tarta - 42848 przepisów (strona:1617/2857)

Odrywana drożdżówka z pigwowcem 288

połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówki (11×24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół. Każdy

https:KKuchniaMniam
Gruszkowiec z orzechami włoskimi 158

ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch posypujemy resztą zmielonych orzechów włoskich. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Kokosowe ciasto z jabłkami 176

proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem kokosowym Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
30 przepisów na listopad 191

orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą

Moja smaczna kuchnia
Bananowiec 967

następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do gotowej masy biszkoptowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Spód i boki blaszki smarujemy tłuszczem, dodatkowo spód wysypujemy bułką tartą. Przelewamy biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 30 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu rzucamy blaszką z ok 40cm i pozostawiamy do przestudzenia

Kuchnia w czekoladzie
Piaskowa dynia 202

garnuszku i studzimy. Jajka musimy utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Formę na babkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40- 50 minut. Aby wykonać naszą dynię potrzebne będą nam dwie babki z powyższego przepisu. Ostudzoną babkę przecinamy

paapilotkaa
Magdalenki zwane Ufinkami 216

orzeszków gdyż formy na Magdalenki są bardzo drogie - ale należny pamiętać, że Magdalenki to nie tylko smak ale i muszelkowy kształt. Każdą foremkę smarowałam margaryna i posypywałam bułka tartą. Foremki należny wypełnić do 3/4 i piec ok 17-20 minut w 180 stopniach. Aż wbity patyczek będzie suchy, a ciasteczka nabiorą złotego koloru. Przechowywać je można przez wiele

sierotka maRysia w kuchni
Hreczniaki 196

łatwe dla 2 osób Składniki * woreczek kaszy gryczanej * pól kostki białego sera (tłusty lub półtłusty aby dobrze się łączył) * łyżka pietruszki * sól i pieprz do smaku * jajko * bułka tarta Do dzieła!!! Kaszę gotujemy do miękkości. Mieszamy ją z serem, pietruszką, przyprawami i jajkiem. Formujemy kulki wielkości dużego jajka, delikatnie ściskając i obtaczamy w bułce. Smażymy na dobrze rozgrzanym

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w cebuli na parze z kulkami ryżowymi 217

składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz curry papryka słodka pieprz cayenne - na czubku noża 2 łyżki natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego

sierotka maRysia w kuchni
WRACAM!!!! szparagówka obsmażana 198

prostu przekąska gdyż szparagówki stają się sztywne jak paluszki i mają fajne chrupiące skorupki OBSMAŻANA SZPARAGÓWKA łatwe ok 1h dla 3 osób Składniki pól kilograma szparagówki (żółtej) bułka tarta jajka sól, pieprz olej Do dzieła!!! Szparagówkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem. Każdą szparagówkę maczamy w jajku

sierotka maRysia w kuchni
Białka? I co dalej? 207

sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Według podstawowego przepisu pieczemy ok 1 h w 170 stopniach - mi się ciasto upiekło dużo szybciej ok 30 minut. Studzimy. Mieszamy serek z nutellą i alkoholem wykładamy na wierzch

sierotka maRysia w kuchni
Panierowane kanie 241

sromotniki Kanie są prawdziwym rarytasem jednak trzeba uważać i kupować je tylko od sprawdzonych sprzedawców Kania panierowana Składniki: 2 kapelusze kani szklanka mleka jajko sól, pieprz bułka tarta olej słonecznikowy Do dzieła!!! Kapelusze kani dokładnie oczyszczamy najlepiej pędzelkiem i zalewamy je mlekiem - odstawiamy na pól godziny. W miseczce roztrzepujemy jajko i przyprawiamy je sola i pieprzem. Kanie osuszamy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto bananowe z whisky 246

jajku. Następnie dodajemy banany i rodzynki. Tak powstałą masę dokładnie mieszamy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy keksowej o pojemności ok 900 g wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką i pieczemy przez 1 h 15 minut w 170 stopniach . Chlebek bananowy studzimy w formie i kroimy gdy będzie już dobrze schłodzony. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówka do odrywania z cynamonem, orzechami i żurawiną 252

powstały placek kroimy na podłużne plastry o wymiarach 30 na 10 cm i układamy jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę na keksa smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Powstały blok drożdżowy kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy je bokiem w formie. Ponownie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy nasza

sierotka maRysia w kuchni
Odrywane drożdżówki z makiem 256

każdej strony po 1cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pociąć na około 12-14 kawałków. Ułożyć je ciasno obok siebie w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. Odstawić na 15 minut, po czym piec około 30-40 minut w temp. 200st. Przed podaniem polukrować. Źródło: Słodkie zapomnienie

Z miłości do słodkości