tarta - 42848 przepisów (strona:1618/2857)

Podkarpackie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami 189

wrażenie, że w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Nie bez powodu :) To smaczne, jarskie danie dla wielbicieli kaszy. Dominuje w nich smak prażonej kaszy gryczanej. Tarte surowe ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem(...)liście były jednakowej grubości na całej długości. Odkładamy największe i najładniejsze liście. Połową pozostałych wykładamy dno i boki naczynia. Kaszę solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy, trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki i odciskamy nad miską na sitku. Z odciśniętego z ziemniaków płynu zachowujemy skrobię, która po odstaniu osadzi się na dnie miski. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy

Trzeci talerz
Łaciata babka z karobem (wegańska) 186

wody 50 ml oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego Wymieszać suche składniki (bez karobu!), dodać mokre, ubić mikserem. Połowę masy wylać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub do formy z powłoką nieprzywierającą), do drugiej połowy dodać karob i zmiksować. Ciemne ciasto wylać na jasne ruchem po okręgu ;) Włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika

FitKot
Pasztet szwagierki Ali 165

minut i przyprawiamy solą do smaku. Dno podłużnych foremek (dwóch lub trzech, w zależności od wielkości), wykładamy papierem do pieczenia, a boi natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Mięso przekładamy do foremek, do 2/3 wysokości.  Pasztet pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Smacznego

bistro mama
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 122

pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Na ciasto wyłożyć masę serową i równo

Ciastka - domowe słodkości
Babka piaskowa wielkanocna 153

białek ubić sztywną pianę,  dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki)  wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przełożyć do formy i  piec w temperaturze 170°C  przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 155

oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka czekoladowa 143

sodę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać ze sobą. Do jajek dodawać na przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Foremki nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę wylać do około ¾ pojemności foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec babeczki około 40 minut. Po ostygnięciu dowolnie udekorować ☺ Smacznego

Ania i Marcin gotują
Sałatka ziemniaczana z szynką i suszonymi pomidorami 125

pomidorami i bazylią. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na patelni, dorzucamy

Kolizje Smaków
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 207

misy robota i miksujemy tak długo aż cukier się rozpuści. 1/3 ciasta odkładamy i dodajemy do niego kakao, szybko mieszamy łyżką. Do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą, nakładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto aż do wyczerpania składników, wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babki pieczemy około 30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makowy wianuszek z białek 165

proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Babka makowa gotowana 182

gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę i włożyć formę. Wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości formy, przykryć garnek. Jak już woda się zacznie

Kuchnia Pokoleń
BABKA MAJONEZOWA 157

PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować około 5 minut, do chwili gdy ciasto będzie gładkie i rzadkie. Ciasto przelać do formiki wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, zimną bakę wyjąć z formy i opruszyć cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 148

cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy całkowicie. KREM : - 8 łyżek serka śmietankowego, twarogowego (taki w wiadereczku, ja użyłam

SMYKWKUCHNI
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 124

góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy zwracać

królestwo garów
Clafoutis z pomarańczą i czekoladowymi kropelkami. 117

Piec w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut do suchego patyczka. Wierzch polukrować. Jeśli nie macie takich foremek to możecie całe ciasto wlać do jednej formy np: do tarty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania