pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka. Składniki : tusza królicza 2 łyżki oleju sól pieprz mielony 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego, ale ono potem tężeje i mięso trudno
Weekendy w domu i ogrodziegęsta, dolać trochę wywaru z mięsa – 1/3 do ½ szklanki . Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia minimum
Grunt to przepis!pszennej) - 5 łyżek cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju ( ciasto jest dłużej świeże ) Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Mąki przesiać
kawawszklanceŁatwa do zrobienia, sycąca, idealna na chłodne dni. Po prostu zupa krem z brokułów! 1 duży brokuł ok. 0,5 kg ziemniaków 1 cebula tarty żółty ser olej Brokuły obgotować tak, żeby zachowały kolor i pozostały lekko twarde. Oddzielić miękką górę, od łodygi. Łodygi pokroić na mniejsze części. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Polska ZupaSkładniki na babkę marmurkową: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśniej śmietany 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy jajka, cukier i śmietanę ubijamy na gładką masę czas 4 min/obr. 3-4. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
ClauditteMissCookingmargarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru
Kuchnia Pani Wiosnypatelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut. Podajemy na ciepło ze szklanką mleka. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnypiany z białek i miksujemy ok. 10 minut. Następnie do gęstej masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy przez 25-30minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopty kroimy na dwa blaty. Uwaga! Jeśli zależy
Kuchnia Pani WiosnySposób wykonania: Jabłka ścieramy na grubej tarce, odsączamy z wody i mieszamy z cukrem, cynamonem, goździkami, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta przenosimy do formy i dokładnie rozprowadzamy. Na spód przenosimy masę jabłkową, a na wierzchu układamy z reszty ciasta paski, tak aby utworzyć szachownicę. Nie zapomnijcie o włoskich
Kuchnia Pani Wiosnybułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru przez około godzinę. Po przestygnięciu wyciągnąć z formy. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnycztery jajka. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie ugniatamy ciasto ręką. Następnie gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Formę (ok.35x25cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i przenosimy do niej jedną porcję ciasta. Dokładnie rozprowadzamy. Następnie na ciasto równomiernie nakładamy konfiturę agrestową z orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, kładziemy
Kuchnia Pani Wiosnyskórkę z cytryny i cukier waniliowy. Dokładnie ugniatamy ciasto przez 20 minut, albo korzystamy z miski Tupperware. I pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przenosimy do formy i pozostawiamy na kilka minut by jeszcze trochę "urosło". Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 1h. Babkę wyjmujemy z formy ciepłą. Wyjątkowo dobrze smakuje
Kuchnia Pani Wiosnymiski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy
Kuchnia Pani Wiosnyjajko i proszek do pieczenia. W małym garnuszku roztapiamy masło i przelewamy do miski. Wszystkie składniki ugniatamy razem. Gotowe ciasto przenosimy na uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Dokładnie je rozprowadzamy. Składniki na masę serową: 500g ricotty 250g tłustego twarogu 3 szklanki musu z pieczonej dyni 1 i 1/2 limonki (sok i skórka limonki) 80g cukru
Kuchnia Pani Wiosnydodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę przenosimy na rozwałkowane ciasto drożdżowe. Ciasto zwijamy i przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pozostawiamy ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyciągamy z formy gorącą. Sama się zaskoczyłam
Kuchnia Pani Wiosny