tarta - 42848 przepisów (strona:1612/2857)

Pasztet z wątróbką 275

Zawsze miałem słabość do dobrych pasztetów , jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin (skórki, ścięgna…). Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem

PaleoSMAK
Babka cytrynowa 128

Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i   polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny

Camilla w kuchni
Gotowane klopsy z marchewką i groszkiem 230

solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 3 minuty. W międzyczasie przygotować klopsy. Do mielonego mięsa dodać posiekaną małą cebulkę, majeranek, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe okrągłe klopsy. Do gotującego się sosu wrzucić klopsy, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać odcedzony

Kuchnia Pokoleń
Piernik z dyni makaronowej z orzechami 142

składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st. Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec

Gotowanie jest łatwe
Jajecznica z piekarnika 226

zapiekanej w piekarniku, to szczerze polecamy.     Składniki na 4 porcje: -6 dużych jajek -5 dkg wędzonego boczku -szczypiorek -sól, pieprz Naczynka kamionkowe natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy. Pokrojony w drobna kostkę boczek wrzucamy na dno naczynek. Do naczynek rozlewamy masę jajeczną

Maminek kulinarny
Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami 309

proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy i kakao. Mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą).  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Bułeczki Parker House Rolls 191

podwoiło swoją objętość.  Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 30cm. Posmarować stopionym masłem. Pokroić na 9 kawałków. Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką tartą wgłębienia w foremce do muffinów.  Odstawić na 30 minut.  Następnie piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek ) 182

MNIE"... i zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików.  Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka ! Składniki: 3 cytryny 1//2 pomarańczy  180 g masła 300 g cukru(...)połączenia składników. PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA KREMU CYTRYNOWEGO:  * Jeśli kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone )  - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka

kolorowotorcikowo
Limonkowo-cytrynowe ciacho z maślanką i makiem 144

potrzeba nam miksera, albowiem łyżka w zupełności wystarczy. Prostokątną foremkę, tzw. keksówkę oblać olejem i rozsmarować go pędzelkiem po całej wewnętrznej powierzchni. Następnie obsypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto. Piec do suchego patyczka, około godziny, w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero teraz można wyciągnąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem. Ciacho

Karczma Honorietty
Karp smażony 207

wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka  bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce przekładamy karpia włoszczyzną

Bajeczna Kuchnia
Krokiety z kapustą i pieczarkami 172

szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli Farsz: 1,2 główki białej kapusty 0,5 kilograma pieczarek 2 cebule sól,pieprz olej do smażenia jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Składniki ciasta naleśnikowego łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki . Kapustę kroimy j na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Śmietankowe ciasto z borówkami 213

Cukier puder Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy śmietanę , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę (24x24cm.) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto.  Układamy na wierzchu umyte i osuszone borówki.  Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut

Bajeczna Kuchnia
Lekki torcik malinowy 179

Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy

Bajeczna Kuchnia
Sernik z dynią i mascarpone 192

formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej oprócz białek, miksujemy na gładką masę, dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie

Bajeczna Kuchnia
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 184

mięsa dodajemy cebulę, czosnek, przyprawy, rosół. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ucieramy blenderem na puree. Surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, przekładamy na sito wyłożone ściereczką i porządnie odciskamy płyn. Mieszamy tarte ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną. Mokrą dłonią odrywamy trochę ciasta, formujemy kulkę, którą spłaszczamy dłonią na placek. Na środek nakładamy farsz

Smakowity Blog Kulinarny