinowym. *przepis Danuty Grysiewicz   Owocowy koktajl z serkiem *przepis Justyny Radzbanek Owocowa tarta z kremem Almette WSZYSTKIM BARDZO GRATULUJĘ !!! Zapraszam do obejrzenia transmisji z naszych kulinarnych zmagań. Można je będzie śledzić na kanale Youtube Almette, w sobotę 11 lipca o godzinie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania