tarta - 42848 przepisów (strona:1619/2857)

WYPASIONY MIELONY :) 195

zimno. Proszę bardzo zapodam go Wam... Mięsko wołowo-wieprzowe zmieliłam. Dodałam pokrojoną natkę pietruszki  podsmażoną, pokrojoną drobno cebulkę, czosnek,jajka,sól,pieprz. bułkę tartą Wymieszałam wszystko ręcznie. Uformowałam kotleciki i usmażyłam. Do tego ziemniaczki,buraczki i obiadek gotowy ;-) Smacznego

potrawyregionalne
MURZYNEK CIASTO 174

masy. Dla podkreślenia smaku można dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Na koniec do wymieszanej masy dodaję białka i delikatnie wszystko mieszam. Brytfankę smaruję masłem  i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję

potrawyregionalne
ZEBRA CIASTO 191

drugiej dwie łyżki mąki. I tak powstały dwa ciasta - ciemne  i białe.        Blachę o średnicy 23 cm natarłam masłem, posypałam tartą bułką i  na jej środek wlewałam na przemian po łyżce każdego ciasta.  Piekłam około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z BRZOSKWINIAMI 172

brzoskwinie Jaja zmiksowałam na białą masę z cukrem. Dodałam olej. Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na puszystą masę Formę posmarowałam masłem, posypałam tartą bułką i wlałam masę na blachę. Brzoskwinie obrałam, pokroiłam na cząstki i układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 256

Jeżeli pasztet jest za suchy można dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem

potrawyregionalne
CIASTO MEKSYKAŃSKIE 176

masy. Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek  i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą  i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 181

minut do lodówki. W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki. Wyjęłam ciasto z lodówki. Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta. Ułożyłam na nim śliwki. Zmieliłam migdały. Wymieszałam je z cukrem wanilinowym i posypałam śliwki. I jeszcze odrobina cynamonu. Drugą połowę ciasta starłam na tarce. Wstawiłam

potrawyregionalne
SZARLOTKA CIASTO 187

tarce o grubych oczkach. Posypałam cynamonem. I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut. Odstawiłam do ostygnięcia. Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki. Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka. Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego

potrawyregionalne
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 165

sól,pieprz,kminek i starty czosnek. Ugotowałam ryż i wsypałam go do mięsa. Farsz dokładnie wymieszałam. Zamiast ryżu, jeśli chcecie z samym mięsem to dodajcie jajko i bułkę tartą. Z kapusty usunęłam głąb i gotowałam ją około 40 minut. Następnie zdejmowałam z niej liście. Odkroiłam z  nich twardsze części. I kolejno zawijałam w każdym liściu farsz

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWO CZEKOLADOWE 160

czterech białek ubiłam na sztywno pianę,dosypując drugą połowę cukru. Do czekoladowej masy przełożyłam ubitą pianę i delikatnie wymieszałam. Wymieszaną masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Piekłam w 190 stopniach przez około 30 minut aż skorupka popęka ;-) Po przestudzeniu polałam ciasto odlaną wcześniej czekoladą. Można posypać ciasto np.malinami. Smacznego

potrawyregionalne
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ DAKTYLOWO MIGDAŁOWĄ 188

jednym jajku i dalej ubijałam. Następnie wlałam masę czekoladową. Dosypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam aromat migdałowy. Wymieszałam. Przełożyłam masę do formy posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20-25 minut. W czasie gdy ciasto się piekło przygotowałam masę daktylową. Posiekałam migdały i pokroiłam daktyle. Możecie zamiast/opr

potrawyregionalne
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 214

posypania Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą masę.    Dodałam olej,mąkę i proszek do pieczenia.   Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy  wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki.  Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze

potrawyregionalne
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 180

proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem

potrawyregionalne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 174

niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam. Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru. Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem   i posypałam bułką tartą. Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki. Wylepiłam nim blachę. Wyłożyłam na nie rabarbar. Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze

potrawyregionalne
CIASTO Z TRUSKAWKAMI RABARBAREM I MAŚLANKĄ 226

proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni

potrawyregionalne